петък, 20 януари 2012 г.

Tarte tatin aux pommes / Ябълков тарт татен


Тарт татен е един от най-популярните френски десерти. Историята му датира от 19 век, когато дъщерята на известен хотелиер забравя на печката тиган с ябълки, захар и масло. Сеща се за тях едва когато вече били карамелизирани. Набързо замесила тесто и го сложила върху ябълките. Изпекла сладкиша и го сервирала още топъл, обърнат върху чиния.
Отдавна този сладкиш е в плановете ми, но все му търсех достойна компания като основно, предястие и т.н. С една дума френско меню. А гостуването ми днес беше повече от повод, за да го възпроизведа. Доста рецепти разгледах , спрях се на тази, като направих ½ доза:what are you feeding your kids the se days


Продукти:
Тесто:
80 гр краве масло
150 гр брашно
3 с.л. студена вода
2 щипки сол

За плънката:
3 средни ябълки
60 гр краве масло
150 гр пудра захар

Приготвяне:
Направете ронливо тесто от маслото, брашното, солта и водата. Замесете го с бързи движения на пръстите. Съберете го на топка и го приберете във прозрачно фолио в хладилник за 30 минути.
През това време обелете ябълките. Нарежете ги на 4 части.
Издълбайте семките.
В тава с диаметър 28 см намажете обилно с маслото.
Поръсете обилно с пудрата захар и наръсете с 1 с.л. вода.
Подредете ябълките една до друга и поставете тавата на котлон на среден огън за 15 минути, докато се карамелизира захарта.
Отстранете от котлона и оставете да се охлади.
Извадете тестото от хладилника.
Разточете тестото на кръгла кора, малко по-голяма от тавата.
Разстелете тестото върху ябълките, а отстрани напъхайте към дъното.
С вилица или нож направете няколко дупки / разрези върху тестото, за да може да излиза парата при печенето.
Изпечете в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 30 минути, до зачервяване.
Извадете и оставете за 5 минути да престои.
Обърнете върху табла, чиния или поднос.
Сервирайте сладкиша топъл, в комбинация със сладолед или сметана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар