Дата на обновяване: 10.08.2019 г.
От известно време съм запалена по гръцката кухня. Преди време една дама, с която се запознах по служебен път сподели, че живее на о.Крит и се заговорихме за гръцката кухня. Имаше книга на гръцки, с рецепти. Нагледах се на какви ли не красоти. Спомням си когато ми каза: “ако направиш гръцка мусака, ще забравиш за другата:)”. Да си призная от тогава я правя вече няколко пъти и съм впечатлена! Вярно, че изисква повече време за готвене, но пък вкуса определено си заслужава.Характерно за гръцката мусака е, че се прави със зеленчуци, които се подреждат на пластове, покриват се със сос с кайма тип”Болонезе”(най-често със смляно говеждо) и се завършва с Бешамел.
Срещат се варианти само с патладжани, но най-популярната версия и тази, която вече няколко пъти опитваме в Гърция съдържа патладжан, картофи и тиквички. Когато приготвям една рецепта, разглеждам много нейни версии и това, което научих за мусаката е, че зеленчуците могат да бъдат или пържени или печени предварително. Много пъти приготвях моята мусака, като пържех зеленчуците, но започнах да варя картофите предварително, като след това ги запичам в леко намаслен тиган, запичам тиквичките и патладжана.
В една версия пък в тава се нареждат сурови нарязани картофи заедно с лук, запичат се във фурна със зехтин, за 20 минути, добавят се нарязани патладжани със зехтин и се вкарват във фурна за 20 минути, добавят се тиквички със зехтин и тавата отново се вкарва във фурна за още 20 минути. След това се полива сосът с кайма и бешамела и се запича. Зеленчуците могат да се нарежат на дълги филийки или кръгчета. Аромата, който се отличава е канела.
Трудно е да се говори за автентичност, при условие, че зависимост от района рецептата може да е различна, а както и при всяка рецепта всяко домакинство я приготвя според вкуса си, но след толкова години вкъщи нашата любима гръцка мусака приготвям така:
Гръцка мусака
Необходими продукти:
3 големи сварени картофа
2 средни патладжана
2 средно големи тиквички
зехтин за готвене
сос с кайма:
400 гр мляно месо(по възможност телешко или говеждо)
1 голяма глава лук, нарязан
1 скилидка чесън, нарязана
2 домата, обелени и нарязани или настъргани
1 супена лъжица доматено пюре
1 ч.ч. червено или бяло вино
1 пръчка канела
1 щипка индийско орехче
1 щипка захар
2-3 с.л. зехтин
сол
черен пипер
1-2 с.л. настъргано Кефалотири(кашкавал)
сос Бешамел:
500 мл прясно мляко
4 с.л. брашно
2 с.л. краве масло
1 / 2 ч.л. индийско орехче
сол
1-2 с.л. настъргано Кефалотири (кашкавал)
Начин на приготвяне на Гръцка мусака:
* Ако работите бавно може да приготвите всички сосове и зеленчуци предварително и тогава да започнете да подреждате мусаката.
Патладжаните се измиват, подсушават и нарязват на дълги филийки или кръгчета, посоляват се леко и се оставят да се отцеди горчивият сок.
Тиквичките се измиват, подсушават и нарязват на тънки филийки или кръгчета.
Сварените картофи се белят и нарязват на филийки.
В тиган с малко зехтин се запичат картофите и се подреждат на дъното на намаслена тава, посоляват се леко. В същият тиган ако е нужно се добавя още малко зехтин и се запичат тиквичките и патладжаните. Те са подреждат последователно върху картофите, като между тях се посолява леко. Получава се пласт картофи-патладжан-тиквички.
(Може просто да изпържите зеленчуците или пък да ги изпечете във фурна, както споделих в началото на публикацията).
Сос с кайма:
В касерола или дълбок тиган се налива зехтина, добавят се лука и чесъна и когато омекнат към тях се добавя каймата.
Разбърква се добре, докато побелее и стане на “трохи”.
Добавя се виното, разбърква се 4-5 минути, вари се на по-слаб огън.
Добавят се подправките, солта и доматеното пюре, захар, доматите. Разбърква се и се оставя да къкри, докато течността се изпари. Пръчицата канела се изважда, добавя се Кефалотири(кашкавал), разбърква се и сосът се разпределя в тавата върху зеленчуците.
Сос Бешамел:
В касерола се загрява маслото. Добавя се наведнъж брашното и веднага се разбърква с дървена лъжица, запича се за 1-2 минути, но се внимава да не прегори. Налива се хладното прясно мляко, като се разбърква с телена бъркалка. Оставя се на слаб котлон да се вари до сгъстяване, като се разбърква. Добавя се индийско орехче, сол и настърганото Кефалотири( кашкавал). Отстранява се от котлона и се разпределя в тавата върху соса с кайма.
