понеделник, 27 октомври 2014 г.

Още един зимен ден:)


Развихрих се с гърненцата тези дни в кухнята:) И днешното предложение е за бобец с наденички, ама такъв вкусен и поднесен в купички от изпечено тесто - разкош. Първо да ви кажа, че на купичките имам точно една снимка, защото бяха веднагически излапани, а, да и една половинка купичка на едната снимка:). Обаче капачетата ми останаха та фотосесията все пак се състоя. Рецепти дали да пиша, не знам, нищо непознато, просто идея, то не че и нея не сте виждали, ама да ви подсетя:).
И все пак:




Боб с наденички в гърне
Продукти:
1 купичка боб
4 купички вода
1 глава лук
1/2 червена чушка
1 морков
сух джоджен
сух девисил
2 с.л брашно
червен пипер
олио
сол

наденички / използвам вурстчета/


Приготвяне:
Накиснете боба в студена вода /малко над нивото му/ и го оставете да престои една нощ.
На следващият ден го отцедете от водата и го сложете в тенджера с чиста вода да заври. като заври водата, отцедете боба и го сложете в гърнето.
Добавете 4 купички вода, джоджена, девисила, нарязаните на ситно лук, морков и чушка.
Захлупете гърнето и го поставете във фурната.
Включете на 160 градуса и печете около 2 часа.
Може да проверите веднъж как е водата, ако е необходимо добавете малко. При мен не се наложи.
Към края на варенето добавете солта.
В тиган на котлон сложете малко олио и 2 с.л. брашно. Запържете до светло кафяв цвят.
Добавете червения пипер и отстранете от котлона.
Изсипете тази запръжка към сварения боб и разбъркайте.
Върнете отново във фурната и оставете около 15 минути или до сгъстяване.

Изпечете наденичките на скара или в тава във фурната/на 180 градуса/ с малко вода.
Извадете ги и ги нарежете.
Поднесете боба с наденичките .




Купички, лъжички и капачета от тесто
*Може да си направите и друго тесто.


Продукти за 2 комплекта:):
250 гр брашно
1 с.л. зехтин
1 ч.л. суха мая Др. Йоткер
1/2 ч.л. сол
120 мл хладка вода


Приготвяне:
Пресейте брашното в купа, добавете маята и солта. Разбъркайте и направете кладенче. Изиспете в него зехтина и малко от водата. Започнете да замесвате тесто, като добавяте по малко от водата.
Трябва да се получи меко и пухкаво тесто.
Оставете го в купа, покрийте го с влажна кърпа и оставете да втасва на топло.
Разточете го върху набрашнен плот, дебелината да е не повече от 1 см и изрежете лъжички, капаци и кръгове, достатъчни да покрият предвидените купи.
Намажете леко с олио купите и върху тях поставете без да притискате тестото.
Намаслете и лъжичките и поставете изрязаното тесто върху тях.
Направете капачетата, като им изрежете и дръжки, притиснете ги леко с малко вода към основната част, а в кухината поставете нещо, което да запази формата. Аз използва топчета от хартия за печене.
Застелете тава с хартия за печене, подредете купичките, капачетата и лъжичките върху нея и ги изпечете на 160 градуса до готовност, при мен се изпекоха за около 25 минути.
Сипвайте боба непосредствено преди хранене, защото купичките омекват.



Ето и малко декорации с естествени материали, които изработихме с Ицко:
Всичките са слепени с топъл силикон.






Дизайн и изработка - Ицко!:


И докато снегът не се е стопил съвсем да се порадваме и на него.



Прекрасна нова седмица на всички!


11 коментара:

  1. Прекрасна да е и твоята седмица, Кате!
    Уау, какъв огромен снежен човек и на каква зелена полянка! Също като в " Приключенията на Незнайко!
    Вкусен бобец си приготвила и атрактивно поднесла! Нищо чудно, че е свършил светкавично! Много весели декорации сте приготвили с Ицето!

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, Кате, май вкъщи сте работилничката на Дядо Коледа. Ама тези тестени панички и капачета много ми харесват. Снимките на боба с наденица- също:)

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  3. Ей, Кате :) нямаш равна! Неизчерпаем източник на идеи и енергия си ти :)
    Целувам те!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, страхотно идейна е всичката "посуда" от тесто.
    Бобецът изглежда много вкусен.:-)))
    Поздравления на Ицко за интересните неща, които е сътворил с много фантазия!
    Прегръдки, Бонбонче!

    ОтговорИзтриване
  5. Мвого красиви и вкусни купички, Кате! В това снежно време чудесно ви се връзва бобеца, паничките и суджука :))

    ОтговорИзтриване
  6. Че то ти оставяш ли я твоята кухня на мира, все се вихриш из нея, но с този бобец, че и наденички пък и красиви тестени гювечета ми взема сърцето бе, Бонбон :*!
    И Ицко и той на майка си се метнал - естет и сладур!
    Прегръдки за цялата бонбонена банда!

    ОтговорИзтриване
  7. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  8. Купичките, бобчето и наденичките са върха! Сутрин е, а ми се преяде! Прелъстителка си, да знаеш! Със сладко, със солено- все знаеш как да накараш човек да се замечтая за нещо сготвено от теб!
    Декорациите те, ах! Те са толкова мили, красиви... Чак ми се прииска да съм там с вас и да си майсторим на воля!
    Хубав вторник, Кате!

    ПП: Съвсем по темата за майсторене. В Лидл има едни печати с който ме зарадва снощи В. и има 3 морски печатчета- като за Ицко. Нали ще става капитан, първо за него се сетих като ги видях.

    ОтговорИзтриване
  9. Жестока си към мен и към всички със слаби сърца(::::::
    :)Много любимо ми е тава ,там в гърненцето,Кате!
    Менюто е ВЪРХЪТ!Браво и за хлебните купички и аз съм правила,но съм ги пълнила с кавърма,но и с бобче ще ги хапнем тези дни благодарение на теб:)))))
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Красотички:) Хубава седмица, Кате!

    ОтговорИзтриване
  11. Отново много красиво и много вкусно е при теб, Кате!
    Оригинално понасяне в тези тестени купички!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване