Страници

Аспержи със сос Холандез



В сезона на Аспержите споделям една класика за тяхното поднасяне: Аспержи със сос Холандез и поширани яйца. В тази рецепта Аспержите могат да бъдат приготвени по различни начини, просто при поднасянето се поливат със сос Холандез и/или поширани яйца.

Сос Холандез е един от петте най-популярни сосове от висшата френска кулинария. Съставен е от яйчен жълтък, разтопено масло, вода и лимонов сок, които се разбиват на водна баня. Овкусява се със сол, черен пипер и/или бял пипер. Рецептата, по която го направих е на Джейми Оливър. По негов съвет го съхраних в термос, до момента на поднасяне. Сосът е гладък, кремообразен и с много приятна текстура.



Сос Холандез 

източник на рецептата: Джейми Оливър


Продукти:
2 яйчни жълтъка
1 с.л. лимонов сок
100 гр разтопено топло масло
сол
черен пипер

Приготвяне:
В тенджера се налива вода, до половината. Когато заври, котлона се намалява и водата се оставя да къкри. Поддържа се тази степен. В тенджерата се поставя друг сух съд или суха огнеупорна купа, която да не достига водата. В купата се поставят жълтъците и се разбиват за кратко с телена бъркалка, докато се превърнат в хомогенна смес. Към тях се добавя лимоновият сок и се бърка докато леко се сгъсти. В този момент първоначално капка по капка, след което на тънка струя и при непрекъснато бъркане се налива топлото масло. Бърка се до сгъстяване. Овкусява се със сол и черен пипер. Сосът се изсипва в чист и сух термос, затваря се и се съхранява настрани докато се подготви останалата част от храната.



Аспержи в масло

Дръжките на аспержите се белят с белачка за зеленчуци, като съцветието се запазва. Стъблото се пречупва в долната част, докъдето позволява и жилавата част се изхвърля.
Ако аспержите са много млади и крехки могат да се приготвят директно на тиган, като се подреждат в загрят тефлонов тиган с малко масло. Пекат се от всички страни.
За останалите аспержи след почистването е нужно да се сварят за 5-10 минути във вряща вода с 1 с.л. зехтин, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар и черен пипер. Отцеждат се добре, след което се запичат на тиган с масло.




1 коментар:

  1. Кате,
    тази година живот и здраве ще бера първите домашно произведени аспержи.Даже закупих още семена за засяване, защото само една аспержа оцеля и от нея сега се надавям да получа реколта.Чудесен сос за гарниране.Имам много рецепти, но не съм се замисляла има ли някаква разлика.Ще се възползвам и от твоята рецепта.Това е наистина много вкусен сос - класика.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване