сряда, 10 юни 2015 г.

"Мързеливо" сладко от ягоди на фурна


Обичам домашно сладко от ягоди. Здравчето публикува рецепта за сладко от плодове на фурна, напомни ми детството... Сладкото, приготвено на фурна е много ароматно. Благодаря, Здравче!





Равни количества ягоди и захар, всичко се пече в тава във фурната. Това е:)


И все пак малко по-подробно:

Продукти:
1 кг ягоди
1 кг захар
на върха на ч.л. лимонтузу


Приготвяне:
Ягодите се почистват, измиват и отцеждат от водата. Поставят се в по-голяма тава, защото пускат сок:), поръсват се със захарта, разбъркват се добре и се поставят във фурната да се пекат първоначално на 250 градуса, докато пуснат сок и започне процес на варене. След това температурата се намалява на 190 градуса. Сладкото се пече до готовност. При мен това се случи за около 40-50 минути, всичко зависи от това колко сок пускат плодовете. Може да проверите по метода на капката върху чиния( капка от горещото сладко, капната върху суха порцеланова чиния след като се охлади не трябва да се разтича.
По време на печенето се разбърква от време на време със суха лъжица. В края на печенето се добавя лимонтозуто, разбърква се, оставя се за 1-2 минути във фурната, след което се насипва в сухи буркани, затварят се и се обръщат с капачките надолу. Kато се охладят се прибират на тъмно и хладно:).
* Ако случайно се образува пяна при процеса на варене - печене, се обира. При мен такава не се образува.



11 коментара:

  1. Мързеливо, ама вкусно! Ще гледам да си приготвя по твоята технология докато все още има ягоди.

    ОтговорИзтриване
  2. Много хитра идея, а и доста лесна.
    Сладкото е станало прекрасно,
    а лъжичката ти е много сладка.
    Усмихнат следобед!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, не знам дали е мързеливо, ама е прекрасно като резултат. Толкова да са ти вкусни снимките! :)
    Усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  4. Аз по този начин миналата година си направих лютеница. Стана много хубава. Сега ще си направя и сладко. Цвета

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз съм фен на лютеницата, само да ѝ дойде сезона и я почвам:))) Поздрави!

      Изтриване
  5. Много обичам "мързеливото" готвене на каквото и да е. Като съдя по прекрасния резултат, "мързеливо" не значи, че не е вкусно !
    Поздравления !

    ОтговорИзтриване
  6. Много обичам "мързеливото" готвене на каквото и да е. Като съдя по прекрасния резултат, "мързеливо" не значи, че не е вкусно !
    Поздравления !

    ОтговорИзтриване
  7. Разкошно и лесно, наистина мързеливо сладко, Кате! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Може ли да се използва кафява, плодова или кокосова захар и в какво количество?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не съм компетентна по този въпрос, но ако тези видове захар може да се използват за консервиране, значи може и за това сладко:). Предполагам, че в интернет има теми по въпроса. Приятна вечер!:)

      Изтриване
  9. Класика! Несъмнено вкусът от моето детство :)

    ОтговорИзтриване