сряда, 22 април 2015 г.

Вдъхновения с Олимпус - 2 част - Гръцко меню


Тези хубави продукти нямаше как да не включа в ястия от любимата ни гръцка кухня, затова втората част е посветена именно на нея. Има нови и стари рецепти.




Гръцка салата
по тази рецепта



Продукти:
4 домата
2 краставици
1 глава лук
маслини
сирене фета Олимпус

за дресинга:
8 с.л зехтин,
2 с.л. лимонов сок,
1 ч.л. ябълков оцет,
1/2 ч.л. захар,
1/2 ч.л. сол,
1 ч.л. сух риган

Разбийте в купа с телена бъркалка продуктите за дресинга.
Доматите и краставиците нарежете на кубчета, добавете лука нарязан на колелца, маслинките и сиренето Фета на кубчета или плочки. Разбъркайте внимателно и полейте с дресинга.




Дзадзики
по тази рецепта



продукти:
2 краставици
200 гр изцедено кисело мляко Олимпус
4 скилидки чесън, пресовани
2 с.л. копър, ситно нарязан
5 с.л. Зехтин
Черен пипер- прясно смлян

Настържете краставиците на едро ренде и оставете в гевгир за 2 часа да се изцедят.
В киселото мляко се добавете чесъна, копъра, зехтина и черния пипер.
Разбъркайте добре.
Добавете краставиците.
Отново разбъркайте.
Оставете дзадзики в хладилника за няколко часа. Поднесете със зехтин.



Пиле с карфиол по гръцки
По рецепта от тук: www.sintagespareas.gr


Продукти:
1 бр. пилешко филе тип пеперуда
1/2 глава карфиол
1 глава лук
100 мл бяло вино
300 гр нарязан обелен домат / може от консерва/
сол
черен пипер
сирене Фета Олимпус
зехтин, за пържене


Приготвяне:
Нарежете пилешкото филе на хапки, лука на ситно, карфиола на розички.
Кипнете вода на котлона и бланширайте карфиола за около 5 минути. Извадете го и го отцедете.
Загрейте зехтин в тиган и добавете лука, гответе до омекване. Добавете пилешкото месо, гответе още около 5 минути, разбърквайте да се запечата от всички страни. Налейте виното, оставете да се готви докато ястието остане на мазнина. Добавете солта, черният пипер и доматите и гответе за около 25-20 минути или до готовност, към края добавете карфиола.
Изсипете ястието в тавичка, поръсете с натрошено сирене Фета и запечете в предварително загрята фурна на 180 градуса на горен рафт.





Локумадес / λουκουμάδες
Известните гръцки понички λουκουμάδες. Много вкусни се получиха, да си оближеш пръстите:))).



за поничките:
250 гр брашно
50 гр царевично нишесте Др. Йоткер
300 мл приятно топла вода
1 пакетче мая Др. Йоткер
1 с.л. мед
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар


за сиропа:
1 ч.ч. мед
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. вода
1 пръчка канела
1/2 лимон



Разтворете маята в част от водата, разбъркайте, покрийте със стреч фолио и оставете за 5-10 минути да шупне.
Пресейте брашното с нишестето в купа, добавете солта и захарта и разбъркайте.
Направете кладенче, изсипете в него маята, меда и останалата вода. Разбъркайте добре с телена бъркалка. Трябва да получите рядко тесто. Покрийте купата със стреч фолио и лека кърпа и оставете за около 30 минути да втаса.
Загрейте достатъчно количество олио в дълбок тиган или тенджерка на котлон. Загребвайте по една ч.л. от сместа и с помощта на друга чаена лъжичка избутайте сместа в олиото. (Има един друг метод, който гледах на видео:) загребва се с шепа от сместа и се пробутва между палеца и показалеца върху намаслена лъжичка, след което от нея се изсипва в тигана.) Направете останалите понички по този начин. Пържете поничките в един ред, не претрупвайте.
Повечето от поничките сами се обръщат при пърженето, но ако има такива, които не са, им помогнете:). Пържете ги до златисто и ги извадете с щипка или решетъчна лъжица.

Направете сиропа ( може да го направите и докато втасват поничките, така сиропа ще се охлади докато ги пържите).
Сложете в касерола всички продукти и ги сложете на котлона. Разбърквайте докато сместа се хомогенизира. Като кипне, отстранете от котлона.

Полейте готовите локумадес със сиропа. Може да поръсите с орехи или пък да ги полеете само с мед. Аз заливам охладени локумадес с охладен сироп/ на стайна Т/.


Към 1 част:)


5 коментара:

  1. Кате изчакай ,....не изяждай всичко докато сипя узото и пусна сиртакито...........Превъзходно меню!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    почитател съм на гръцката кухня, особено на вегетарианските рецепти.Превъзходно меню.Гръцката салата обикновено я правят по различни начини, но основните съставки са същите, а дзадзикито е традиционно гръцко предястие.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни изненади, чудесни предложения, разкощни снимки, а тази с перденцето с фарчета ми е любима, нали е включен колегата моряк в нея. :) Браво на детето за помощта, която оказва на мама. Чусна трапеза, Кате! Както винаги - оригинална.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Менюто е уаааау,уникално,богато и много вкусно!Пилето с карфиол си го отбелязвам за проба,хареса ми!Прегръдка от мен,мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Както винаги страхотни рецепти Кате.

    ОтговорИзтриване