сряда, 15 октомври 2014 г.

Есенна разходка в парка и две предложения с гъбки


Всички сезони харесвам, във всеки има нещо уникално и различно. Есента е голям художник. Толкова много цветове като че ли не виждаме през цялата година, сякаш някаква експлозия от палитри започва да завладява навред.
Първите цветове вече се появяват и ние решихме да ги потърсим в парка:). Освен тях обаче открихме и много интересни гъбки, голяма изненада беше с тях. Ние от гъби не разбираме, не ги пипаме и не ги берем, затова само им се радваме.

Нашите гъбки в рецептите набрахме в "Билла:)".



Кюфтенца с гъби и овесени ядки
Знам, че повечето от вас, особено веган блогърите са много на "ти" с овесените кюфтенца. Аз досега съм правила овесени кюфтенца само с кайма и зеленчуци.
Реших да врътна едни гъбени кюфтенца и се получиха много добре.



Продукти:
1 ч.ч. фини овесени ядки
4-5 гъби пачи крак
1 - 2 яйца
3 филийки сухар / може да използвате галета, или сух стар хляб/
сол
черен пипер
1 с.л. разтопено краве масло



Приготвяне:
Сложете овесените ядки в купа и ги залейте с вода, колкото да ги покрие. Оставете ги така да престоят за 10-12 часа.

Измийте добре гъбите. Сложете в тенджера на котлон вода с малко сол да заври и пуснете гъбите в нея. Нека се варят 20 минути. Извадете ги и ги измийте със студена вода. Нарежете ги на ситно.

Сложете в купа всички продукти, омесете добре.

Загрейте в тиган зехтин и с помощта на лъжица сипвайте по малко от сместа в тигана.
Изпържете кюфтенцата от всички страни.
Извадете ги върху домакинска хартия да се отцеди излишната мазнина.




Бистра супа от гъби
Любимата ни гъбена супа е по тази рецепта, понякога я застройвам с кисело мляко, друг път със заквасена сметана.
Този път я направих без застройка и добавих ориз и пак е вкусна, а и гъбите са много ароматни.



Продукти:
1 купа с гъби, по избор / използвам печурки и пачи крак
2 с.л. ориз
1 глава лук
1 морков
1 пащърнак
1 л вода
зехтин
сол
черен пипер



Приготвяне:
Нарежете всички зеленчуци на кубчета, гъбите може и на филийки.
Загрейте в тенджерка зехтин и добавете лука, морковът, пащърнака и картофите.
Оставете ги на котлона, докато омекнат, добавете гъбите и ориза. Разбъркайте и гответе за няколко минути.
Налейте горещата вода, добавете сол и черен пипер и оставете супата да се вари на котлон до готовност, за около 20-30 минути.


Ето и нашата разходка в снимки:)





















С пожелания за още много топли, слънчеви и цветни есенни дни:).

15 коментара:

  1. Кате, ти вече ги оцвети. :)
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Гери, радвам се, че мислиш така:). Прегръщам те и аз!

      Изтриване
  2. Ех, каква усмивка има Ицко! <3
    А купичката с гъбки е страхотна, точно в тон. Искам и аз...
    Супер предложения, Кате!
    Кюфтенца с овесени ядки, звучи много вкусно.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, каква усмивка имаш ти:). Кюфтенцата наистина станаха чудни, заслужава си да се опитат. Прегръдки!

      Изтриване
  3. Ха така :) точно от това се нуждаех тази сутрин Катенце!
    Топла супичка и разходка във вашият парк, в който очевидно Есента е дошла :)
    Топла прегръдка имаш от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, ще се радвам да те разходя из нашият парк, пък ти по вашите красиви места, няма да търся есента там, ще се насладя на всичко останало:) най-вече на вашата чаровна компания. Раничко е още и тук, но първите цветове се появяват вече. Предполагам, че в края на месеца вече ще е експлозията от цветове. Прегръщам те, мила!

      Изтриване
  4. Малчо такъв цвят и настроение внесе.......... Красива и топла е есента ни,Кате ,а ти си уловила душичката и...Поздрави!
    Поздравите са и за чудесното меню,прегръдки:)))))))

    ОтговорИзтриване
  5. Все така щастливи,топли,изпълнени с настроение есенни дни ви пожелавам и аз,Кате!И все така вкусно да ухае на трапезата,чудесни рецепти ни предлагаш отново!Снимките сред природата са фантастични и много зареждащи!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Красива и топла е есента ти,Кате.А менюто е страхотно и кюфтенцата и супичкат.Гъбките и аз така си ги събирам :) ама като не ги познавам тъй ще да е. Ицко е сладичко бонбонче,ще го изпапкам.Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Красота - и парка, и рецептите! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  8. От началото на месеца ги търся тези есенни цветове и само тук там нещо се е шарнало, а тук толкова колорит! И като бонус чаровни усмивки! Благодаря за настроението с което ме зареди, Кате! Гъбените предложения са чудесни - не съм правила още овесени кюфтенца, но идеята ме привлече.
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  9. При теб отново е пъстро и весело, Кате :) да му щипнеш бузките на сладура Ицко (защо ли всички пощипват малките деца по бузките :))))
    Чудесна супичка, ще се разсърдя на моята Била, че не зарежда такива :))
    Прегръдки и до скоро :)

    ОтговорИзтриване
  10. Много цветно и на теб да ти е Кате! Страхотни снимки, така представена и на мен ще започне да ми харесва есента, а не ми е фаворит сред сезоните! А менюто е е така тематично! Да те сгрее в хладните вечери! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  11. Много приятно за очите-красота....

    ОтговорИзтриване
  12. Много красиви есенни снимки, Кате!
    Рецептите са чудесни. Ще се възползвам от рецептата за гъбена супа :)

    ОтговорИзтриване