Дата на обновяване: 23.09.2019 г.
Т |
ова е една идея за класическо българско меню, което на пръв поглед макар и тристепенно:), не изисква по-различно време за приготвяне, от това за едно основно ястие. В случая това е Кавърма в омлет. Таратора и десерта са аламинути. Всичките ястия могат да бъдат приготвяни по любими семейни рецепти, а това са нашите:
Таратор
Продукти:
1 краставица
2-3 скилидки чесън
400 гр кисело мляко
400 мл вода
няколко стръка копър
4 с.л. олио
сол, на вкус
орехи, за поръсване
Приготвяне:
Краставицата се нарязва на малки кубчета, чесъна се пресова, копъра се нарязва на ситно и се изсипват в голяма купа.
Киселото мляко се разбива с телена бъркалка, разрежда се с водата, добавя се олиото, посолява се на вкус и течността се изсипва към останалите продукти. Купата се азтваря и се прибира в хладилник. При поднасяне се разбърква и поръсва със счукани орехови ядки.
Кавърма в омлет
Рецептата ми е от Иван Звездев.
Продукти:
1/2 кг свинско месо / врат или плешка
няколко глави лук
2-3 печени чушки
2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
4 с.л. олио
сол и черен пипер на вкус
За омлета, за всеки 1 бр.:
2 яйца
2 с.л. прясно мляко
1 щипка сол
олио
Месото се нарязва на кубчета и се поръсва със солта и черния пипер.
Престоява за 2-3 часа в хладилник, но аз го приготвих веднага и пак стана много крехко.
Запържва се в горещо олио, като се разбърква 2-3 пъти през първите минути, да се запечата от всички страни.
Покрива се с капак и се оставя за 10 минути на умерен котлон.
Поръсва се с черен пипер и се добавя лука, нарязан на полумесеци.
Посолява се и се оставя на средна степен на котлона без капак.
Добавят се нарязаните на кубчета чушки, разбърква се и се готвят за 2-3 минути.
Налива се 100 мл гореща вода или бяло вино, похлупва се и се оставя за 30-40 минути на средна степен на котлона. Поръсва се с чубрица и се разбърква. Отстранява се от огъня.
За омлета:
Яйцата, млякото и солта се разбиват с вилица.
Омлета се пече от двете страни, в загрят незалепващ тиган, намазан леко с олио.
Омлета се поставя в купичка и в него се исипва от кавърмата. Краищата се похлупват и се обръща върху чиния. Гарнира се с пържени картофи, краставици, домати.
Снимката от 2012 г.:) |
Кисело мляко с мед и орехи
Продукти:гъсто кисело мляко
мед
счукани орехови ядки
Приготвяне:
Млякото се разпределя в подходящи чашки (купички).
Върху него се изсипва по 1 с.л. мед и натрошени орехови ядки.
Браво! Добре си сготвила:) Много е вкусно всичко!
ОтговорИзтриванеОх, да ти имам гърненцата и чинийките аз :) ...много е вкусно всичко поднесено в тези шарени чинийки ! Браво ,Кате чудесно меню !
ОтговорИзтриванеИ какво се оплакваш от снимките ,многа са хубави даже :)!
Целувки и хубава вечер :*!
Мноооого ми хареса това меню. Вземам си от всичко и отивам да разгледам назад публикациите, че доста неща съм пропуснала май :))
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Чудесно меню!Все вкусотии!
ОтговорИзтриванеБезумно вкусни неща си направила Канди.Така хубаво си подбрала менюто че на човек му иде да ти е на гости в този момент.:)
ОтговорИзтриванеПрекрасна вечер.
Кенди, много вкусно меню! От всичко искам да си опитам. Всъщност от едното вече си похапнах - преди да ти пиша, си направих десертчето :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
От вкусно по-вкусно, Candy чудесно меню в прекрасни съдове. Много ми хареса всичко. Комплименти!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер, Candy!
Пак много вкусно! Хубаво българско меню, с радост бих си хапнала и от трите неща! Поздрави и хубава седмица!
ОтговорИзтриванеfantástico menú contundente y delicioso,me encanta,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриванеОт пръв поглед ми се залепиха очите за кавърмата в омлет и там си останаха :) Много обичам! Опитвала съм всякакви рецепти, но в омлет ще ми е за първи път. Благодаря за идеята! Слънчева нова седмица от мен :)
ОтговорИзтриванеОще като прочетох заглавието,Кате,и се усмихнах :)) !
ОтговорИзтриванеМи какво пък,виж колко е колоритно така,разнообразно и някак цялостно!
Много ми харесва всичко то се знае,но специално ще наблегна на десерта,много лек и много любим!Основното и то е много ароматно и много красиво поднесено!
Радвам се,че ни поднесе всичко така сборно,страхотно уютно е!
Сърдечни поздрави и прегръдки!
Много ми хареса идеята за цялостно, тематично меню. Твоето е прекрасно и с радост бих седнала на трапезата ти, Кате! :)
ОтговорИзтриванеИ аз харесвам идеята с рецепти за дневно меню, Катя.
ОтговорИзтриванеЧудесен подбор, вкус и снимки - допадна ми много!
Сърдечни поздрави и усмихнати мартенски дни, Диана
Кандиии,страхотно меню си приготвила,направо класика
ОтговорИзтриванекой не обича тараторче,а за мляко с мед и орехи да не говорим
кавърма в омлет е интересно предложение,ще се пробва
взимам си от всичко с удоволствие
прегръдки миличка и прекрасна предстояща вечер
Добре че ме подсети, откога не съм яла мляко с мед и орехи..а толкова обичам! Благодаря че сподели :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за вкусната рецепта "Кавърма в омлет"! Всички вкъщи харесаха ястието! :-)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за отзива, Бени! :)
Изтриване