сряда, 24 юни 2015 г.

Торта с лимонов крем и горски плодове


Тази красавица ми хвана окото още като я видях за пръв път. И точно преди сезона на пресните боровинки я направих със замразени горски плодове. Това съвсем не се отрази на вкусовите ѝ качества и всеки който я опита, бе на мнение, че е е страхотна. Всъщност тази торта като всяка торта:) е съставена от блатове и крем. Блатовете са различни, най-често срещани са маслените, просто най-добре се съчетават и според мен, като в тях се добавят боровинки ( в случая горски плодове), кремът е известният
Lemon curd, а пък глазурата от сметана, маскарпоне или подобна, в моят случай и двете:).



Крем
3 яйца
3/4 ч.ч. захар
80 мл прясно изцеден сок от лимони
1/2 пакетче краве масло, на стайна температура
прясно настъргана кора от 1/2 лимон ( само жълтата част)


Приготвяне:
В купа с телена бъркалка се разбиват леко яйцата. Към тях се добавя захарта и лимоновият сок. Разбърква се. На котлон се поставя по-голям съд с вода и в него се поставя купата със сместа (т.нар. водна баня). Котлона се включва отначало на висока степен, докато загрее водата, след което се намалява на средна. Водата не трябва да завира!
Лимоновият крем се бърка с телена бъркалка непрекъснато, докато се сгъсти. Отнема между 10 и 20 минути ( При мен естествено 20 :)). Консистенцията му е по-рядка от на пудингите. Кремът се отстранява от котлона и към него се добавя нарязаното на кубчета масло и лимоновите кори. Разбърква се добре и се покрива с прозрачно домакинско фолио ( за да не хваща коричка) докато се охлади.(Може да изсипете кремът в бурканче.) След като се охлади може да покриете плътно и приберете в хладилник, докато направите блатовете или пък до следващият ден.



Блатове:
Всички продукти трябва да са със стайна температура!

300 гр меко краве масло
300 гр захар кристал
400 гр бяло брашно
6 яйца
200 мл прясно мляко
3 ч. л. бакпулвер
1/4 ч. л. сол
няколко капки есенция ром
ванилия

1 ч.ч. горски плодове


Приготвяне:
Брашното се пресява в купа с бакпулвера, ванилията и солта.
В друга купа се разбива маслото със захарта до побеляване.
Към маслената смес се добавят яйцата едно по едно, като добавяте всяко следващо, след като предходното се е усвоило напълно.
При непрекъснато разбиване с миксер се добавя 1/2 от сместа с брашното, разбива се, добавя се прясното мляко и есенцията, след което останалото брашно.
Сместа се разделя на 2 равни части.
Подготвят се 2 тавички с размер 20-24 см, и се застилат с хартия за печене. Сместа се разпределя в тавичките а отгоре се поръсва с плодовете.
Фурната се загрява на 180 градуса и двата блата се пекат последователно до готовност / до суха клечка/.
Изваждат се върху решетка и се оставят да се охладят на стайна температура.



Покритие:
250 гр Маскарпоне
200 гр заквасена сметана
2-3 с.л. пудра захар (на вкус)

Приготвяне:
Всички продукти се разбиват с миксер до хомогеност.



Сглобяване на тортата:
В тортена форма се поставя първият блат, намазва се тънко с лимоновият крем и отгоре се поставя другият блат. Отгоре и отстрани тортата се покрива с крема с Маскарпоне. Декорира се с плодове.




15 коментара:

  1. Кате, и на мен ми хвана окото, изглежда прелестна - ароматна и сочна, топяща се в устата! Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудна торта, ако имаше едно парченце до мен бих си я хапнала с удоволствие! Лека вечер, Кате!

    ОтговорИзтриване
  3. Много, ама много ми харесва! Обичам такива блатове, стават великолепни и сочни! Красота! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  4. Кога смогваш да постваш денонощно, направо незнам! И все някакви чудесии! Страшна си ;) На мен самото постване ми отнема време, пък какво да говорим да готвя, снимам и поствам постоянно! Сега стягам нова модерна кухня и ще те гоня да знаеш :P

    Страхотно изглежда, със сигурност е и не по-малко вкусна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Нито лимоновия крем съм пробвала, нито блатовете. Време е да поправя този недостатък! Тортата не е за хора със слаби сърца и отявлени сладкохолици, като мен! Сега ще я сънувам!!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Леле ... ей такова нещо ми се хапва Катенце! Ма то сочна ... нежна ... разкош :)
    Прегръщам те миличка!

    ОтговорИзтриване
  7. Определено хваща окото! Много вкусна!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, тортата изглежда умопомрачително! Много ми хареса всичко!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  9. Много е красива, Кате! А чинийките ти са в тон с покривчицата!
    Красота и изящество!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Изглежда страхотно, Кате!

    ОтговорИзтриване
  11. Кате, поредният разкош! Прекрасна торта, толкова изискана! Ама плаче си за чаша английски чай. ;)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Кате, чудесно съчетание от вкусове и текстури! Обожавам лимоновия крем и всичко, приготвено с него!
    Чудна лятна торта!

    ОтговорИзтриване
  13. Невероятно свежа и нежна!

    ОтговорИзтриване
  14. Нежна прелест! Чудесна лятна торта!

    ОтговорИзтриване