Страници

Грисшмарн / Австрийски палачинки с грис


Може малко да прекаля с рецептите с грис, но открих тази рецепта на опаковката и силно ме заинтригува.
Затрудних се с превода, докато ги напиша всичките тези неща без подходящите букви, но пък правописния си знае работата, "може би имахте предвид еди какво си...". Справих се успешно! И изведнъж се сетих, че производителите си имат сайт с рецепти, откъдето щеше да ми е по-лесно:). И там я има рецептата само, че с ягодов сос.
Само малко се позачудих защо се накъсват тези гришмарн, нали са палачинки, та се разтършувах в гугъл и разбрах че е правилно. Така попаднах на една рецепта, в която пък се добавят и яйца, та реших да добавя и аз.
И тъй като все пак рецептата не е моя измислица посочвам трите източника:




опаковката на продукта,
сайта на продукта
essen und trinken



Грисшмарн / Австрийски палачинки с грис


Продукти:
*Посочвам количествата за цялата доза, но аз направих полувин.

500 мл прясно мляко
щипка сол
250 гр грис
2 яйца

30 гр захар
1 пакетче ванилена захар
Стафиди на вкус

100 гр краве масло

пудра захар(за поръсване)



Сложете млякото, солта и захарта в тенджерка на котлон да заври.
Като заври, отстранете от котлона и добавете гриса на тънка струйка, при непрекъснато бъркане.
Върнете на котлона, на слаб огън и варете до сгъстяване, като разбърквате непрекъснато./ Сместа е гъста, много/.


Отстранете от огъня и добавете стафидите, ванилената захар.
След като се охлади леко, добавете и яйцата и разбъркайте добре.
Внимавайте сместа да не е гореща, за да не се сготвят яйцата!
Загрейте на котлон тиган с масло и изсипете сместа.
Накъсайте с помощта на дървена шпатула или лъжица на по-едри парчета.
Запържете добре от всички страни.


Изсипете ги в чиния и ги поръсете с пудра захар.
Поднесете със сладко или ванилен крем.
Много са вкусни!



12 коментара:

  1. Кате, почти същото си помислих, като ти видях новата рецепта в блогрола :)) "Ей Катето сега ще ни обсипе с рецепти с грис". Но и тази, като пилешките крилца заслужава внимание. Интересни са тези палачинки и ще трябва да се възползвам някой ден от рецептата и да ги направя. Особено след послредната ти снимка :))
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,приличат ми на Кайзершмарн,но с грис-т.е. много съблазнителни!
    Днес ни затрупваш с вкусни десерти,изкусителка такава!
    Поздрав с усмивка!

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересни палачинки! За първи път виждам тази рецепта, но изглеждат доста апетитни! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Ей бонбон и за мен са новост, но ми звучат много вкусничко!
    Целувки*)

    ОтговорИзтриване
  5. Катенце, ма много красиво и примамливо изглеждат и си се справила чудесно с превода и направата на тези страни палачинки.
    Целувки!:)

    ОтговорИзтриване
  6. Е това е нещо много оригинално!
    Звучи ми вкусно и изкушаващо!
    Поздрави и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
  7. Много вкусно звучи! Ще се пробва непременно :)

    ОтговорИзтриване
  8. Аз много обичам грис, но досега съм го опитвала само в класическия вариант с мляко. Със сигурност ще ми хареса и под формата на палачинки. А и в комбинация с шоколад изглежда много примамливо!

    Прегръдки и пожелания за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Грис обичам под всякакви варианти,така че и този ще ми допадне.Особено подплатен с нещо сладичко...
    Хубав ден,Кате!

    ОтговорИзтриване
  10. Tiene un aspecto muy rico genial receta,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  11. Тази рецепта е чудна, аз в Австрия съм яла така приготвена палачинка и после си намерих и тук рецептата и направих, страшна вкуснотия! Единствената разлика е, че моите не бяха с грис, но ще ги опитам!

    ОтговорИзтриване