Страници

Бисквитена торта с тахан халва


Бисквитените торти са често правени вкъщи, почти винаги са различни, много са лесни и бързи за приготвяне и точно в това е тяхното очарование. Тази торта е сред тях. Кремът е от халва, сметана и орехи и за да се получи добре е нужно продуктите да бъдат качествени. Първият път правих тортата с халва с ром, просто не бях обърнала внимание, че халвата, която купих съдържа есенция ром. Честно, “прецаках” цялата торта, бяха прекалили с есенцията и това доминираше. Друго важно нещо е, да се използва качествена сметана. От доста време използвам само млечна(животинска), но ако не откривате, може да се замени с прясно мляко. Бисквитите са въпрос на избор, аз използвам пълнозърнести. Количествата на продуктите са ориентировъчни, зависи от големината на бисквитите, от формата, която се използва, но това е като при всички бисквитени торти. Просто тук е важна идеята за разнообразяване на класиката. Кремът с халва е доста сладък и ако не сте фенове на прекалено сладките десерти, като нас, това може да се компенсира като се използват бисквити с ниско съдържание на захар и да не се добавят допълнително сладки декорации, а например един натурален шоколад би балансирал вкуса.
Идеята за тази торта е от блоговете на Тилия и Теди Титова. Ако в някой друг блог я има, може да споделите с линк в коментар. Повече идеи, по-добре:).


Бисквитена торта с тахан халва

Източници: “Домашни вкусотии” и “В кулинарният свят на Тилия”


Продукти:

100 мл млечна сметана
30 гр краве масло
200 гр тахан халва
2 с.л. ситно счукани орехови ядки
27 бр. пълнозърнести бисквити от типа на “Petit Beurre”


Приготвяне:
Сметаната и маслото се загряват в тенджерка на котлон, докато се разтопи маслото, отстранява се от котлона преди да започне да кипи. Добавят се натрошената халва и орехите. Разбърква се до хомогенност.
Малка квадратна или правоъгълна (кексова) форма се застила по дъното и стените със стреч фолио. (Аз подреждам общо 3 пласта с по 9 бр. бисквити всеки, но може да се направи и различно.)
Подрежда се ред бисквити, нанася се част от крема. Бисквитите не се сиропират, тъй като кремът е горещ. Продължава се с бисквити-крем, като на финал се завършва с крем. По желание могат да се поръсят смлени ядки, натрошени бисквити или шоколад. Тортата се покрива с фолио и се прибира в хладилник за няколко часа.

9 коментара:

  1. Обичам всичко с халва :)
    Но малко съм "скарана" с бисквитените торти!
    Вкусът сигурно е чудесен, Кате :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, крема може да го използваш и в други торти, просто си прецени с кои блатове би ти се съчетал най-добре. Поздрави!

      Изтриване
  2. Еха, Кате, изглежда страхотно и ще ми хареса много, защото адски обичам тахан. Какво пък, някой ден може да ппобвам, макар да не ме бива в тортите..
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Представям си твоята торта, пъстра, цветна и с много настроение, Мария. Много е вкусна, наистина, но ако не си фен на прекалено сладките десерти, ще трябва да балансираш дали с бисквитите или с добавяне на черен шоколад например. Тази се получи добре, бисквитите ми не бяха прекалено сладки, а и сметаната която използвам не е подсладена, за разлика от повечето растителни.
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  3. Кате, този крем ми звучи много интересно и вкусно! 😋 Интересно ми е как би стоял и на друга торта, а не с бисквитени “блатове”.
    Поздрави и много усмивки пращам 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз това се замислих, Ели. Мисля да врътна едно рулце с него или пастички някакви, но може да изчакам теб, да видя какво ще ти хрумне. Поздрави и от мен!

      Изтриване
  4. Тортата е страхотна.
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря за споделената рецепта, Теди! Поздрави!

      Изтриване
  5. Кате,
    страхотна торта, бисквитените торти са ми любими.А таханът още повече.Красиво и много интересно и вкусно.
    Поздрави и усмихната нова седмица !

    ОтговорИзтриване