Страници

Пасти "Витоша"


Със сигурност повечето от вас ги свързват с детството... Ей така онази вечер се присетих и аз:). Потърсих рецепта, защото исках да ги направя точно с онзи вкус, отпреди. Иначе технологията е ясна блатове, крем, реже се по диагонал, слепват се двете части и готово. Такива сладкиши има много в интернет, но паста Витоша е една:). Открих в "Домашни хитрини" рецепта, която много ми напомни точно онази, от детските години. Благодаря за споделянето!
Тъй като нямах много време да правя домашни блатове, а и целта ми бе по-скоро да запечатам и аз как точно става сглобяването, използвах готови пандишпанови блатове, но който желае, може да погледне по-надолу в рецептата как се приготвят пандишпанови блатове, които съм споделяла също и няколко пъти в блога. Много вкусен вариант на тази паста е Добош делта(рецепта)
И така, след снежната разходка на Витоша, ви предлагам и една сладка със същото име:)))





Продукти:
1 опаковка квадратни готови пандишпанови блатове за торта ванилия
250 гр хубаво краве масло
100 мл прясно мляко
5 с.л. захар
1 ванилия
сладко от ягоди
200 гр черен шоколад
2-3 с.л. олио



Приготвяне:
Направете крема:
Нарежете маслото на парченца, поставете ги в купа и оставете на стайна температура да омекне.
Сложете в тенджерка на котлон млякото със захарта да заври. Оставете на слаб огън за около 3-4 минути. Отстранете от котлона, добавете ванилията, разбъркайте и оставете да се охлади на стайна температура, трябва да е приятно топло, с температура около 30 градуса. Ако е много горещо ще разтопи маслото.
Разбийте с миксер маслото. Постепенно добавяйте по 1 с.л. от прясното мляко, като разбивате непрекъснато.
Нарежете блатовете на ленти с ширина около: 11 см.
*Ако използвате квадратни блатове, разрежете ги на две равни части.
Ще са ви необходими 4 ленти.
(По желание може да ги сиропирате съвсем леко със захарен сироп, приготвен от равни количества вода и захар и оставени на котлон да се варят за около 2-3 минути. Моите блатове не съм сиропирала.)
Намажете три от лентите със сладко, след което ги намажете с масленият крем. Подредете ги една върху друга, отгоре поставете четвъртата лента, без да я намазвате.
Приберете в хладилник за 1-2 часа, да стегне крема.
Извадете сладкиша и го разрежете на две по диагонал.
Съберете двете части, за да се получи голямо триъгълно "руло", слепете ги с крем.
Намажете цялото руло с крем и приберете в хладилник да стегне.
Начупете шоколада на парченца, поставете ги в суха купа заедно с олиото и ги поставете в микровълнова за общо 90 секунди, на макс, като отваряте и разбърквате през 30 сек. Оставете да се охлади, за да не разтопява крема. / Може да разтопите шоколада и на водна баня/.
Извадете рулото и го полейте с шоколада и отново приберете в хладилник да стегне.
Нарежете го на филийки, които при разрез оформят триъгълници.
Съхранявайте рулото в хладилник, покрито с прозрачно фолио, за да не съхне.



Пандишпанов блат за торта:
Продукти: 7 яйца, 7 с.л. захар, 7 с.л. пресято брашно, 1 пакетче ванилена захар, щипка сол.
Приготвяне: Белтъците се разбиват с щипка сол до меки върхове, към тях се добавя 1 с.л. захар и се разбиват на сняг. Жълтъците с останалите 6 с.л. захар и ванилената захар се разбиват на крем. Към жълтъците се добавят на части и като се редуват брашно - белтъци. Бърка се много внимателно с шпатула, за да не спада обема. Сместа се изсипва в голямата правоъгълна тава на фурната, застлана с хартия за печене и блатът се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса до суха клечка. По принцип този блат може да се изпече и в по-малка форма, кръгла или друга, и след изпичане да се разреже напречно на няколко блата. От височината на блата зависи и времето за печене, но ориентировъчно, блат с дебелина 1 см, в голямата правоъгълна тава се пече за 8-10 минути.





