Страници

Грац, Австрия - Архитектура и забележителности


Невъзможно е да разгледаш Грац за няколко дни, още по-трудно е да го опишеш в една публикация. Тук трябва да си въоръжен с доста голяма карта с памет, защото на всяка крачка дебне забележителност.
Впечатлена съм от този град, красив, много красив, сигурен, спокоен, добре поддържан, любим.
През Средновековието Грац е бил важен търговски център. Не случайно е избран за Европейска столица на културата през 2003 г.
В Грац бяхме през по-голямата част. Разделям публикацията на две части - в първата ще наблегна на архитектурата, а във втората - нещо което много обичах да правя там - да гледам витрините:). Невероятни са!
Повече информация може да прочетете в: официалният сайт на Грац.Hauptplatz - Главният площад
Центъра на общественият живот - тук е сградата на Кметството, паметника на Ерцхерцог Йохан, тук са вкусните сандвичи и наденички с много хрян и горчица!

Rathaus - Кметството
Впечатляваща сграда с кула купол и часовник!Фонтанът на Ерцхерцог Йохан е заобиколен от 4 женски фигури, символизиращи реките Мур, Енс, Драва и Сава.
Franziskanerkloster - кулата на Францисканската църква


Kunsthaus Graz - Кунстхаус
Отваря врати през 2003г, по повод Грац - Европейска столица на културата. Символизира хармоничното взаимодействие на старото и новото в Грац.


Катедралата и МавзолеятМузеят на оръжията - Landeszeughaus, с най-голямата оръжейна колекция в светаGlockenspiel am Glockenspielplatz - Камбаните с танцуващите кукли и площада

Всеки ден по три пъти туристите се събират на площада, за да се насладят на невероятното представление на танцуващите кукли!Музеят Joanneum, кръстен на ерцхерцог Йохан, неговият основател. Това е най-старият музей в Австрия.


Hofbäckerei Edegger-Tax
http://www.hofbaeckerei.at/

Най-старата пекарна в Грац и една от най-старите в Австрия!Църквата Mariahilf


Църквата Herz-Jesu-Kirche


"Шлосберг" - Грац
разгледайте повече тук


"Егенберг", Грац - Австрия
разгледайте повече тук


Мост на влюбените, Грац
разгледайте повече тук


Кармелита ПлацШлосберг Плац
И още архитектура от Грац:


 

Разгледайте втора част с детайли от витрини, магазини, заведения и още...

4 коментара:

 1. Невероятно красив град!!!
  благодаря ти мила!!!
  прегръдки и хубава вечер

  ОтговорИзтриване
 2. Прекрасен град!
  Очарована и впечатлена съм от разходката!
  Кате, благодаря ти!

  ОтговорИзтриване
 3. Все още не съм била на тези места, но тази година плануваме с мои приятели да посетим няколко и то може с влак, така пътешетсвието ще е малко по приключенски, но всичко зависи от паричките.Благодаря ви за тези снимки.Сградите са страхотни се вижда, че са стари, но пък в отлично състяние, именно така с тях се пази истинският облик на един град.Трябва и ние да се нуичм да ги пазим.Гледайки тези сними наистина все едно и ние се разходихме по тези улици.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря ви!:) Пожелавам ви прекрасни дестинации и после да разкажете:)

   Изтриване