Страници

Вкусно и здравословно: Брюкселско зеле с Пармезан на фурна /Parmesan Roasted Brussels Sprouts



Брюкселското зеле не е от най-често приготвените вкъщи, но пък е зеленчук, който харесвам. Споделяла съм няколко идеи, всичките са сполучливи, но като че ли тази, която ще споделя сега ми е най-любима. Съвсем простичка рецепта, а всъщност толкова вкусна. Популярна е и сигурно сте попадали на този вариант, дори може би сте опитвали, но за тези, които не са, ето начинът:


Продукти:
*ориентировъчни
около 500 гр брюкселско зеле
2-3 с.л. настърган Пармезан( или веган сирене)
2-3 с.л. зехтин

Приготвяне:
Зелките се почистват от наранени листенца и се отрязват тънко, в края на кочана, там където е потъмняло.
В тенджера се налива вода, добавя се малко сол и когато заври зелките се пускат в нея. Варят се за 15-20 минути, докато леко омекнат.
Изваждат се и се отцеждат от водата.
Тава се застила с хартия за печене. Върху нея се подреждат зелките, леко се притискат с ръка или дъска, за да се разтворят малко. Поливат се със зехтин и се поръсват със ситно настърган Пармезан. Пекат се в загрята фурна на 190 градуса до запичане и леко оцветяване в златисто.




1 коментар:

  1. Кате,
    много простичка, но ефектна и здравословна рецепта.Брюкселското зеле е много вкусно и варено на пара и след това леко запечено.Чудно става особено когато е поднесено с някакъв сос.Ще опитам и твоята рецепта.Аз зеленчуците винаги ги варя в малко вода и на бавен огън.Стават много вкусни.
    Поздрави и лек ден !

    ОтговорИзтриване