Страници

Хрупкав патладжан по азиатски в пикантен сос


Криспи патладжан по азиатски е поредния инста тренд в кулинарните среди.
Характерното за този начин е изпържването на патладжани до хрупкавост, след което се поднасят с различни азиатски сосове, като с лютия е най-добрия вариант за мен. 
Може да се нареже на филийки, на жулиени или на дебели медальони, които се разрязват, но не до края,  сходно на лучено цвете. 
Ако патладжаните са големи е добре средната част да се отстрани. Това може да стане или както е цял, да се издълбае с нож за отстраняване на семенници, след което да се нареже на филийки, наподобяващи рингове или като се разреже на четири по дължина и да се изреже средната част. 
Според мен най-подходящи за тази рецепта са белите патладжани, заради по-фината кора.    

Бюрек с турски кори


Колкото и баници да направи човек, винаги ще има още някоя рецепта, която да не е опитал. 
Интересното при тази тук е, че корите се потапят в млечно-яйчна смес, а плънката е само от сирене. Широко популярна рецепта в Турция, която опитах за пръв път миналата година и тогава споделих снимки в социалните мрежи, а ето, че сега намерих време да запиша рецептата и в блога. 

Баклава "Хармоника"

 

В последните месеци в Инстаграм се завъртя рецепта с кори за баница, оформени като ветрило / хармоника, със заливка и малини. Напомни ми за една баница Хармоника, която беше хит преди години в блоговете, което пък стана предпоставка да оформя поредната си баклава по различен начин. 

Не мисля дори, че има нужда от рецепта, макар, че ще посоча продуктите на моята баклава, но накратко всеки може да използва своята любима плънка за баклава, просто да я оформи като ветрило / хармоника.

Ориз Джолоф

Ориз Джолоф е едно от най-популярните и обичани ястия в Западна Африка, представляващо перфектната хармония между прости съставки и наситени вкусове. Произходът му най-често се свързва с региона на Сенегал и Гамбия, където е известен като “Thieboudienne” или “Ceebu Jën”. Въпреки че това често се обсъжда, Сенегал обикновено се счита за мястото, където Джолоф е възникнал.
Това ястие се приготвя в едно гърне и основните му съставки включват ориз, домати, доматена паста, лук и разнообразие от подправки като червен пипер, чесън и джинджифил. Въпреки че тези базови компоненти са универсални, всяка страна и всяко домакинство има свой уникален начин на приготвяне, често добавяйки зеленчуци, месо или риба, за да създадат своята версия на ориз Джолоф.
Дебатът за това коя държава прави най-вкусния ориз Джолоф също е ожесточен и продължава от десетилетия, като Гана и Нигерия са водещите участници в тази кулинарна битка. Всяка от тези страни твърди, че техният начин на приготвяне е най-добрият, с характерни различия в използваните подправки и техники на готвене.
Разглеждайки достатъчно рецепти, проучвайки съставки и начин на приготвяне, ето как приготвих нашият: