Съботите и неделите са дните, в които прекарваме най-много време със семействата си, с близките. Дните протичат различно: разходки, готвене, домашни неща. Отдавна мислех да започна една нова тема в блога – за уикендите, въпреки, че досега съм публикувала много от тях, но не съм го отбелязвала в отделна категория. Не мисля да давам отчет на всички почивни дни, но като идея ми допада,.
Питката на баба
И преди съм споделяла, че баба ме е учила да меся. Разбира се тогава бях дете. Може би повече се забавлявах, отколкото да усвоявам разни тънкости. Нямам много публикувани питки в блога, не меся често, но понякога в събота или неделя. Но пък го правя с удоволствие, дори и резултата да не е изумителен, домашно приготвеният хляб е най-вкусен. Баба беше майсторка на питките. Печеше ги в печка на дърва, такъв уют! Най-любима ми беше тази на топчета. И все още когато видя такава питка си спомням точно за детството, за онова безгрижно детство...Веднъж седнах на тестото, докато го беше покрила да втасва:), дори не ми се скара, просто го премеси и готово. Как се смяхме. Та днешната питка е тази, от детството, моята най-любима питка, питката на баба Екатерина.
Продукти:
Ще дам продукти за 1/2 доза, защото питката на баба беше доста голяма. Но ако ви е необходима по-голяма питка може да удвоите дозата.
За тава с размер .. см:
500 гр брашно
½ кубче мая / 21 гр. /
100 мл приятно топла вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. олио
2 с.л. кисело мляко
1 яйце+1 белтък
50 мл приятно топла вода
1 жълтък за намазване
Приготвяне:
Разтворете маята в купа с водата и захарта. Оставете я да шупне.
Пресейте брашното в купа и направете кладенче.
В кладенчето поставете солта, яйцето и белтъка, олиото, киселото мляко и шупналата мая. Добавете още около 50 мл приятно топла вода.
Замесете меко тесто.
Месете продължително около десетина минути. При нужда добавете още брашно.
Направете тестото на топка и го ударете няколко пъти в масата/плота/.
Поставете го в набрашнена тава/купа и го покрийте с кърпа. Оставете го да втаса, докато си удвои обема.
Извадете го, премесете го и оформете равни малки топки, примерно 8 бр.
Подредете ги на разстояние една от дурга, в тава, намазана с олио и поръсена с брашно или застлана с хартия за печене.
Покрийте ги с кърпа и оставете да втасват до двойно увеличаване на обема.
Намажете питката с разбит жълтък с малко вода. Изпечете я в предварително загрята фурна на 190 градуса, на по-ниска скара, за около 40 минути.
Извадете питката и я напръскайте с вода, съвсем леко! Завийте я с кърпа и я оставете да престои за 10-15 минути, да омекне.
Златни картофки
Тези картофки видях при Роси, после бях забравила за тази рецепта, докато тези дни във Фб Еликсирчето не ни изкуши отново. За пръв път ги приготвих за РД на едно детенце. Видях ги и реших, че те ще са гарнитурата на ястието. Изобщо не се двоумих, тъй като всичко, което съм правила от блога на Роси винаги е било много вкусно и най-вече сполучливо. Роси, мила, благодаря ти, че сподели и тази рецепта! Аз наистина досега не я бях срещала. Благодаря и на дамата, която ги е публикувала в бг мама!Продукти:
* за тефлонов тиган със средна големина
5-6 средни картофа
2 с.л. зехтин или олио
1 с.л. краве масло или маргарин, подходящ за готвене
1 голяма глава лук
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Обелете и измийте картофите. Подсушете ги.
Разрежете ги първо на две по дължина, след което ги нарежете на тънки шайби.
*При Роси има постъпкови снимки.
Загрейте зехтина/олиото/ + маслото в тигана и добавете картофите.
Посолете и поръсете черен пипер. Разбъркайте.
Поставете капак, ако нямате капак може да използвате и някаква по-голяма чиния. /Внимавайте да не се изгорите/. Оставете ги да се готвят на средна степен на котлона, като разбърквате от време на време.
Задушете картофите докато омекнат.
Добавете нарязаният на полумесеци лук и разбъркайте. Отново поставете капака и оставете да се готвят докато започнат да се оцветяват леко в златисто, като отново разбърквате от време на време.
Чудесни са картофките и подходящи за гарнитура, както и за самостоятелно хапване.
Пожелавам ви приятни и уютни почивни дни!
