неделя, 26 октомври 2014 г.

Честит Димитровден с ябълков сладкиш!


Казват, че на Димитровден идва зимата, а тази година определено точно така и стана.
Върнахме и стрелките на часовника с един час назад.

Димитровден е! Празнуват хората, носещи името на Светеца, като на тях се подаряват бели цветя, увити с червен конец, за да е блага зимата.
По стар обичай трапезата на този ден е празнична, а на нея присъстват ястия с овнешко или пилешко, варена царевица, сладкиши с ябълки, печени ябълки, рачел и тиква.
Често на този празник приготвям ябълкова пита, миналата година приготвих едни чудни ябълки в бутер тесто, а тази, реших да направя сладкиш, с който да почерпя за здравето на нашият именник в къщи.

Честит имен ден ♥, да ти е живо и здраво името и ти да си жив и здрав! Нека Свети Димитър бди над теб и те закриля!
На всички именници желая здраве и щастие!





Сладкиша за днешният празник избрах да е по рецепта на Роси, изключително много ме впечатляват нейните сладкиши, някак са ми много по вкуса:). Роси, мила, благодаря ти за всички вкусни и качествени рецепти, които споделяш с нас!
Направих малки промени, относно състава на брашното, ядките и количеството на ябълките. Наистина сладкиша е чудесен и много, много подходящ за този сезон.



Ябълков сладкиш
По рецепта на Роси, "Кулинарен еликсир",
с благодарности и към Мария!

300 гр бяло брашно
50 гр бадемово брашно, използвам на Balcho
50 гр пшеничен грис
1 пакетче бакпулвер Др. Йоткер

400 гр обелени, почистени нарязани на кубчета ябълки
240 мл мазнина /смес от равни количества разтопено краве масло и олио/
200 гр кафява захар
2 с.л. Амарето
20 гр смес от сушени червени и сини боровинки, череши, стафиди

100 гр ситно счукани орехи
1 с.л. канела на прах
няколко капки есенция масло ванилия Др. Йоткер



Приготвяне:
Пресейте бялото и бадемовото брашно в купа. Добавете пшеничният грис и бакпулвера. Разбъркайте сместа.
Сложете ябълките в тенджерка и към тях добавете Амарето, захарта и сушените плодове. Оставете ги на котлон на средна степен за десетина минути, докато си пуснат сока и леко се оцветят.
Добавете към тях канелата, есенцията и счуканите орехи, оставете една-две минути на котлона.
Отстранете от котлона и добавете мазнината.
Разбъркайте добре изчакайте съвсем леко да се охлади и добавете сухата смес с брашната.
Разбъркайте отново добре /сместа е гъста/ и изсипете в тава, предварително застлана с хартия за печене.
Изпечете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна, без вентилатор до суха клечка, за около 30 минути.
Извадете го и го оставете да се охлади върху решетка.
Поръсете го с пудра захар.














11 коментара:

  1. Честит празник,Кате!
    И нека Св. Димитър закриля цялото ви семейство!
    Бъдете благословени!
    Прекрасни снимки и чудесен сладкиш!
    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит да ти е именника,скъпа,много здраве и успехи му пожелавам!
    Ехе,какъв сняг си имате,само за чай и сладкиш е времето,нали?
    А сладкишът ти е велик,жестоко сочен,ароматен и със сигурност много вкусен!
    Още веднъж и аз благодаря на Мария за чудната рецепта,а на теб,Кате,за доверието към двете ни!
    Прегръдка изпращам с пожелание за щастлив празник и наздраве!

    ОтговорИзтриване
  3. Тези прекрасни димитровчета и този сладкиш такъв зимен уют внесоха в душата ми,Кате...
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  4. Жив и здрав да е именика! Честит празник! Сладкишът е много хубав и снимките ти също! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  5. Честито на именника! Сладкиша е страхотен! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Едно такова топличко, уютно и много мило ми става от тези снимки Кате! Сладкишът е чудесен! Да си го хапнете сладко, за да ви е жив и здрав именика :) Прекрасен празник!

    ОтговорИзтриване
  7. °.♪♬
    O bolo está com uma apresentação tão bonita!!!
    Tenho certeza que é delicioso!!! Esse chá!!!

    Bom domingo, amiga!
    Beijinhos do Brasil.
    °.♪♬♫彡

    ОтговорИзтриване
  8. Честит празник!
    Всичко е много хубаво.Поздрави!:)

    ОтговорИзтриване
  9. Да ти е жив и здрав именника, Кате,
    разкошен сладкиш си приготвила и гарнирала с красиви снимки!
    Поздрави, успешна и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Ох, че плодово вълшебство... Случайно, защото не знаех, но и аз приготвих ябълков сладкиш за Димитровден. Кате, да ти е здрав и много щастлив именникът! Винаги да се радва на топлината и семейния уют, които създаваш!
    Усмивки от мен, черпя се с тази сочна сладост! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Да ви е жив и здрав именника в къщата, Кате, пожелавам от сърце, бъдете щастливи!
    А на този невероятен сладкиш и аз съм му хвърлила мерника и ще го приготвя съвсем скоро, изглежда толкова сочен, крехък и вкусен, ммммм....разкошен!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване