Страници
Коледен щолен с марципан
След предварителната тренировка с щолен хапките дойде ред и на истинския щолен.
Легенди разказват, че Коледния щолен изобразява Младенеца, повит в пелени.
Историята му пък е доста интересна: в началото се правел само от брашно, вода и мая , заради Коледните пости, но саксонският принц Ернст и брат му дук Албрехт изпращат писмо до католическия свещеник за отмяна на забраната. Той отменил забраната и така към щолена се добавили мляко и масло.
Автентичната рецепта е известна само на отбрани пекари, по света са популярни различни варианти, като всяка домакиня е прибавила нещо от себе си.
За нашия Коледен щолен реших да се доверя на рецептата от Катето: http://katterinar.blogspot.com/2011/12/blog-post_02.html , като прибавих 2 неща: добавих марципан и моделирах по друг начин.
Катенце, благодаря ти за рецептата и за вдъхновението!
Продукти за 1 бр.:
за тестото:
300 гр брашно, пресято
75 гр захар
100 гр краве масло на стайна температура
1/2 пакетче суха мая 3,5 гр
125 мл прясно мляко леко затоплено
1/2 к.л. индийско орехче
канела
щипка сол
допълнително:
нарязани сушени плодове
настъргани портокалови корички на ситно ренде
ром
бадемов марципан,
пудра захар
краве масло
Приготвяне:
Нарежете сушените плодове на ситно и ги накиснете в ром.
Заемете се с тестото.
В купа сложете всички продукти за него.
Започнете да бъркате с приставките на миксера за тесто.
Като стане на топка и се отлепва от стените на съда го извадете и доомесете на ръка.
Тестото е меко и еластично.
Оставете го в съд и покрийте със фолио за свежо съхранение да втасва за около 2 часа или докато удвои обема си.
Извадете го и добавете изцедените плодове. Може предварително да ги оваляте в малко нишесте да не залепват, но не е фатално ако не го направите.
Омесете добре и оставете да се отпусне 15 минути.
Разточете го на кора с овална форма и дебелина 2 см.
Почти на средата по диагонал поставете марципана, който е оформен като колбас :).
Загънете единия край на тестото/ похлупете марципана/.
От другата страна започнете да навивате тестото като руло, за да защипе предишния край.
Оформения щолен оставете в тава застлана с хартия за печене да втаса още 30 минути, като го покриете с кърпа.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна 30 минути или в момента, в който започва да потъмнява. След това покрийте / не плътно/ с фолио и печете още между 30-40 минути.
Извадете и още топъл намажете с масло и поръсете с пресята пудра захар.
Оставете така една нощ и след това го увийте в найлон, целофан, хартия или просто сложете в затворена кутия и съхранявайте на хладно около 2 седмици преди да го опитате.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Изобщо не съм се съмнявала в това,че ше направиш превъзходен щолен по твой начин!
ОтговорИзтриванеСега чакам да видя някой хубав хляб:)
Прегръдки:)
Катенце, все още не знам вкуса как е, трябваше да направя твоята доза, за да имам 1 за дегустация, но ме беше страх:). Но щом рецептата е от теб, а и твоя изглежда много вкусен, значи, че и тук ще е така!:)Още веднъж, благодаря!:)
ОтговорИзтриванеДобре, де, само подмятате щолени, някой да хвърли едно парче и насам, ама с повечко марципан :))
ОтговорИзтриванеЧудесен е и твоят, Бонче. Започвам да се почесвам дали и аз да не направя, ама лошото е, че не знам дали ще оцелее до Коледа :))
Инче, мерси за оценката:)! С удоволствие ще почерпя, но трябва да го разрежа първо:):):). Приятна и слънчева неделя от мен!
ОтговорИзтриване