Страници

Пиле с 4 сирена

Дата на публикуване: 09.03.2012г.
Дата на обновяване: 15.05.2020г.


Това ястие е много популярно в заведенията. Не знам дали има изисквания какви точно сирена да се използват, аз го правя по начин, сходен с приготвянето на сметаново пиле, но с добавка на сирена. Почти винаги сирената са различни, идеята е да са 4 на брой, за да отговарят на името на ястието:).



Пиле със сос 4 сирена



Продукти:
500 гр Пилешко филе
соев сос
черен пипер
сол
подправки по избор: розмарин, босилек, риган, сух чесън, сух джинджифил

300 мл сметана за готвене (млечна)
топено сирене или пушено топено сирене - около 50 гр
ементал, кашкавал или гауда - 50 гр
настърган/нарязан пармезан, грана падано или пекорино - 1-2 с.л.
синьо сирене или горгондзола - 50 гр

Продуктите са в относително количество, може да ги промените според вкус, наличност. Понякога добавям моцарела, но тя прави соса по-зърнист, някак не може да се разтвори добре, което не е проблем, но ако целите гладък сос, с нея няма да се получи.
Когато соса се охлади, се сгъстява още.
Топенето сирене изиграва важна роля за консистенцията, така, че е добре да присъства.


Приготвяне:
Месото се нарязва на филийки, ивички или кубчета и се маринова за 1/2 час в соев сос, черен пипер, сол и подправки по избор.
Пече се от двете страни на грил тиган или тефлонов тиган с малко зехтин.
Сос 4 сирена: Сметаната се налива в тигана от печеното пиле или в друг тиган с малко мазнина.
Добавят се нарязаните/ настъргани сирена и се бърка докато се разтопят и соса започне да се сгъстява.
Сервира се като филенцата се поставят в чиния и се поливат със соса.
Ако соса ви се сгъсти може да разредите с още малко сметана и да се загрее.
Подходяща гарнитура са задушени зеленчуци и паста.

3 коментара:

  1. Това пиле е станало фантастично в компанията на 4 вида сирене! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Обожавам го това пиле! Често си го хапваме вкъщи :)

    ОтговорИзтриване
  3. Обичам всякакви сирена и това е любима моя рецепта :)))

    ОтговорИзтриване