Страници

Чипс от калетес


К

алетес са малки къдрави зелчици, които всъщност представляват хибрид между кейл + брюкселско зеле. Създадени по този начин те съдържат най-доброто от двата зеленчука и са мощна супер храна за есенно-зимните месеци. Съдържат витамин С, витамини от група В, калий, цинк и фибри. В моята кошница се озоваха след като бях привлечена от външността им, което е познато на повечето фууд блогъри:).



За първа рецепта избрах чипс, който вече бях правила от кейл и ми допадна. Рецептата за него, както и още няколко съм споделила тук.
Главичките калетес се измиват и се оставят да се отцедят или подсушават много добре в чиста кърпа. Ако имат дълго стъбло, то се изрязва. Подреждат се на разстояние една от друга, в тава, застлана с хартия за печене, поръсват се много добре със зехтин. Върху тях се поръсват кристалчета сол. Пекат/сушат се във фурна за около 20 минути на 150, или докато започнат да се оцветяват леко в златисто, но не трябва да прегарят.

2 коментара:

  1. Кате,
    не съм виждала този зеленчук, много интересен.Надявам се скоро да намеря семена, да опитам да засея.Прекрасна есенна зеленина наситена с витамини и микроелементи.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Не само, че не съм виждала ла, но и за с пръв път през го чувам. Все още не съъм се престрашила да купя кейл 😆

    ОтговорИзтриване