събота, 27 юни 2015 г.

Сладко от сини боровинки


И тази рецепта е за класическо сладко с равни количества захар и плодове. Направих го с 1/2 кг, защото толкова имах:).




Продукти:
1/2 кг сини боровинки
1/2 кг захар
на върха на ч.л. лимонтузу


Приготвяне:
Плодовете се измиват и отцеждат. Ако има развалени се отстраняват.
Изсипват се в тенджера и към тях се добавя захарта.
Слагат се на котлон докато всичко заври и захарта започне да се разтопява. Котлона се намалява и сладкото се вари на средна степен до готовност. В края на варенето се добавя лимонтузуто, разбърква се и се оставя още 2-3 минути на котлона.
*Готовността на сладкото може да се определи като се изсипе 1/2 ч.л. от сиропа му върху суха порцеланова чиния. Когато се охлади чинията се разклаща и сиропа трябва да тече много бавно, като мед.
Горещото сладко се разпределя в сухи буркани, затварят се веднага и се обръщат с капачките надолу, докато се охладят и херметизират. След това се съхраняват на тъмно и хладно.


5 коментара:

  1. Много красиви снимки! Сякаш са пред мен боровинките!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошно сладко! Лято в бурканче!

    ОтговорИзтриване
  3. Красиво, ароматно и вкусно!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Еее, Кате, спри се, сега и аз ли да ходя по пазара...

    ОтговорИзтриване
  5. Още едно превъзходно сладко, което много обичам. За съжаление съм яла само купешко.
    Нямаме си боровинки в градината, а пазарната им цена е направо фрапираща. Ще трябва да си засеем :)

    ОтговорИзтриване