Страници

Трапеза, цветна като есента



Е

сента е вдъхновяваща с изобилието си от плодове и зеленчуци. Фермерските пазари преливат от цветове. Желанието за готвене ме обзема само като видя прекрасните дарове на сезона. Включвам ги в познати и непознати рецепти, а чиниите ни по това време стават все по-цветни и по-пъстри. Ето и някои от ястията на моята трапеза, цветна като есента:



Пълнени цветни мини чушки с ароматно сирене в зехтин / Stuffed colored mini Peppers


Пълнени цветни мини чушки със сирене в зехтин

Малки цветни чушки се почистват от семениците(моите са от градината на мама ♥). В подходящ съд се налива 1 л вода, добавят се щипка захар, 1/2 ч.л. сол и 1 с.л. оцет и се поставя на котлон докато заври. Почистените мини чушки се пускат във водата и се варят на слаб котлон за 5 мин. Изваждат се, отцеждат се и се охлаждат.
В купа се разбъркват натрошено сирене, Филаделфия(крема сирене), сух риган и пресован чесън. Чушките се пълнят с помощта на шприц с по-голям отвор(използвам звездовиден накрайник). Подреждат се в буркан и се заливат със зехтин, да ги покрие. Затварят се и се съхраняват в хладилник.



Салата с цветни чери домати


цветни чери домати, салата

Тези малки цветни доматчета внасят настроение във всяка една салата. (И те са от градината на мама ♥.)
Салатата е от мини домати, моцарела, зехтин, магданоз, сол и балсамико, напръскан леко със спрей.


Яхния с цветен зелен боб


Цветен зелен боб, свинско месо, яхния

Яхнията е приготвена по тази рецепта, но с тези цветни зелени шушулки изглежда толкова различно.

цветен зелен боб

Фалафели с хумус и печени кореноплодни


Фалафели, хумус, кореноплодни

Приготвени по тази рецепта, с гарнитура от печени кореноплодни със зехтин.



Лазаня "Болонезе" с тиквички


Лазаня Болонезе с тиквички

Идеята е от интернет - Zucchini Lasagna. Лазанята може да се направи с различни сосове, характерното е, че корите за лазаня се заменят с тиквички. Тази е приготвена по рецепта за Лазаня "Болонезе", но вместо кори за лазаня използвам филийки от тиквички. Сос Бешамел отдавна приготвям с пълнозърнесто брашно, затова изглежда малко по-различно.
Накратко: В тава с малко зехтин подреждам ред тънко нарязани по дължина тиквички. Разпределям сос "Болонезе", парченца моцарела, отново тиквички и т.н. докато свършат продуктите. Заливам със сос Бешамел + настърган пармезан. Пека на 180 градуса до готовност( за около 30 минути).



Пълнени цветни чушки с кайма


цветни чушки, пълнени, кайма

Приготвени са по рецептата за Пълнени чушки с кайма на фурна, вариант без запържване на сместа.



Печена сьомга с кореноплодни и киноа


Печена сьомга с кореноплодни и киноа

Рецепта за тях съм споделяла тук. Кореноплодните са: лилави картофи, оранжево и червено цвекло, сладък картоф, цветни моркови. В порциите има и гарнитура от сварена киноа.



Ето такава е моята есен в кухнята, цветна, пъстра, вкусна и уютна. Вдъхновяваща да е и за вас!

9 коментара:

  1. И аз обичам есента заради цветовете, мириса на първите комини, уюта на топлия дом и ябълките и тиквите. А твоята е прекрасна, наистина пъстра, вкусна и уютна. Честита есен, Кате!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така хубаво си го казала, Сонче! Есента е уют... Прекрасна да е и твоята!

      Изтриване
  2. Кате,
    прекрасна е твоята цветна трапеза.Скоро купих подобни цветни пиперки,все още не съм им намерила приложение.Толкова красиво е през есента да се сготвят или нарежат за салата различни цветни зеленчуци - тиквичките, чери доматите и едрите камби са страхотни.А различните по цват бобови, картофи и цвекло внасят още по - богат избор от продукти.
    Поздрав сърдечен !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Ели, всичките тези цветове са толкова вдъхновяващи, че дори и да нямаме настроение за готвене, то ни обзема:). Красива, топла и уютна есен ти желая!

      Изтриване
  3. Завиждам ти за богатата палитра зеленчуци, особено жълтите тиквички и шарения боб - много красиви! Човек и само с очите да яде пак се чувства сит от тази шарена публикация! Поздрави от пролетна Австралия

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, Дени, сигурно има и по твоите ширини за какво да "завиди" човек:), съвсем непознати за мен. Благодаря ти, вдъхновяваща есен и на теб!

      Изтриване
  4. Обичам всичко с аромат и цвят на топла , златна есен! Твоите предложения ,Кате , са повече от красиви, ярки, ароматни и вкусни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ще се радвам, ако някой ден като кликна на профила ти, видя името и на блог. Пространството има нужда от вдъхновяващи личности като теб. Топла, уютна и красива есен ти желая, Мимси!

      Изтриване
  5. Тук човек става разноглед! Супер цветове, супер ястия, всичко е много цветно, красиво, примамващо вкусно :)

    ОтговорИзтриване