вторник, 6 декември 2011 г.

Никулденска содена питка


Много пъти съм споделяла, че нямам опит с питките. Правила съм два-три пъти съвсем обикновени содени питки за Тодоровден, за Бъдни вечер. Липсата на опит обаче не ми пречи да имам желание:). Реших за празника задължително да направя традиционната содена питка. Прочетох в интернет, че на тази питка декорацията са: фигура на риба, кръст или кораба на Светеца.
Никъде не открих снимков материал, което доста ме зачуди ?! Моля ако някой знае линкове специално за тази пита да сподели. Любопитна съм за декорацията...

Рецептата е за типична содена питка, декорацията изцяло импровизирана от мен. Дозата е за 1 малка питка, така, че в зависимост колко ви е необходима, може да я удвоите.

продукти:

1/2 кг брашно
1/2 ч.л. сода бикарбонат

1 яйце
125 гр кисело мляко
1/2 ч.л. захар
щипка сол
1 лъжица олио
1/2 ч.ч. хладка вода

1 жълтък за намазване

Приготвяне:
Пресейте брашното със содата.
Направете кладенче в средата и изсипете сместта от: разбитото яйце, киселото мляко, захарта и олиото.
Замесете тесто и постепенно добавяйте от водата.
Омесете добре тестото, трябва да е меко.
Заделете малка част за декорация.
Сложете голямото тесто в тавичка и покрийте с кърпа за 30 минути да се отпусне.



Намажете го с разбит жълтък и отгоре декорирайте с фигурки от тестото./ тях не ги мажете с жълтък, за да се открояват./ Посипете с маково семе или смеска за питки.
Може да изработите фигурките по следния начин:
Разточете на тънка кора тесто и с формички за сладки или пластилин:), изрежете рибка.
С нож изрежете кръста и кораба.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути при мен или докато се зачерви. Може да проверите с клечка за зъби.

2 коментара:

  1. И на мен много ми харесва!/ време за реклама/ Благодаря ти, Кате, щом ти казваш, значи е добре!
    Ще се пробвам и на висш пилотаж скоро:)

    ОтговорИзтриване