Страници

Пролетна торта с рула, шоколад и цветя


Ето и тортата, както обещах вчера:). Приготвих я миналата година за един от пролетните празници. Рецептата е на Лео
, декорацията е от мен:). Лео, благодаря ти за чудесната рецепта!




Продукти:
Преди да напиша продуктите ще уточня, че в рецептата на Лео рулата са две, но при мен крема не стигна за двете рула, та изрязвах. Затова давам рецептата с 1 руло, така, както аз я направих, а вие може да удвоите дозата за всички продукти, ако желаете.

1 готово руло - 200 гр
1 кофичка заквасена сметана - 400 гр
1 кутия течен шоколад - 300 гр
1 пакетче желатин Dr Oetker - 10 гр
4 бр. бисквити "закуска"
1 ч.ч. прясно мляко за потапяне на бисквитите
1 банан

За декорация:
1 шоколад - 100 гр млечен или натурален
няколко парченца шоколад за настъргване
захарно тесто


Приготвяне:
Нарежете рулото на филийки с дебелина 1 см - 1,5 см. Да получите 12 филийки.( на снимката отдолу са повече, но след това отстраних излишните:) Просто там е с две рула)
В голяма купа сложете прозрачно фолио по стените. Наредете парченцата рула плътно по стените.


Разбийте с телена бъркалка сметаната и течния шоколад.

Направете желатина:
Сипете в чаша 80 мл студена вода.
Изсипете желатина вътре. Разбъркайте.
Оставете около 10 минути да набъбне(става като гъба).
Сипете в съд на котлона вода. Сложете чашката с желатина вътре (водна баня), да се загрее. Не трябва да завира водата!!!


Желатина след набъбването

Желатина след втечняването на водна баня

Като се втечни желатина, го отстранете от котлона и внимателно изсипете към шоколадовата смес.


Разбъркайте и излейте 1/2 от нея в гнездото от рула.


Нарежете банана на кръгчета и го подредете върху шоколадовия крем. Отгоре изсипете останалия крем.


Потопете бисквитите за кратко в прясно мляко и ги подредете върху крема.


Покрийте с фолио и оставете в хладилник поне за два часа. Преди да извадите тортата проверете дали се е желирала добре:).

Сложете чиния върху тортата и я обърнете.
Може да сервирате така, както се виждат рулата или да декорирате.


Декорация:
Начупете шоколада на парченца и го разтопете в микровълнова фурна или на водна баня. На водна баня не трябва да завира водата.
В микровълнова: Общо време за разтопяване - 90 секунди на мкс степен, като на всеки 30 секунди се отваря и разбърква с вилица или телена бъркалка. Когато разтопявате шоколад съдовете и приборите трябва да са сухи!
Залейте тортата с шоколада.


Декорирайте с настърган шоколад и цветя от захарни топчета.



Приберете в хладилник да стегне шоколада.



30 коментара:

  1. Изглежда много изкуситено, грабвам си едно парченце! Декорацията е много красива! Хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна и много нежна!Страхотна торта,Катя!

    ОтговорИзтриване
  3. Еха истинска бомбааа.. Много ми харесва рецептата и декоразията разбира се :))

    ОтговорИзтриване
  4. Голям разкош е толкова шоколад на едно място:) Считай, че съм я направила:)
    Страхотна е!

    ОтговорИзтриване
  5. Кандииииииииии, много шоколадово ,бе момичеее :)))....ей , милост нямате ,ей !
    Ама пък колко вкусно ...само си мечтая за парченце :)!
    Откъсвам си едно цветенце от тортата и отивам да мечтая за останалото :) !
    Чао ,мила и хубав петъчен следобед! Целувки !

    ОтговорИзтриване
  6. Наистина голям шоколадов разкош!
    Много ми допадна декорацията!


    Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, чудесна е !
    И много хубава украса!
    На патерица Честита Баба Марта!
    Да сте живи и здрави цялото семейство
    и много щастливи!
    Пак ми изчезна твоя блог от блогрола :(
    Нямам такъв случай и те следя по Фейсбук, но така не ми е кеф!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасна е тортата, Кате! Много лесна за приготвяне и с наситен шоколадов вкус. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Que tentación de pastel una elaboración perfecta con ingredientes exquisitos y un diseño armonioso me encantó su decoración,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  10. Канди, голяма красота и вкусотия си сътворила! Не бих и простила на тази торта!

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотна е, с всичкия този шоколад, а комбинацията с банани всеки знае колко е вкусна! :-) Наистина много пролетна декорация си й направила!

    ОтговорИзтриване
  12. Това е една красива шоколадова бомба!Супер е !
    Шоколадов и палав уикенд!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  13. От кога искам да направя тази рецепта ако знаеш и ти ми я поднесе на тепсия...:)))
    Много си я накиприла и изглежда неописуемо апетитна.
    Записвам си я скоро ще я направя.
    Прегръдки мила и хубави почивни дни.

    ОтговорИзтриване
  14. Кенди, много шоколадово, кремообразно, разкош!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Толкова изкушаващо шоколадово и вкусно на вид! Тази торта от години е много популярна, но ти си съумяла да я направиш по- "креместа" от всички, които съм видяла до сега.

    ОтговорИзтриване
  16. Усмихна ме, Катя-
    много слънчево и пролетно предложение,
    в допълнение към великолепните ти първомартенски идеи!
    Красиви, оригинални и ... много изкушаващи!Страхотна си!
    Сърдечни поздрави и хубави празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  17. Много добре декорирана, иначе със сигурност вкусна!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Твоите публикации са изпитание за изкушението, особено тези десерти! :)

    ОтговорИзтриване
  19. Кате,с тези незабравки за декорация е направо прелестна!На вкус нямам съмнения,че е убиец!
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  20. Кате,много хубава декорация!Явно си падаш по съчетанието синьо/кафяво!На мен също ми е едно от любимите и ми носи много настроение!
    Слънчеви и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  21. Чак сега видях тази красота! Много красива декорация наистина! Аз също съм правила тази торта, но реших да я оставя натурална хихи Всъщност дори с нея започнах блога си ;) http://didised.wordpress.com/2011/09/29/chocolate-rolls-cake/

    ОтговорИзтриване
  22. Прекрасно изглежда поздравляния, един въпрос горе долу за колко човека става тортата? Планирам да си я направя за рожденния ден и се чудя с твоите пропорции ли да я правя или с двойни?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, ако искаш направи я двойна. За порции е относително да се каже, зависи колко големи парчета ще се режат.
      Но направи двойна доза крем, за да има за две рула, така или иначе е много вкусно. При мен крема с тази доза стигна само за едното руло. Горе- долу 10 парчета като че ли излязоха от тази, малката:).
      Поздрави!

      Изтриване
    2. ние сме по сладкото, така че ще е двойна дозата
      благодаря!
      местенцето ти е прекрасно - пълно с вкусни рецепти и страхотни снимки, поздравления!

      Изтриване
    3. Candy, с голямо закъснение минавам да се отчета за тортата, стана супер :) направих я с двоини пропорции, но вместо да отрежа от останалите кексови страни, я залях с обикновен крем ванилия (нишесте), намазах я с 3 броя разтопен шоколад, за да стане много твърда коричка и поръсих кокос, стана много вкусна, изпращам и снимки

      http://hdbox.bg/uimage.php?id=5891

      Изтриване
    4. Много се радвам, че ви е харесала, изглежда страхотно! Често и аз съм допълвала с ванилен крем разни сладкиши, защото крема почти никога не стига:):):), но това води само до още по-вкусен резултат! Страхотна се е получила, наистина и съм щастлива, че сподели резултата! И шоколадовата обвивка е супер, също! Поздрави!
      *Ако нямаш нищо против, ще я вмъкна, тук, за да споделя идеята ти с останалите читатели! Всъщност вмъквам я:), ако имаш нещо против, пиши:)

      Изтриване
    5. Моля те само за име или псевдоним, да запиша към снимката:)

      Изтриване
  23. благодаря, madelyn

    ОтговорИзтриване