23 коментара:

  1. Изглеждат прелестни, Кате! Мисля си, че домашно приготвен блат не може да се изреже толкова правилно и толкова тънко.
    С удоволствие бих пробвала рецептата, но и аз като теб, бих използвала купени блатове.
    Поздрави и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, ама наистина ме върна в детството! Така ясно си спомням вкуса им....Открадвам си парченце! Хубава седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Край, спечели ме за цял живот:) Страхотно е станало,Кате! Непременно ще го опитаме! Хубава седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Неостаряваща класика при пастите, представена от теб чудесно, Кате!
    Благодаря ти, че ми ги припомни!
    Прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Точно все едно са от сладкарницата на ъгъла, тази, от детството :) Така добре си се справила, Катюшка! Поздрави и прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Ето че дойде времето да си призная! Винаги съм се чудила как е направена тази форма и никога не седнах да потърся отговор на вътрешния ми въпрос, но затова е Катето, кой ако не тя ще отговори на всяко по засукано изпълнение..., който си го може - си го може, точка.
    Перфектни пастички с визия и вкус на детство, разкошни!
    Прегръдки, Кате!

    ОтговорИзтриване
  7. Тъкмо преди по-малко от 5 минути гледах същата рецепта от линка, който си споменала. И на мен ми бяха едни от любимите пасти от онова време. Не знам днес могат ли да се намерят някъде, но пък защо ли да не си ги направим сами. Ето, ти си се справила повече от отлично, Кате! Аплодисментите са ти заслужени, мила! Направо са си едни съвършени Витошки.. О, я метни бързо едничка насам, че ми се напълни устата! :)))
    Хубава и вкусна седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  8. Ехее, какви са хубави! Моят младеж така ще им се зарадва!
    Благодаря, че напомни за тях, Кате!

    ОтговорИзтриване
  9. Аз сякаш ги помня под названието пасти Ком и винаги ми е било чудно как се подреждат и нарязват,благодаря ти за нагледните снимки,Кате!С пожелание за прекрасна седмица,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ги помня като "паста Ком", а днес се убих да търся снимка на " Руло Свежест" ... е няма все едно не са съществували.

      Изтриване
    2. Явно са били популярни с различни имена. В Австрия също ги има:). А какво беше това руло "Свежест", много ми е познато името?

      Изтриване
  10. Като каза "технология е ясна" и си викам - ах, сега ако няма снимки? Благодаря ти, Кате, за показването, беше ми много интересно, защото никога не се бях замисляла как аджаба се сглобяват тези пастички. Аз като малка навръщане от училище съм си ги похапвала от време на време и от тогава никога пак не съм ги опитвала.
    Твоите Витошки изглеждат направо перфектни! :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Ей, като дете ми бяха любими. Няма как да не ги направя:)

    ОтговорИзтриване
  12. Това са "Витошките", Кате и неустоимо изкушение в твое изпълнение -
    изглеждат точно, както си ги спомням ... много ги обичах.
    Благодаря за чудесната рецептата и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Прекрасна пастичка Кате, и аз много я обичах в детството си! Наскоро си купих готова от магазина, но беше доста суха, а твоята изглежда толкова вкусна....мммм
    Прегръдки от мен :)

    ОтговорИзтриване
  14. Аз май не помня да съм хапвала от тези пасти... Иначе знам за тях. ;) Може би не особено голямата ми обич към масления крем е причината, не ми е вкусен и това е. Със сладкото сигурно е друг завършекът. Както и да е, изглеждат прекрасно! И запазвам рецептата, за да зарадвам някой път майката на любимия - е, тя си умира за подобни сладкиши с маслен крем. :)
    Прегръдки, Катенце, и благодаря, че сподели!
    П.П. И май местенцето ти се е прекръстило... :) Много нежно име си му избрала! Макар винаги да те свързвам с "Бонбон". :)

    ОтговорИзтриване
  15. Кате, и на вид и на вкус, си ги направила точно като известните пасти! Помня вкуса, въпреки, че съм яла само 2-3 пъти, и толкова добре ги помня на витрините в сладкарниците....Тогава май си падах по крем-питите :)

    ОтговорИзтриване
  16. Много любими! И ти благодаря, защото не знаех как се сглобяват. Целувки!

    ОтговорИзтриване
  17. Само едното ъгълче ми стига... :)

    ОтговорИзтриване
  18. Любимите ми пастички!
    Кате, благодаря за рецептата и затова че показа, как се сглобява. Вкусотия!
    Хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
  19. Благодарско и от мен Кате! И аз не знаех как се правят ... но много добре си ги помня от миналото :)

    ОтговорИзтриване