Страници

Фамилно колоездене и Супа от коприва с фиде / Nettle soup


Д

ойде ли Пролетта, един от първите нейни вълшебни дарове, които слагам на трапезата си е копривата. Полезните ѝ свойства са доказани, но причината да я харесвам толкова много е най-вече заради любимата ми рецепта от мама - Каша от коприва. Всяка пролет мама бере коприва и приготвя тази каша и с всяка лъжица от нея сякаш се връщам в детството. Нямам представа каква е тази магия, но често ястията имат свойствата да ни пренасят някъде. Рецептата, която ще споделя днес е за Супа от коприва. Доста популярна и навсякъде приготвяна по любим за всяко домакинство начин. Моята е сходна на супите със спанак, лапад и киселец, повече ми допада с фиде, но понякога разнообразявам с ориз. Правя също и крем супа с коприва, но в нея не усещам толкова вкусът ѝ.


Супа от коприва с фиде


Продукти:
200-300 гр коприва
1 глава лук
2-3 стръка пресен лук
1 морков
шепа пълнозърнесто фиде
1 жълтък
200 гр кисело мляко
2 с.л. брашно
2 с.л. масло
2 с.л. олио

Начин на приготвяне на супа от коприва с фиде:
Копривата се почиства от други тревички, измива се и се попарва във вряща вода за 10 минути. Изцежда се и се накълцва на ситно.
Лукът и морковите се нарязват на ситно и се задушават в сгорещените олио и масло.
Когато омекнат се заливат с около 1 л вряла вода. След като кипне, се добавя копривата. Супата се вари около 10-15 минути, след което се добавя фидето и се вари според времето, указано на опаковката. Супата се отстранява от огъня и се застройва, като за целта: киселото мляко, жълтъкът и брашното се разбиват и към тях бавно и при непрекъснато бъркане се долива половината от бульона от супата. Подготвената застройка се налива в супата бавно и при непрекъснато бъркане, тенджерата се връща на котлона и когато заври се отстранява.

Рецепти с коприва събирам тук, но всъщност тя може да се включи почти във всички ястия, в които присъстват спанак, лапад и киселец (с изключение на сарми:), като е нужно предварително да се попари в гореща вода. Идеи за тях съм събрала тук. И понеже с тази коприва се сдобих, при една от семейните ни велоразходки, съвсем на място споделям нашето:


Фамилно колоездене: Graz - Judendorf - Gratkorn - Graz



Да прекараш цял ден на велосипед, да пътуваш между отделни населени места(по разрешените за това маршрути!) е истинско приключение. Часовете минават неусетно, а очите се насищат с прекрасни пейзажи. Този маршрут отвежда до забележителната църква Maria Straßengel, която е сред най-важните готически сгради в Австрия. Има сходство с катедралата "Св. Стефан" във Виена. Целият ансамбъл от сгради е издигнат върху хълм, което подсилва величественото излъчване, а прекрачиш ли в двора, сякаш попадаш в приказка.








Приключенията ни с велосипеди събирам тук, а пътуванията ни из Австрия тук.

♥ 

1 коментар:

  1. Кате,
    чудесна супа от коприва.И аз я обичам много.Правя я с фиде , с ориз, а понякога и с други зърнени по избор - просо, перлен ечемик.А кашата от коприва също е много вкусна, но тук вече копривата порасна.Времето в България почти цяла зима не е много студено и копривата още рано - рано се показа.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване