Страници
Щолен хапки
Коледните традиции по цял свят са различни. Трапезите и рецептите също. В Германия традиционен Коледен десерт е щолена, в най- различни варианти. В магазините попаднах на щолен хапки и реших преди да направя първия си Коледен щолен, /който смятам да е по рецепта на Катето/ защото вече му е времето:), да "загрея" с по-лесния и бърз вариант. Открих рецептата за тестото тук.
Аз добавих марципан и оформих по различен начин.
Продукти:
50 гр сушени захаросани плодове /аз използвах: смокини, сливи, боровинки /
250 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
75 гр. захар
1 пакет Ванилова захар
5 капки есенция ром
1 яйце
150 гр. краве масло
щипка сол
бадемов марципан за пълнеж
пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Нарежете плодовете на ситно, не се накисват в ром.
Сложете ги в купа.
Добавете яйцето, маслото и солта.
Пресейте и добавете и брашното с бакпулвера и ванилената захар.
Добавете и рома и захарта.
Започнете да разбивате с миксер с приставките за тесто.
След това продължете на ръка да месите.
Оформете на топка и оставете в хладилник, като покриете с фолио.
Оставете го за 1/2 час.
Извадете го и разточете на кора не по дебела от 5 мм.
Нарежете на квадрати.
От марципана оформете продълговати фитилчета и ги сложете във всяко квадратче.
Похлупете и притиснете тестото, да покрие марципана.
Подредете в тава, застлана с хартия за печене и ги изпечете за 10-12 минути на загрята предварително фурна на 180 градуса. Печете до леко зачервяване.
Извадете и оставете да изстинат.
Поръсете ги с пудра захар и ако не ги излапате може да ги съхранявате в затворени кутии:).
Резултата е нещо средно между щолен и бисквитки.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Кенди с удоволствие си взимам за следобедното кафе!
ОтговорИзтриванеМного идейни са тези щолен хапки!
Снимката с еленчето, снежинката и хапчицата ми е любима:)))