Съществуват различни варианти на тази толкова известна "супа". Всеки добавя по нещо от себе си, преобразява я по свой вкус. Някъде е пасирана изцяло, другаде пък е поднесена с нарязани зеленчуци. Може да се поднася с капки зехтин, с крутони, дори срещнах и добавени скариди. Като цяло съставките обаче са: домати, чушки, краставица, лук, чесън. Продукти:
* Количеството на зеленчуците може да се променя, по-вкусно става с повече домати.
* Вместо вода може да използвате доматен сок.
продукти:
около 600 гр домати
1/2 краставица
1 глава лук
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 скилидка чесън
1 с.л. галета
1/2 л студена вода
4 кубчета лед
зехтин
светъл оцет - ябълков или балсамико
сол
*люта чушка по желание или табаско
Приготвяне:
Пуснете доматите във вряща вода за няколко минути. Извадете ги и ги пуснете в студена, след което ги обелете. Разрежете ги на две, отстранете семките и ги нарежете на кубчета.
Обелете половината краставица, а другата половина оставете така. Разрежете и двете части на половина по дължина, извадете семките с малка лъжичка и ги нарежете на кубчета.
Нарежете лука на ситно, чушките на кубчета, чесъна пресовайте.
Поставете всички зеленчуци в купа. Добавете към тях оцета, зехтина и солта.
Разбъркайте добре.
Отделете зеленчуци за декорация, а към другите добавете галетата и 1/2 л вода с лед.
Покрийте ги с фолио или капак и ги приберете в хладилника за около 2 часа.
Преди поднасяне пасирайте супата, налейте я в чашки и декорирайте със зеленчуци.
около 600 гр домати
1/2 краставица
1 глава лук
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 скилидка чесън
1 с.л. галета
1/2 л студена вода
4 кубчета лед
зехтин
светъл оцет - ябълков или балсамико
сол
*люта чушка по желание или табаско
Приготвяне:
Пуснете доматите във вряща вода за няколко минути. Извадете ги и ги пуснете в студена, след което ги обелете. Разрежете ги на две, отстранете семките и ги нарежете на кубчета.
Обелете половината краставица, а другата половина оставете така. Разрежете и двете части на половина по дължина, извадете семките с малка лъжичка и ги нарежете на кубчета.
Нарежете лука на ситно, чушките на кубчета, чесъна пресовайте.
Поставете всички зеленчуци в купа. Добавете към тях оцета, зехтина и солта.
Разбъркайте добре.
Отделете зеленчуци за декорация, а към другите добавете галетата и 1/2 л вода с лед.
Покрийте ги с фолио или капак и ги приберете в хладилника за около 2 часа.
Преди поднасяне пасирайте супата, налейте я в чашки и декорирайте със зеленчуци.
Кате, много хубаво и екзотично предложение. Ама си неуморна като пчеличка. =)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Бонбонче, паеля се казва точно тигана, в който се приготвя!
ОтговорИзтриванеИ всяка област в Испания си има нейна рецепта!
Твоята изглежда много апетитна!
И давай смело с куркума-та :)
Прегръдка и хубав петък!
Дани, с куркума ще оцветявам вече! Много искам да го докарам този красив жълт цвят! Поздрави!
ИзтриванеКате, чудесно меню си ни избрала! Добре, че си отделила морските, че да мога да ползвам рецептата. Иначе директно щях да я прескоча :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Кате, много обичам тематичните ти менюта!Много апетитно и вкусно изглежда всичко!
ОтговорИзтриванеИспанската кухня винаги ми е била много интересна! Отдавна търся рецепта за гаспач която да ми хареса. Определено ще я пробвам! Поздрави :)
ОтговорИзтриванеЗа мен е гаспачо с люто чушле, моля :-)
ОтговорИзтриванеКате, страхотно тематично меню. Не мога да се престраша да пробвам аз тези миди и това е, но гаспачото ще си го запиша. Хубав уикенд, Бонбон!
ОтговорИзтриванеСтрахотна кулинарна фиеста, наслада за очите и небцето!
ОтговорИзтриванеСтрахотно меню, Кате! Много ми допада!
ОтговорИзтриванеЗа първи път влизам в блога ти, но останах очарована! Поздравления за кулинарните ти способности. Живея от доста години в Испания и познавам добре кухнята им, все пак и съпругът ми е испанец. Оцветителят, за който говориш се казва Колоранте (оцветител в превод) и съдържа куркума, от там идва специфичният жълт свят на ориза. Друг популярен оцветител за ориз е и "tinta de calamares", т.е. мастило от калмари, той му придава черен цвят.
ОтговорИзтриванеОще веднъж поздравления за хубавите и добре поднесени ястия!
Благодаря, Тина! Наистина нещо такова каза и жената, с която говорих. За мастилото от калмари сега чувам от теб. Никога не съм имала допир до истинска испанска кухня и всичко, което приготвям е на база това, което са споделяли познати, или от интернет, книги и т.н. Ако имаш кулинарен или друг блог, моля те сподели, погледнах профила ти, но не излиза. Още веднъж благодаря за милите думи! Поздрави!
ИзтриванеParece muito bom!!!
ОтговорИзтриванеNunca comi paella porque moro muito longe do mar
e tudo que vem do mar chega muito caro na minha cidade.
Aqui comemos frango que é mais em conta no orçamento doméstico.
Gosto dessas receitas, quem sabe um dia eu terei a chance de provar!...
Bom fim de semana!
°º✿✿ Beijinhos do Brasil
°º✿
º° ✿✿° ·.
Благодаря ви за коментарите и се радвам, че сте харесали испанското меню! Трудно се приготвя нещо, което не си виждал и опитвал в действителност, но все пак за вкус наистина беше вкусно, а и след като и вие казвате, че съм се справила, значи е така, за което отново ви благодаря! Хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеperkrasni sni.mki
ОтговорИзтриванеКате,прекрасно отново!Обожавам паеля,но у дома не правя,че съм самостоятелен почитател на този вид морски дарове,затова ще оплакна око по твоята с охота!
ОтговорИзтриванеСърдечна прегръдка от мен и хубави летни дни!