сряда, 22 октомври 2014 г.

Вкусни рецепти с Брюкселско зеле


Като се замисля в блога си имам само една рецепта, като че ли с брюкселско зеле, а всъщност може да се приготви по толкова много начини. И тъй като в момента го има на пазара, ако желаете може и вие да изпробвате тези рецепти.

Първо сварете зелките, от там нататък, може да изберете някоя от следните рецепти.

Почистете зелките от наранени листенца и отрежете тънко в края на кочана, там където е потъмняло.
Налейте в тенджера вода, добавете малко сол и когато заври пуснете зелките в нея. Варете за 15-20 минути, докато леко омекнат.
Извадете ги и ги отцедете от водата.

Брюкселско зеле с бешамелова заливка на фурна
Може да добавите и други зеленчуци като моркови, карфиол и т.н. Аз вече съм правила с карфиол, моркови и броколи и също е много вкусно. Отгоре може да смените кашкавала с друг вид сирена.




Продукти:
сварени брюкселски зелки

за заливката:
60 гр. краве масло, 1/2 пакетче
2 с.л. брашно
300 мл прясно мляко
сол
черен пипер

за поръсване:
кашкавал



Намажете тавичка с масло и изсипете сварените брюкселски зелки вътре.
Пригответе заливката като в дълбок съд на котлон загрейте маслото и добавете брашното. Запържете до светло златисто, внимавайте да не прегори.
Отстранете съда от котлона и налейте на тънка струя прясното мляко при непрекъснато бъркане.
Ако стане на бучки, може да пасирате с миксер. Върнете на котлона, на средна степен и варете при непрекъснато бъркане до сгъстяване.
Овкусете със сол и черен пипер и излейте върху зеленчуците.
Изпечете на 180 градуса за около 30-40 минути.
Настържете кашкавала и запечете.





Запечено брюкселско зеле с меден дресинг
Сварените зелки разрежете на две. Загрейте малко зехтин в тиган и добавете зелките. Печете ги първо с отрязаната част надолу, да се запекат, след което обърнете и от другата страна. Отстранете от котлона и овкусете с дресинг от мед и тъмен балсамико на вкус. Може да поръсите с някакви ядки.





Брюкселско зеле пане
Нищо ново не е тази рецепта, панирам всякакви зеленчуци: аспержи, броколи, Романеско, гъби, зелен боб, коприва и т.н.

Панировката е въпрос на избор. В случая приложих две, за да видя кое по-добре се връзва. И с двете според мен е добре, но като, че ли с панировката като каша, някак по-добре стои.


Панировка 1:
Потопете последователно сварените зелки в брашно-разбито яйце - галета. Изпържете ги в загрята маслена баня.

Панировка 2:
Разбийте в купа 1 яйце с малко брашно и сол- да стане с гъстотата на смес за палачинки. Потопете сварените зелки в сместа и ги изпържете в загрята маслена баня.


5 коментара:

  1. Ето това е нещо, което все още не съм опитвала. Втълпила съм си, че няма да ми хареса :D Обаче предложенията ти са доста примамливи и изкушаващи, особено приготвено с бешамеловата заливка...Някак взе да ми става все по-есенно в блог пространството :D Поздрави, мила Кате!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда много апетитно и сигурна съм, че е също толкова вкусно. Прегръдка, Кате! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Боже, колко вкусно... Едно от нещата, които у дома ям само аз и понеже готвя предимно за мнозинството, затова Кате, ако нямаш нищо против, протягам се и се черпя.... леле покапах се

    ОтговорИзтриване
  4. Обожавам брюкселско зеле! Любимо ми е запечено на тиган с бекон и разни ароматни сирена. Харесах си идеята със сос бешамел, само остава да си намеря зелки :)

    ОтговорИзтриване