Страници

В очакване на Коледа: Захаросани портокалови корички с шоколад


Захаросаните портокалови корички, популярни още като кандирани портокалови корички, са ароматен коледен акцент, който не е трудно да бъде приготвен, а комбинацията на портокал и шоколад е утвърдено изкушение, което е приятно да си причиним по празниците.

Накратко идеята е от корите на портокал да се изрежат пръчици, или пък просто да се оставят във формите, в които са обелени.
Важно условие е, да се използват био портокали, с годни за консумация кори, тъй като останалите кори на портокалите съдържат вещества и препарати, които едва ли някой би искал да консумира.
Друго важно условие е бялата част да се премахне, тъй като горчи.
Това се постига или като портокала се бели с белачка за зеленчуци, или пък кората на портокала се нарязва все едно на резени, но не се стига до вътрешността на плода. Кората се отстранява и от получените резени кори се отстранява бялата част с малко ножче, след което кората се реже на малки лентички.



Захаросани портокалови корички с шоколад

Продукти:
кори от портокали
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
шоколад, подходящ за топене



Сиропът е достатъчен за корите на 5 портокала. Може да се използва и за един портокал. Количеството от останалият сироп може да се прибере в бурканче, тъй като е много вкусен и наподобява ароматен мед.

Начин на приготвяне:
Нужно е корите да се бланшират три пъти във вряща вода, за да се извлече възможно най-много от горчивината им.
За целта в тенджера на котлон се налива вода и когато заври, корите се пускат в нея. В момента, в който водата отново започне да ври, корите се изваждат, измиват, отцеждат и процедурата се прави общо три пъти. След последната, корите се отцеждат добре, подсушават се в домакинска кърпа.
В тенджера се изсипват захарта и водата и когато кипнат, в сиропа се пускат коричките. Варят се на слаб котлон, около 40-50 минути, докато сиропът се сгъсти. Възможно е времето да е различно, затова се наблюдават.
Изваждат се върху домакинска хартия и се оставят да изсъхнат. Най-добре това се случва във фурна на 90 градуса, за около 1 час или 1 и 1/2 ч. Изваждат се, оставят се да се охладят и по желание се потапят в разтопен шоколад.


21 коментара:

  1. Прекрасно! У вас уже Новогоднее настроение....

    ОтговорИзтриване
  2. Катенце, тази комбинация е неустоима!
    Дръпвам си една с кафето!
    Прегръдка и хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
  3. Candy,portokalovi kori mnogo çetoh,no ti taka sladko si pisala ,çe za nova godina şte napravya.

    ОтговорИзтриване
  4. Бих си хапнала няколко....
    Хубав ден,Кате!

    ОтговорИзтриване
  5. Все им се каня на тези корички,Кате и не съм мокаят:)))))))Скоро ще ги направя/ще надмогма мързела:)))))/.Пракрасна си ,Катенце!

    ОтговорИзтриване
  6. Una delicia perfecta para estas Fiestas, te han quedado estupendos. Un abrazo, Clara.

    ОтговорИзтриване
  7. Разкошни са! Прекрасен ден, Кенди! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Кате,чудни са!Добре се готвиш за празниците!Поздрави и весело настроение!

    ОтговорИзтриване
  9. Представям си колко са ароматни и вкусни!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  10. Нямаш умора ,Кате :) ! Чудесно ароматно портокалово ,че и шоколадово лакомство :) ! Браво ,Бонбон :* !
    С прегръдка :* !

    ОтговорИзтриване
  11. Много вкусни и ароматни!Твоите са станали прекрасни ,Кате!
    Насторо правих портокалово сладко от корички,но следващия път ще са тези изкусителни пръчици.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. DELICIA!!!!!
    Eu adoro tomar meu chá, e misturar o açúcar utilizando estas tirinhas de laranja como colher... Fica muito elegante e gostoso.
    Beijos Márcia (Rio de janeiro - Brasil)

    http://decolherpracolher.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  13. Кате,разходих се из зимна Узана,похапнах божествен трюфел,и от тези пръчици няма да пропусна,защото удоволствието трябва да е пълно!Чудесно е всичко тук,красиво,уютно и ме караш да се чувствам у дома си!Прегръдка от мен,мила!

    ОтговорИзтриване
  14. Кате, глазурата добре ти се е получила отгоре. Аз оня ден с едни други плодове се морих и не направих нищо повече от едно безформено кафяво... и да не го обиждам повече;) Хубава вечер, Бонбон!

    ОтговорИзтриване
  15. Много ги обичам тези пръчици....Чудесно са се получили, като от професионален слакар! всъщност ти да не си!?

    ОтговорИзтриване
  16. Ах, любими са ми тези пръчици и с портокал и с грейпфрут, а към тях и шоколад...а и са като от машина извадени, наистина съвършени!

    ОтговорИзтриване
  17. Скоро ги гледах в друг блог и много ми харесаха.
    Поднасяш ги невероятно красиво!

    ОтговорИзтриване
  18. Разкош са Кате и отдавна се каня да ги опитам ... твоите изглеждат много съблазнителни :)

    ОтговорИзтриване
  19. Много са готини, Кате! Нещо дребничко за подслаждане :)

    ОтговорИзтриване
  20. Ароматни и вкусни :) Подходящи за подслаждане.

    ХУбав ден!!!

    ОтговорИзтриване