Мусаката се пече на 180 градуса за около 40 минути до зачервяване. Когато използвам стъклена или керамична тава не загрявам фурната предварително.
Страхотна,Канди! Редовно през лятото правя и наистина можеш да забравиш за другата мусака. Твоята е повече от божествена и като я гледам,май още тези дни ще я направя.
ОтговорИзтриванеПоздравления и весели почивни дни!
За тази мусака само съм слушала,никога не съм я правила.
ОтговорИзтриванеСлед твоята публикация мисля,че ще я пробвам някой ден.
Хареса ми рецептата,благодаря ,че сподели!
Приятен уикенд!
И аз и се каня отдавна ,Кате ,ама след твоята публикация няма мърдане :)...ще я направя тези дни :) ! Много ти е хубава рецептата и мусаката изглежда чудно вкусна ! Чао ,мила и хубав петък ! Целувки :* !
ОтговорИзтриванеГоляма врътня е,но е мнооого вкусно нещо!Браво,Кате,че си я направила!Супер е!
ОтговорИзтриванеХубава вечер и уютен уикенд,мила!
И аз, и аз не съм правила, ама изглежда - оближи си пръстите :) Мммм :)
ОтговорИзтриванеКате, обожавам гръцка мусака, заради аромата на канела :)
ОтговорИзтриванеТвоята ухае и изглежда прекрасно!
Поздрави и слънчеви почивни дни!
Канди, заинтригува ме много! Канелата ме грабна от пръв поглед, а и тиквичката ипатладжана също. Ще се пробва.
ОтговорИзтриванеПоздрави и пожелания за хубав уикенд!
Изглежда вкусно, интересно:) Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеУмопомрачаваща е мусаката ти, Candy!!!
ОтговорИзтриванеТова е едно от любимите ми ястия и сега по никое време, само ако знаеш, как ми се приска да има една макар и малка порцийка пред мен... :))).
Прегръдки и весел weekend!
Вкусна е тази мусака-макар и малко тежичка...Правила съм я и аз и наистина си струва да се опита.Кате,твоята е вкусотия и половина...
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни!
Que cortes más perfectos y buena receta me encanta es muy sabrosa ,se me hace agua la boca,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриванеВкусна е много. Ще си опитам, макар да е време за закуска. Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеМного я обичам, но не я правя :( бих си взела от твоята, Канди :)
ОтговорИзтриванеКенди, чудесна мусака! У нас мусаката е специалитет на половинката, но той прави стандартна българска мусака. Същата като твоята сервират в един гръцки ресторант в стария Монреал. Колкото пъти съм хапвала, винаги съм си облизвала пръстите. Сега ще препратя рецептата на по - сериозният готвач вкъщи и ще се надявам скоро да ме изненада с една топла гръцка мусака. Поздрави и хубава неделя!
ОтговорИзтриванеНе съм правила още такава мусака, но като гледам твоята непременно ще пробвам. Поздрави и хубав неделен ден!
ОтговорИзтриванеТоку-що приготвих мусаката...отнема доста време, но определено мога да кажа /като мъж :)/,че не е сложна за приготвяне. По-късно ще напиша отзивите от вкъщи за тази вкусотия ;) Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеП.П. Миналото лято опитах оригиналната мусака в Гърция и много ми хареса, но не успях да взема рецептата от готвача...
Много се радвам, че ви е допаднала! Наистина е лесна, просто изисква време. Лично на мен на вкус много ми харесва. И преди всичко благодаря, че оставихте коментар! Поздрави!
ИзтриванеБлагодаря и аз за страхотната рецепта, получи се наистина много вкусно :)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви е харесала! И на нас ни е любима, отнема време, но пък е вкусна! Приятна вечер и благодаря за коментара!
Изтриванес малко дете това ястие ти отнема средно между 6;30 - 7 ЧАСА !!!!!!!!!!!!!!!!! Не мога да повярвам !!
ОтговорИзтриванеНаистина доста време отнема. То самото пържене отнема от времето най-много и е пипкаво. Наистина е много вкусна мусаката, много различна от нашата. И аз я приготвям рядко, но много ни харесва:). Оле, чак 7 часа, наистина е много нещо, но с малко детенце каквото и да правиш времето е двойно по принцип:). Приятна вечер!
ИзтриванеСготвих я и аз, само че сложих червено вино вместо бяло. Стана много вкусна.
ОтговорИзтриванеДа, наистина е много вкусна, въпреки, че изисква време си заслужава. А относно виното, не мисля, че има значение, както и Вие го потвърждавате:) Благодаря за коментара, споделянето на резултат е важно и за останалите посетители на блога! Поздрави!
Изтриване