Страници

Лучник - базова рецепта

Дата на публикуване: 25.03.2012 г.
Дата на последно обновяване: 14.01.2020 г.


Л

учник е традиционна българска пита с плънка от лук. Тестото, което най-често се използва е с мая, а най-популярната му версия е между две тънки кори тесто да се постави плънка от лук. Съществуват различни начини на оформление, а плънката се обогатява с различни зеленчуци и дори кайма. С лука чудесно се съчетават гъби или спанак. Моята рецепта за Лучник е от мама, но предполагам, че във всяка българска кулинарна книга присъства почти същата. В тази публикация споделям базовата рецепта за Лучник, като с течение на времето ще добавям и различните версии.



Лучник


по рецепта на мама
Продукти:
за тестото:
500 гр брашно
2 с.л. олио/зехтин
2 ч.л. суха мая
250 мл топла вода( не гореща!)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол

за плънката:
5-6 глави лук
червен пипер
чубрица
олио







Изсипете маята и захарта в половината от количеството топла вода и разбъркайте.
Покрийте с прозрачно фолио и оставете на стайна температура да се активира за около 10 минути.
Пресейте брашното в купа, добавете солта.
Направете кладенче в средата и изсипете маята и останалата вода. Замесете тесто. Добавете олиото и омесете добре. Направете тестото на топка, поставете го в намаслена купа и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете да втаса до удвояване на обема.
Нарежете лука на ситно или на полумесеци и го запържете в тиган с олио.
Добавете чубрицата и червения пипер, разбъркайте и отстранете от котлона.
Разделете тестото на две различни по големина части.
По-голямата разточете и я поставете в тава, предварително намаслена и набрашнена или върху хартия за печене. Кората трябва да е по-голяма от тавата.
Сложете плънката, като я разпределите равномерно.
Разточете другото тесто на кора с диаметър на тавата и поставете върху плънката. Кората може да се декорира или оформя по различни начини. Но при всички случаи трябва да има отвори или да се надупчи на места с вилица.
Похлупете с краищата на долната кора.
Намажете с разбит жълтък, надупчете на няколко места с вилица и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.
Извадете, покрийте с кърпа и оставете за 15 минути.

Оформление на лучници:


Лучник Хризантема


Пролетен лучник


Лучник България



Лучник с есенна декорация. Оформлението е сходно на идея по спомен, от интернет. Не помня дали питка или някакъв пай е било, но ми хареса.




Лучник с Великденска декорация


Лучник като охлювче


Руло лучник



Лучник Венец


Лучник в малки питки Прасенца



Пълнозърнест лучник, по същата рецепта, но с пълнозърнесто брашно.


Лучник в цветни чушки







4 коментара:

  1. Кате ,и аз правих една питка ,ама ще видя след малко резултата.Твоята е много интересна.
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Grandioso pan luce exquisito y tentador,bellas fotos para una gran celebración de la buena nueva de nuestra virgen,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  3. Честито Благовещение, Кате!
    И нека в живота ни чуваме повече благи вести!
    Лучникът ти е чудесен!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Честито Благовещение и на теб Кедни ! Само благи вести !
    Чудни снимки и лучника също, макар да не обичам лук :)
    Хубава вечер и усмихната нова седмица :)

    ОтговорИзтриване