Кате, всичко е толкова уютно винаги при теб... А идеята ти за уикендите е чудесна. :) Хубаво е да си подаряваме повече такива мигове - вкусни, споделени, любими!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави, Катее! :)
Ох ... на какви вкусотии попадам тук :)
ОтговорИзтриванеКате, от нищо няма да откажа ... но питката ти е разкошна, вдъхновяваща! Като маргаритка е разцъфнала :) И на разходката тръгвам с вас, ако ме вземете с домашният ми любимец, че тук вече за разходки не става а при теб гледам Слънце грее :)
Темата за почивните дни ми е любима от сега, това е моето време и винаги ми е ограничено в един ден и опитвам от всичко. Питката е великолепна! Прегръдка от мен!
ОтговорИзтриванеСтрахотно меню, питките са неустоими!!!
ОтговорИзтриванеСърдечни прегръдки от мен :)
Кате, не знам защо мислиш, че не си усвоила тънкостите от баба си!Питката ти е страхотна! И картофките! И разходката в есенната гора със закъснели цветчета и гъбки, извисили шапчици!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
И уютно, и есенно, и много вкусно...питката е страхотна,Кате!
ОтговорИзтриванеС усмивка
Мария
Много уютно и красиво! Страхотна питка си направила! Обичам много питки, но не съм се осмелявала все още да приготвя. Така прекрасно както си обяснила-мога и да се пробвам!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! И усмихната неделя! :)
В почивните дни се готви най-спокойно.Виждам и при теб е било така.Питките са просто вкусотия,Кате!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Уютно, топло, вкусно и много умилително е при теб, Кате! Представям си как ви се е усладило след разходка в този великолепен парк! И мен разсмя с курдисването ти върху питката на баба:))), ама такива са бабите - добри и великодушни!
ОтговорИзтриванеЦелувки, Бонбон и хубава нова седмица ти желая:*!
Вкусно, красиво и много релаксиращо. Докато четях написаното за миг видях себе си. Събота и неделя минава точно по описания начин- нещо вкусно за близките,ако може ново и една дълга разходка в парка или покрай морето.
ОтговорИзтриванеУспешна и позитивна нова седмица!
АМи хубаво ще е да ни приготвиш туй онуй за почивните дни- голям кеф ще е да хапна домашна питка, и да, най-добре опечена в бабината печка;) Прегръдка, бонбон, причтна разходка другия уикенд!
ОтговорИзтриванеКате, честита нова рубрика, обещава да бъде много интересна.А менюто ти е блестящо, чупвам си от питката на баба.
ОтговорИзтриванеМного хубава идея, Кате,
ОтговорИзтриванецялата публикация е красива, уютна и много вкусна -
харесва ми и понеделник сутрин.
Питката ти е прекрасна и снимките, също,
поздравления, хубава и усмихната нова седмица, Диана
Кате, при теб е уютно, вкусно и ралаксиращо. Така се почувствах когато четях публикацията ти. Страхотна си. Поздрави!
ОтговорИзтриванеУютно и вкусно! Хубава седмица, Кате!
ОтговорИзтриванемммм,чудно си хапнах,даже преядох,ама то от толкова вкусни предложения може ли да си обуздае апетита,Кате?!
ОтговорИзтриванеРазходих се,вдъхнах свеж въздух,напълних очи с есенни багри....благодаря ти за този комплексна публикация,Кате!Приветствам рубриката!
Питката е изгряла като едно слънце,като една есенна маргаритка е,прекрасна!
Трябва да призная,че с тези картофки най-първо ме е гощавала свеки,тя е руски человек и предполагам,че рецептата има тамошни корени.Да ме питаш защо не съм я питала как ги прави,ами чак като ги видях в посочения източник се научих да ги правя и аз.
У дома са топ-любими.
Прегръдка от мен и хубава нова седмица!
Un pan hecho en casa es lo más delicioso y mucho mejor si es de la abuela me imagino el aroma inunda tu casa,los paisajes la arboleda es maravillosa,que buena fotògrafa eres Candy felicitaciones,abrazos.
ОтговорИзтриванеМнооого уютно! И питката, и ребърцата, и картофките са фантастични! Много бих им се зарадвала за вечеря :)
ОтговорИзтриванеех че хубаво
ОтговорИзтриванеми стана с тези
снимки и
ми се дояде
нещо
с ЛУК:)
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеЗлатна есен, ех колко е красива София през този сезон !
ОтговорИзтриванеКате,
ОтговорИзтриванеБлагодаря за страхотната питка! Мнаго вкусна се получи.
Поздрави,
Светла
Привет, Светле! И аз благодаря, че остави толкова положителен коментар:)! Да ви е сладко! Поздрави!
Изтриване