Страници

Мини щолени в бурканчета / Stollen im Glas


Н
апоследък в интернет пространството тези Мини щолени са голям хит, а това, че се пекат и съхраняват в буркани, ги прави и идеален коледен подарък. Ръководих се от рецептата на Lecker.de, като моите промени са в това, че използвам микс от ядки и сушени плодове, докато в оригиналната рецепта са само бадеми, смокини и фурми. Използвах суха мая, вместо прясна. И направих 1/2 доза за 4 бурканчета. Бурканите трябва да са огнеупорни, подходящи за печене. Вместимостта им може да е различна, както и широчината. Възможно е при промяна да се регулира и времето за печене. Моите са 290 мл на Weck. Ако нямате подходящи буркани, може да използвате чашки.
Рецептата е за формички, буркани или чашки, не е подходяща за направата на класически щолен, тъй като тестото е по-различно. Рецепта за Класически щолен съм споделяла тук, а за Щолен хапки - тук.



Относно маята изчислих я по следният начин:
Принципно на 1 кг брашно се слага 1 кубче (42 гр) прясна мая. В рецептата е посочено кубче мая (42 гр) за 500 гр брашно, което е двойно от стандартната доза, но явно самото тесто го изисква.
Използвах суха мая. Стандартно при нея съотношението е 7 гр суха мая за 500 гр брашно. Удвоих го, съгласно изискванията на рецептата и получих 14 гр суха мая (2 пакетчета) за 500 гр брашно, след което я изчислих за моята половин доза.


Мини щолени в бурканчета




Продукти:
*за 4 бурканчета с вместимост 290 мл

70 гр сурови ядки смес (бадеми, орехи, лешници, кашу)
100 гр сушени плодове смес ( смокини, фурми и стафиди)
сок от 1/2 лимон
3 с.л. ром
250 гр брашно
60 мл прясно мляко
1/2 с.л. + 30 гр захар
7 гр суха мая или 1/2 (21 гр)кубче прясна мая
щипка сол
*1 ч.л. подправка за щолен (смес от канела и индийско орехче)
125 гр меко краве масло + 50 гр
около 50 гр пудра захар
Масло и смлени бадеми(орехи) за намазване на бурканите



* Това са характерни подправки за щолен, в случай, че някой аромат не ви допада, го пропуснете.

Приготвяне:
Ядките и сушените плодове се нарязват на ситно, но да се усещат частички. Смесват се с лимоновият сок и рома. Разбъркват се добре и се оставят да престоят. Те не киснат в ром, а просто се ароматизират. Добре е да престоят 12 часа, но аз ги изчаках 1 час:) и пак се получи.

Брашното се пресява в купа и в центъра му се прави кладенче. Млякото с 1/2 с.л. захар се загрява. Добавя се маята и се разбърква добре. Тази смес се изсипва в кладенчето в брашното, и се разбърква с малка част от брашното. Целта е да се направи нещо като закваска. Покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да се активира за 20 минути.
Към готовата смес се добавят 30 гр захар, щипката сол, подправките и 125 гр краве масло, нарязано на дребно. Омесва се гладко тесто, добавят се плодовете с ядките. Омесва се добре, за да се разпределят равномерно и тестото се оформя на топка. Поставя се в купа, покрива се със стреч фолио и леко одеало и се оставя на топло да втаса за 1 час.


Фурната се включва да загрява на 180 градуса.
Подготвят се бурканите, като се затоплят ( може върху радиатор и ли в близост до топлинен уред), всеки от тях се намаслява и се поръсва със смлени ядки. Тестото се премесва леко, разделя се на 4 равни части, оформят се на топки и се разпределят в бурканите. Леко се притискат. Добре е нивото да е около 1/2 от буркана или малко над средата, просто защото се надига при печене, а на по-късен етап бурканите ще се затварят.
Бурканите се поставят в загрятата фурна и се пекат до готовност (за около 30-40 минути(зависи от всяка фурна).


През това време се разтопяват 50 гр масло. Веднага след изваждането на щолените те се намазват с маслото и се поръсват с пудра захар през цедка или сито. Бурканите се затварят горещи и се оставят да се охладят, след което се съхраняват до две седмици на тъмно и хладно място.
:) Ако оцелеят...



8 коментара:

  1. Много идейни и сладурски щоленчета, Кате, и както казваш идеални за подарък. Супер са...и сега къде да търся такива бурканчета, като ме запали с тази рецепта! :) Но дори и да не са в бурканчета, ще пробвам и твоята рецепта.
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси! Не само за коментара:). Хриси, бурканчетата може да са и други, стига да са огнеупорни, но пък е добре в горната част да не са свити, за да може да се вади щолена, въпреки, че вкъщи го ядоха с лъжица:). Но могат да се пекат във форми за мъфини предполагам, шотчета за крем карамел, рамекини за крем-брюле и т.н., но ти със сигурност си пълна с идеи за това. Поздрави!

      Изтриване
  2. Кате,
    явно тази рецепта изисква повече мая , според мен причината е наличието на ядки и сушени плодове, които добавени в тестото ще предизвикват по - трудно втасване.Сигурно могат да се използват чашки за крем карамел.Имам и бурканчета, но не съм сигурна дали са огнеупорни.А чашките със сигурност са.Чудесни мини щолени са се получили.Много са вкусни и ароматни тези печива и традициоони за Коледа.
    Поздрави и приятна предпразнична подготовка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, много ти благодаря за този коментар, Ели!!! Вече ми е напълно ясно. Поздрави и вдъхновяващ декември и на теб!

      Изтриване
  3. Ех, че сладурски! Няма как да оцелеят, Кате! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))) Предстои ми седмица за сладките за Коледа, а къде и как ще успея да ги скрия не знам. А не ми се иска да се пробват предварително, че се губи идеята за подаръците, които искам да направя. За това ще трябва да правя и нещо странично, за заблуда:))). Весел декември, Траянче, ще се справим някак:)))

      Изтриване
  4. Много красиво, празнично и вкусно е при теб, Кате,
    Страхотни нови идеи с интересни предложения и представяне,
    сякаш се усещат ароматите, коледния уют и настроението в дома ти!
    Благодаря за удоволствието, сърдечни поздрави в очакване на сладките:)

    ОтговорИзтриване
  5. Много сладки и биха били чудесни изненади за празниците! А с тези снимки направо ми се иска да ги изям! Прекрасна си отново! Целувки!

    ОтговорИзтриване