петък, 17 май 2013 г.

Испанско меню


Темата е испанска кухня, а рецептите, отново много известни. За паелята се консултирах с една жена, с която се запознахме наскоро, живее от много години в Испания. Тя ми каза, че там паелята я правят в огромни тигани, на газ и първо запържват чоризо, изваждат го - пържат пилешко, готвят ориза, хвърлят отгоре миди, скариди, калмари. За цвета каза, че се получавал от някаква подправка, нещо като Колорико, не успя да го каже на български, каза че там така се продава.
И така ето и моето испанско меню:


Гаспачо

Съществуват различни варианти на тази толкова известна супа. Всеки добавя по нещо от себе си, преобразява я по свой вкус. Някъде е пасирана изцяло, другаде пък е поднесена с нарязани зеленчуци. Може да се поднася с капки зехтин, с крутони, дори срещнах и добавени скариди. Като цяло съставките обаче са: домати, чушки, краставица, лук, чесън.



Продукти:
* Количеството на зеленчуците може да се променя, по-вкусно става с повече домати.
* Вместо вода може да използвате доматен сок.

около 600 гр домати
1/2 краставица
1 глава лук
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 скилидка чесън
1 с.л. галета
1/2 л студена вода
4 кубчета лед
зехтин
светъл оцет - ябълков или балсамико
сол
*люта чушка по желание или табаско



Приготвяне:
Пуснете доматите във вряща вода за няколко минути. Извадете ги и ги пуснете в студена, след което ги обелете. Разрежете ги на две, отстранете семките и ги нарежете на кубчета.
Обелете половината краставица, а другата половина оставете така. Разрежете и двете части на половина по дължина, извадете семките с малка лъжичка и ги нарежете на кубчета.
Нарежете лука на ситно, чушките на кубчета, чесъна пресовайте.

Поставете всички зеленчуци в купа. Добавете към тях оцета, зехтина и солта.
Разбъркайте добре.
Отделете зеленчуци за декорация, а към другите добавете галетата и 1/2 л вода с лед.
Покрийте ги с фолио или капак и ги приберете в хладилника за около 2 часа.
Преди поднасяне пасирайте супата, налейте я в чашки и декорирайте със зеленчуци.



Паеля

Когато за пръв път правих паеля, сварих мидите, калмарите и скаридите още от самото начало, заедно с ориза, така както се готви. Те пуснаха сок и аромат, който промени ястието и лично на нас не ни допада по този начин. Затова при следващата ми паеля си позволих да направя промени, за да може всички да си хапнем от ястието, дори и необичащите морски дарове. Наистина се получи добре и ни допадна на всички.



Продукти:
1/2 ч.ч. ориз дребнозърнест
2 ч.ч. топъл зеленчуков бульон
щипка шафран
1 морков
1 червена чушка
1 к.ч. грах от консерва
1 глава лук
1 скилидка чесън
сол / ако бульона е солен, не добавяйте сол/

скариди - пресни
миди - пресни черни с черупка
пилешко месо

зехтин за готвене


Приготвяне:

Загрейте в дълбок тиган зехтина и добавете пилешкото месо, нарязано на едро. Оставете да се запечата от всички страни и добавете ситно нарязаният лук, нарязаните на кубчета морков и чушка и ги оставете да се задушат за няколко минути. Добавете ориза и го пържете до стъкловидност. Добавете грахът, добавете шафрана и сол на вкус, налейте бульона и разбъркайте добре. Оставете ястието да се вари за около 15 минути на средна температура, докато ориза поеме течността. По принцип ястието не се разбърква, докато се вари, но ако започне да залепва, може да го разбъркате или пък да добавите мъничко вода. Внимавайте да не залепне отдолу и да загори!


Пригответе мидите: издърпайте "мустачките", измийте ги и изхвърлете всички отворени миди. Поставете здравите затворени миди в тенджера на котлон и добавете малко бяло вино, около 100 мл на 1 кг миди и чесън. Оставете мидите на котлона, докато се отворят. След като са се разтворили, отделете и изхвърлете, тези, които са със затворени черупки.
Хубавите миди поставете върху паелята.


