Страници

Паея

Паеля, испанска паеля

П

реди много години някъде в Испания, работници и фермери кладяли огън и приготвяли своя обяд в големи съдове директно върху него. Обядът им съдържал ориз и всичко, което се намирало наоколо: домати, лук, боб, охлюви и др. Понякога заек и патица обогатявали тигана, а пилешкото месо и шафранът били за специални случаи. Всички взимали своите дървени лъжици и хапвали директно от тигана. Това е скромното начало на Паеята, която днес се разпространява в световни мащаби и се превръща в емблематично ястие за испанците.




Вероятно сте чували историята за името и тя е, че думата „la paella“ на валенсиано означава "тиган". Постепенно с тази дума започва да се нарича самото ястие, а тигана става популярен като „paellera“.
Има още една версия за произхода на името. Предполага се също, че думата „paella“ произлиза от арабската дума "Baqiyah", което означава „остатъци“ - подчертавайки едновременно скромното и арабско начало на ястието. Испанската дума за ориз е „arroz“, която произлиза от арабски.
Съществува и една романтична история и тя разказва, че ястието било приготвено от годеник за любимата му и думата "paella" се свързва с „para ella“ (за нея). макар, че в Испания готвят предимно жените, то приготвянето на Паеята се оставя на мъжете.


Днес Паея е едно от най-популярните и известни ястия, а да се определи точно какво съдържа е почти невъзможно. Има толкова много вариации, колкото са и готвачите, които я приготвят, като мнозина твърдят, че тяхната рецепта е най-добрата или най-автентичната. Очертават се няколко основни видове, при които продуктите са ясно изразени, като например "Валенсиана", Паея с морски дарове и риба, Комбинирана Паея( с месо, риба и зеленчуци), Вегетарианска Паея, като сложността им може да варира от съвсем простичко и обикновено ястие, до сложно творение с разноцветни съставки. Попаднах на видео, в което чужденка отива в Испания и заедно с майстор готвач в един ресторант приготвят едновременно еднакви паеи. Интересното е, че съдържаше само пиле, заек, лук, ориз и бульон. Наподобяваше българската рецепта с ориз, макар, че се готви на тиган върху котлон( огън). Напомни ми, че първото ястие, което приготвих в моята тава, беше именно пиле с ориз, което май си е един вид Паея:). Шегувам се разбира се.


Моята тава за Паея и всъщност моето вдъхновение, за да се науча да приготвям това така интересно и забележително ястие е подарък от Елена Попова, за което много ѝ благодаря! Отлагах приготвянето на моята Паея с месеци. Не защото не можех да копирам нечия рецепта, а защото исках да вникна в същността на ястието, да разбера начинът на готвене, изискванията, продуктите, възможно ли е да импровизираме и т.н. В Испания Паеята е нещо уникално. Тя е повод близки да се събират около масата, да празнуват с нея, да я приготвят в почивните дни в специалните ‘bodegas’ or ‘txokos’, на плажа или на пикник. Тя е в центъра на много празненства и фестивали, провеждат се и състезания за приготвянето й. Тя може да стане повод за парти, церемония или дебат( най-често споровете са за направата на самата Паея:).


Трите основни съставки на Паеята са ориз, зехтин и шафран. Паея без ориз не може, зехтина е мазнината за готвене на испанците, а шафранът придава този така ясно изразен жълт цвят. Продуктите, които могат да се добавят са на практика неограничени: месо, зеленчуци, морски дарове. Има последователност на готвенето, както и много интересно пръстеновидно отделяне на вече сготвените продукти в тигана, но всичко това ще опиша в рецептата. Ето я и нея:


Паея


Продукти:
1 глава лук, на ситно
2 скилидки чесън, нарязани
50 мл зехтин
1 пилешко филе( 200гр)
1 червена чушка, на кубчета
1 ч.ч. зелен боб (нарязан на едро)
1 ч.ч. млад зелен грах( от консерва или замразен)
1 ч.ч. сварен и отцеден бял боб
50 мл бяло вино ( по желание)
1 купа с морски дарове (нарязани октопод, калмари, мидени ядки)
100 гр ситно нарязани домати
3 ч.ч. пилешки бульон( домашен)
сол
черен пипер
1 ч.ч. ориз сорт за Паея или за Ризото
няколко шафранови нишки (малка щипка)
12 бр сварени миди с черупки (по тази рецепта)
около 10 скариди, на грил
лимон за поднасяне


Начин на приготвяне:
В тигана за паеля се загрява зехтина и в него се задушава до омекване лука и чесъна. Добавят се пилешкото месо, запичат се до готовност, като се разбъркват и обръщат. Изтеглят се по края на тигана( като пръстен). На празното място в тигана се добавя чушката, запича се и се изтегля пред пилешкото месо. В празното пространство се изсипват зеленият боб, граха и свареният боб, готвят се, като се разбъркват за 5 минути и се изтеглят пред чушката. Налива се бялото вино(по желание), тавата се разклаща, оставя се за няколко минути, да се изпари и в средата се изсипват морските дарове, готвят се и се разбъркат за 2-3 минути. Върху тях се добавят доматите, разбъркват се и се варят 5 минути. Всичките продукти в тигана се разбъркват добре. Добавят се сол и черен пипер, налива се бульона.

  

Когато заври, котлона се намалява на ниска степен и в средата на тигана се прокарва лента от ориза. Започва да се избутва с дървена лъжица под останалите продукти и от двете страни. Вари се 20 минути на ниска степен, като към края на варенето в средата може внимателно да се отлепи евентуално залепеният по дъното ориз, като това става с дървена лъжица, която се прокарва по дъното, под ориза.

  

Подреждат се сварените миди и запечените на грил тиган скариди. Паеята се отстранява от котлона и се покрива( най-често с няколко листа вестник) за 10 минути, за да се задуши и ориза да абсорбира останалата течност.
* Ако по време на варенето ориза е абсорбирал течността преди изтичането на 20 минути може да се добави малко бульон, за да може да се свари добре.
Готовата Паея се декорира с резени лимони и се консумира топла.
Нещо любипитно, което научих е, че Паеята се яде с дървена лъжица, за да не се изгорят устните.

Тъй като у дома децата не консумират морски дарове, а много им хареса моята Паея:) на следващият ден приготвих за тях по абсолютно същата технологлия, но само с пилешко месо.


Информативната част на публикацията е оформена на база, прочетени материали в Уикипедия и в Thepaellacompany. Рецептата за Паея е на базата на всички изгледани видеа, прочетени рецепти и съвети относно продукти и начин на готвене.




6 коментара:

  1. С най-голямо удоволствие прочетох и препрочетох тази публикация, Кате! Чудесно си представила всичко - историята, легендите, начина на приготвяне, а снимките са прекрасни! Имах удоволствието да опитам това прекрасно ястие в Барселона и наистина е много вкусно! А твоята богата паеля си представям колко е наситена откъм вкусове и аромати! Благодаря за прекрасната публикация и още по-прекрасната рецепта! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    с интерес прочетох интересната история на паелята.Така и не ми става ясно обаче как е правилно да се изписва името - паеля или паея ? Не съм се интересувала как точно се приготвя това ястие затова прочетох и твоето подробно описание.Много интересен начин на готвене на продуктите в този тиган за паеля.Аз нямам такъв, но бих приготвила ястието по втория вариант - с пилешко месо.У дома няма човек, който да обича морски дарове и по специално миди.Твоята паеля изглежда много красиво, чудесна снимка е и последната - само с пилешко.
    Поздравления за труда и усилията , които влагаш при подготовка на всяка рецепта от чуждестранна кухня.Бъди благословена !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, на испански произношението звучи като нещо между паеля и паея. По тази причина може да се срещне и в двата варианта. Благодаря ти, че си толкова мила! Поздрави!

      Изтриване
  3. Изглежда чудесно, не съм опитвала това ястие.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусно е, красиво е, но все пак когато се приготвя трябва да се имат предвид вкусовите предпочитания на хората. На мен ми допада с морски дарове, на децата с пиле. Поздрави, Веси!

      Изтриване