Страници
Торта Захер
Тази световноизвестна торта е създадена в двора на княз Метерних, през 1832 г, от 16 годишният чирак сладкар Франц Захер.
Оригиналът на рецептата на торта Захер е добре пазена тайна, известна само на сладкарите в хотел "Захер" Виена.
Тази история и рецептата открих в сайтa: info austria
Истински оригинална торта може да се опита единствено в "Захер" кафетата във Виена, Залцбург, Грац или Инсбрук. Другият вариант е да се поръча онлайн от официалният сайт на "Кафе Захер".
Аз опитах тази прелест в кафе - ресторант "Захер", в Грац.
Ето и рецепта за домашно приготвена торта "Захер"
Продукти:
150 гр краве масло
150 гр захар
150 гр шоколад
8 яйца, разделени жълтъци и белтъци
120 гр брашно
масло
галета
конфитюр кайсия
глазура:
150 гр шоколад
1 с.л. олио
200 гр захар
125 мл вода
Приготвяне:
Разбийте мекото масло с половината захар. Добавете разтопеният /леко поизстинал/ шоколад. Разбъркайте.
Започнете да добавяте жълтъците един по един, като добавяте всеки следващ, след като предходният се е усвоил напълно. Разбивайте с миксер.
Разбийте, докато сместа се сгъсти.
Пресейте брашното върху сместа.
Разбъркайте добре.
Разбийте белтъците с другата захар на сняг.
Изсипете ги върху сместа с жълтъците и започнете с помощта на шпатула да разбърквате внимателно по метода загребване обръщане.
Внимавайте да не спадне обема.
Намажете формата с масло и я поръсете с галета или брашно.
Изсипете сместа и я изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за един час. Проверете с дървена клечка.
Обърнете заедно с формата върху решетка и оставете да се охлади за 2 часа. Тортата стои прилепнала към дъното и не докосва решетката, което позволява да не спада обема.
След като се охлади, отстранете формата, ако е необходимо изравнете и обърнете в поднос с равно дъно с гладката страна нагоре.
Разрежете напречно на две и намажете тънък слой конфитюр.
Сложете втората платка.
Шоколадова глазура:
Разтопете шоколада на водна баня.
Добавете олиото и разбъркайте.
В друг съд сложете захарта и водата до завиране.
Започнете да добавяте от захарния сироп към шоколада, по една с.л. докато получите гладка смес.
Намажете тортата отгоре с глазурата.
Поднесете със сметана.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Браво, Кате! Не само сполучлив резултат, но и подробно обяснение чрез снимков материал си направила. Още ми е рано за торти, но виенското кафе в чашката ще го гаврътна още сега, но и сладичкото отмъквам, докато не ме е изпреварил някой лакомник сутрешен :))
ОтговорИзтриванеХубав ден, Кате :)
Тортичка с виенско кафе-не бих отказала.
ОтговорИзтриванеХубав ден,Кате!
Прелест!!! Натискам се за едно парченце, па макар и тъничко :) Отлично предложение, Candy! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеДобро утро и прекрасно настроение за теб и всички нас :)
ОтговорИзтриванеСлед като си ни приготвила и тортичка и виенско кафе...идвам без нищо, само усмивки и апетит :) Прекрасна торта си ни направила Катенце, нямам думи просто!
Успешен ден и кулинарно вдъхновение, мила :)Прегръщам те!
На това му се казва:Силен старт!:)))Съвършенство!Поздравления,Кате!
ОтговорИзтриванеЕдно парче и за мен,моля,чудна е тортата ти,Кате!
ОтговорИзтриванеСърдечна прегръдка!
Кате, страхотно попадение с тази тортичка! Изглежда неустоимо! Усмихнат ден! :))
ОтговорИзтриванеПрекрасно се е получила твоята "Захер", Кате!
ОтговорИзтриванеИ аз я опитах във Виена, невероятен вкус, ама съм сигурна, че тази тук хич не отстъпва на оригинала!
Весел и спорен ден!
Катенце, невероятна е тортата.
ОтговорИзтриванеГледах предаване с Рудолф “Вкусни пътешествия“ за тази рецепта и той това спомена ,че е тайна истинската рецепта.
Но ти така си я издокарала ,че и без тайните съставки сигурно е великолепна!
Прегръщам те силно!
Мноооого я обичам тази торта, но в оригинал и ако може във Виена или Залцбург ... и в компанията на капучино с пухкава пяна ... Мммм :)) Много пъти съм яла и на други места от тази торта, но незнам къде се крие тайната на оригинала ... никога не е същата, дали заради прекрасната Виена ... незнам :))
ОтговорИзтриванеБраво Катенце и твоята изглежда много вкусно и фотогенична!
Прегръдка и много усмихнат ден!
Страхотно виенско изкушениеееееееееее!
ОтговорИзтриванеНаправо се пренесох там на масичката пред чинииката!
Целувки
Мм, Захер! Браво, Кате! Не бих отказала парченце, но съм убедена че няма и трошица вече от нея :) А виенско кафе ми е любимото :))
ОтговорИзтриванеХубав, слънчев и много цветен четвътртък!
Чудесна е, Кате!
ОтговорИзтриванеИ като я гледам вечерта съм сигурна,
че всичко е отмъкнато!
Нищо, ще си изплакна очите с красиви снимки!
Прегръдка и хубава вечер!
Браво ,Кате ! Разкошна ''Захер'' ! Ама то при теб кое не е разкошно , цялата си един сладур :* ! Правих я веднъж тази торта ,ама нещо не можах да изпека добре блатовете ....станаха малко клисави и макар да я изядохме тъй и не видя бял свят в блога ми (не ,че светът нещо е загубил де:) ! Някой ден ще опитам твоята рецепта и ако не стане лично ще те държа отговорна ,да знаеш :)))) !
ОтговорИзтриванеА сега грабвам едно парче от твоята и отивам да мисля вечерята :) !
Чао ,Бонбон ! Прегръдка !
Разкошна Кате!
ОтговорИзтриванеАко един ден реша да я приготвя ще се възпозвам от твоите подробни обяснения за което ти благодаря!
Апетитни снимки ни показваш отново:)
Силна прегръдка и хубава вечер!
След тези апетитни снимки, издържа ли се на това шоколадово изкушение ?! :)
ОтговорИзтриванеКате, поздравления за разкошната торта!
Много,много вкусна и известна, а толкова проста като продукти!А в компанията и на виенско кафе - истинска наслада за сетивата!Поздравления,Кате!
ОтговорИзтриванеСтрахотна торта, а и няма как иначе с толкова шоколад:) Повече се радвам, че успях да я направя и съм доволна от резултата, макар и не с тайната рецепта:). Но точно това е очарованието на световните рецепти - да ги хапнеш на място с вкуса и аромата и усещането...
ОтговорИзтриване