Пригответе скаридите: бланширайте ги в гореща вода, докато променят цвета си и станат розови. След това загрейте малко зехтин в тефлонов тиган и изпечете скаридите от двете страни за няколко минути. Поставете ги върху паелята.

Сервирайте с парченца лимон.


Ето и първият ми опит с паелята: приготвена с миди ядки, бейби калмари и скариди. Тук опитах да оцветя ориза с шафран и къри, но явно бях сложила по-малко количество, та не успях да получа желаният жълти цвят.




17 коментара:

  1. Кате, много хубаво и екзотично предложение. Ама си неуморна като пчеличка. =)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Бонбонче, паеля се казва точно тигана, в който се приготвя!
    И всяка област в Испания си има нейна рецепта!
    Твоята изглежда много апетитна!
    И давай смело с куркума-та :)
    Прегръдка и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, с куркума ще оцветявам вече! Много искам да го докарам този красив жълт цвят! Поздрави!

      Изтриване
  3. Кате, чудесно меню си ни избрала! Добре, че си отделила морските, че да мога да ползвам рецептата. Иначе директно щях да я прескоча :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, много обичам тематичните ти менюта!Много апетитно и вкусно изглежда всичко!

    ОтговорИзтриване
  5. Испанската кухня винаги ми е била много интересна! Отдавна търся рецепта за гаспач която да ми хареса. Определено ще я пробвам! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  6. За мен е гаспачо с люто чушле, моля :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, страхотно тематично меню. Не мога да се престраша да пробвам аз тези миди и това е, но гаспачото ще си го запиша. Хубав уикенд, Бонбон!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотна кулинарна фиеста, наслада за очите и небцето!

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотно меню, Кате! Много ми допада!

    ОтговорИзтриване
  10. За първи път влизам в блога ти, но останах очарована! Поздравления за кулинарните ти способности. Живея от доста години в Испания и познавам добре кухнята им, все пак и съпругът ми е испанец. Оцветителят, за който говориш се казва Колоранте (оцветител в превод) и съдържа куркума, от там идва специфичният жълт свят на ориза. Друг популярен оцветител за ориз е и "tinta de calamares", т.е. мастило от калмари, той му придава черен цвят.
    Още веднъж поздравления за хубавите и добре поднесени ястия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тина! Наистина нещо такова каза и жената, с която говорих. За мастилото от калмари сега чувам от теб. Никога не съм имала допир до истинска испанска кухня и всичко, което приготвям е на база това, което са споделяли познати, или от интернет, книги и т.н. Ако имаш кулинарен или друг блог, моля те сподели, погледнах профила ти, но не излиза. Още веднъж благодаря за милите думи! Поздрави!

      Изтриване
  11. Parece muito bom!!!
    Nunca comi paella porque moro muito longe do mar
    e tudo que vem do mar chega muito caro na minha cidade.
    Aqui comemos frango que é mais em conta no orçamento doméstico.
    Gosto dessas receitas, quem sabe um dia eu terei a chance de provar!...

    Bom fim de semana!
    °º✿✿ Beijinhos do Brasil
    °º✿
    º° ✿✿° ·.

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ви за коментарите и се радвам, че сте харесали испанското меню! Трудно се приготвя нещо, което не си виждал и опитвал в действителност, но все пак за вкус наистина беше вкусно, а и след като и вие казвате, че съм се справила, значи е така, за което отново ви благодаря! Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  13. Кате,имах удоволствието да опитам паеля приготвена пред мен преди няколко години в Испания.Мога само да ти кажа,че наситения жълт цвят се получава като накиснеш в чаша с топла вода шафрана и после я добавиш в ориза.За за наситения си вкус,добавяха по един черпак от различните бульони,в които е вряло пилешкото,заешкото и морските дарове.Мога да ти споделя,че разнообразието от аромати и вкусове беше изключително зашеметяващо за мен!Поздрави,за прекрасния пост и удоволствието което ми поднесе ,като ми върна един незабравим спомен!Ива :)

    ОтговорИзтриване
  14. Кате,прекрасно отново!Обожавам паеля,но у дома не правя,че съм самостоятелен почитател на този вид морски дарове,затова ще оплакна око по твоята с охота!
    Сърдечна прегръдка от мен и хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване