понеделник, 22 юни 2015 г.

Млечна баница с какаов блат, по рецепта на Мина и Ина


Разкошен сладкиш! Някои от вас вече го направиха, други са го запазили в списъка си, а аз вече го имам в блога, като всяка вкусна рецепта:). По рецептите на Мина и Ина. Благодаря ви вълшебници!



Продукти:
*за правоъгълна форма с размер 24х10 см
3 бр фини кори за баница
20 гр краве масло

за карамела:
200 гр захар
2 с. л. вода

за млечната смес:
3 яйца
100 гр захар
500 мл прясно мляко
1 ванилия


за какаовият блат:
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
2 с.л. тъмно натурално какао
1 с.л. брашно от рожков
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.ч. брашно

*Може да използвате направо 3 с.л. какао, както е в оригиналната рецепта. Не е задължително да се използва брашно от рожков.


Приготвяне:
Голямата тава на фурната се застила с хартия за печене. Върху нея се поставя едната кора, намазва се с четка с разтопеното масло, върху нея се поставя втората кора, отново масло и така с третата кора и накрая масло. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване. По средата на печенето се обръщат. Горе-долу за 5-10 минути са готови. Изваждат се и се оставят да се охладят. ( Тази операция може да извършите и на предишният ден:). След охлаждане се натрошават на едри парчета с големината на юфка.

В тенджерка на котлон се поставят захарта и водата и се загряват до образуването на карамел. Веднага се изсипва във формата за печене.

Яйцата и захарта се разбиват до побеляване. Към тях се добавят млякото и ванилията и се разбъркват до хомогенност.


Подреждане:
Във формата върху карамела се подреждат 4 шепи от корите.( от останалите може да направите малки сладкиши)
Върху тях се налива яйчната смес. (Аз прецених, че цялата смес ще ми е много, тъй като трябва да остане място и за блата, затова отделих около 1 непълна ч.ч. от сместа)
Формата със сместа се поставя в тава с вода - 2 см ниво ( водна баня) и се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса за 40 минути.
През това време се прави какаовата смес, като за нея се поставят всички продукти в купа и се разбиват( може с миксер, може и без:).
Какаовата смес се изсипва върху изпеченият карамел и се връща във фурната. ( от какаовата смес също отделих около 1 непълна ч.ч.). Пече се още около 20 минути на 180 градуса.
Изважда се от фурната и се оставя да се охлади във формата, прибера се в хладилник, нека стегне добре, поне няколко часа. Обръща се върху поднос и се нарязва на филийки. Преди да го обърнете от формата може да прекарате с нож по ръбовете, за да се отдели по-лесно.

От отделените излишни смеси направих още няколко мини варианта в купички за крем брюле, по идея на Инчето:) и добре, че направих така, иначе сладкиша нямаше да оцелее за снимки:))).

15 коментара:

  1. Кате,
    много интересен сладкиш с фини кори.Използвам ги често, защото са приготвени без мая и са по - здравословни.Така ,че веднага си записвам рецептата за проба.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Малко глупав въпрос, но брашното от рожков може ли да го заменим с друго.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може само какао да използвате. В оригиналната рецепта е 3 с.л. какао . Аз замених част от него с рожков, защото имах вкъщи:), но съвсем не е задължително. Поздрави!

      Изтриване
  3. Че е много вкусно няма да казвам, защото снимките говорят сами! А точно снимките искам да коментирам - чудесни са! Толкова цветни и носещи усмихнато настроение!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Катенце, и аз я правих преди време :)
    Вкусотия!
    Твоята изглежда много апетитно!
    Гуш!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасна е, Кате!!! Взимам си парченце, че аз с акаков блат не съм опитвала :) Страхотни снимки!!
    Прекрасна седмица ти желая!!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате,две кулинарни вълшебници в съчетание с трета в твое лице и човек може само да завие от мъка,че не може да се телепортира до масата,така красиво си я подредила!Страхотен сладкиш ,и миньончетата сигурно са страшно сладурести!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Много ме заинтригува с тази баница, Кате! Изглежда много апетитна!

    ОтговорИзтриване
  8. Тази млечна баница ме беше впечатлила, и май е време да я направя и аз. Много изкусителна е твоята , Кате! А снимките както винаги са прелест!
    Поздрави и прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, каква красива маса си наредила само!
    Няма как да не зарадва всеки, който е около нея :)
    Всичко изглежда на ниво!
    Поздрави и много усмивки, мила! :)

    ОтговорИзтриване
  10. tova e ne6to kato onq sladki6 kodrit kadir, no ima i kori za banica,6te go probvam

    ОтговорИзтриване
  11. Изглежда разкошно, Кате! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Изглежда страхотно, Кате! Ще отрежеш ли парченце и за мен ??!! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  13. Изглежда невероятно вкусно! А снимките са страхотни! Записвам си рецептата, за да я пробвам.
    Поздрави :-)

    ОтговорИзтриване