Дата на последно обновяване: 14.01.2020 г.
Л |
учник е традиционна българска пита с плънка от лук. Тестото, което най-често се използва е с мая, а най-популярната му версия е между две тънки кори тесто да се постави плънка от лук. Съществуват различни начини на оформление, а плънката се обогатява с различни зеленчуци и дори кайма. С лука чудесно се съчетават гъби или спанак. Моята рецепта за Лучник е от мама, но предполагам, че във всяка българска кулинарна книга присъства почти същата. В тази публикация споделям базовата рецепта за Лучник, като с течение на времето ще добавям и различните версии.
Лучник
по рецепта на мама
Продукти:
за тестото:
500 гр брашно
2 с.л. олио/зехтин
2 ч.л. суха мая
250 мл топла вода( не гореща!)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
за плънката:
5-6 глави лук
червен пипер
чубрица
олио
Изсипете маята и захарта в половината от количеството топла вода и разбъркайте.
Покрийте с прозрачно фолио и оставете на стайна температура да се активира за около 10 минути.
Пресейте брашното в купа, добавете солта.
Направете кладенче в средата и изсипете маята и останалата вода. Замесете тесто. Добавете олиото и омесете добре. Направете тестото на топка, поставете го в намаслена купа и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете да втаса до удвояване на обема.
Нарежете лука на ситно или на полумесеци и го запържете в тиган с олио.
Добавете чубрицата и червения пипер, разбъркайте и отстранете от котлона.
Разделете тестото на две различни по големина части.
По-голямата разточете и я поставете в тава, предварително намаслена и набрашнена или върху хартия за печене. Кората трябва да е по-голяма от тавата.
Сложете плънката, като я разпределите равномерно.
Разточете другото тесто на кора с диаметър на тавата и поставете върху плънката. Кората може да се декорира или оформя по различни начини. Но при всички случаи трябва да има отвори или да се надупчи на места с вилица.
Похлупете с краищата на долната кора.
Намажете с разбит жълтък, надупчете на няколко места с вилица и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.
Извадете, покрийте с кърпа и оставете за 15 минути.
Оформление на лучници:
Лучник Хризантема
Пролетен лучник
Лучник България
Лучник с есенна декорация. Оформлението е сходно на идея по спомен, от интернет. Не помня дали питка или някакъв пай е било, но ми хареса.
Лучник с Великденска декорация
Лучник като охлювче
Руло лучник
Лучник Венец
Лучник в малки питки Прасенца
Пълнозърнест лучник, по същата рецепта, но с пълнозърнесто брашно.
Лучник в цветни чушки
Кате ,и аз правих една питка ,ама ще видя след малко резултата.Твоята е много интересна.
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Grandioso pan luce exquisito y tentador,bellas fotos para una gran celebración de la buena nueva de nuestra virgen,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриванеЧестито Благовещение, Кате!
ОтговорИзтриванеИ нека в живота ни чуваме повече благи вести!
Лучникът ти е чудесен!
Прегръдки!
Честито Благовещение и на теб Кедни ! Само благи вести !
ОтговорИзтриванеЧудни снимки и лучника също, макар да не обичам лук :)
Хубава вечер и усмихната нова седмица :)