Страници

Кезекухен - австрийски сладкиш с извара / KÄSEKUCHEN


K

ÄSEKUCHEN(Чийзкейк) е сладкиш, състоящ се главно от две части - основа от тесто и пълнеж с извара, яйца, захар и масло. Съществува и по-опростен вариант без основата. Най-ранните известни литературни писания за чийзкейка проследяват историята на произхода му в Древна Гърция, след което обикаля целият свят. В Австрия и Германия е популярен като KÄSEKUCHEN (Кезекухен), най-често в класически вариант, но и обогатяван с плодове. Любим ми е с ябълки, но първо ще споделя базовата му рецепта, която направих с пълнозърнесто брашно и мусковадо захар. Това донякъде значително променя външният му вид, като цвета на плънката и кората. Изварата, която използвах е едрозърнеста, а това пък влияе върху текстурата и с нея няма как да се получи съвършена гладкост. Продуктите в рецептата могат да се заменят със същото количество бяло брашно и бяла захар, както и фина извара.

Кезекухен/ Австрийски сладкиш с извара


Продукти за форма с диаметър 16-20 см

тесто:
150 гр пълнозърнесто брашно
25 гр захар Мусковадо
60 гр масло
1 малко яйце
1 ч.л. бакпулвер
1/2 пакетче бурбонска ванилова захар
настъргана кора от 1/2 био лимет

плънка:
60 гр масло
100 гр захар Мусковадо
2 средно големи яйца (размер М)
350 гр извара
настъргана кора от 1/2 лимет
1/2 пакетче бурбонска ванилова захар
20 гр царевично нишесте или пудинг ванилия
100 гр млечна сметана за разбиване

Начин на приготвяне на Кезекухен:
Всички продукти за тестото се поставят в купа, омесва се тесто, оформя се на топка, разточва се на тънка кора и от нея се изрязва кръг, с диаметър дъното на формата, както дълга лента за борд с ширина 3 см. Форма с падащ борд се застила с хартия за печене( аз защипвам хартията с падащата страна), страните на формата се намазват с масло. На дъното се поставя кръглата част, а по страните се обикаля с лентата. Притиска се добре към дъното и към стените. Прибира се в хладилник, докато се приготви плънката.
Фурната се включва да загрява на 170 градуса.
Маслото се разбива със захарта на крем. Добавят се едно по едно яйцата, като всяко следващо се добавя след като предходното се е усвоило добре. Добавя се изварата, настърганата кора от лимет, ваниловата захар, нишестето. Разбива се до хомогеност. Сметаната се разбива студена, добавя се внимателно (за да не спадне обема) към сместа. Бърка се с шпатула. Сместа се изсипва върху основата, до нивото на борда, изравнява се. Добре е тавата със сладкиша веднъж да се "удари" леко в плота, за да излезе въздуха. Ако ви остане от сместа може да изпечете в намаслени малки формички(от тези за крем брюле), тъкмо ще има индивидуални сладкишчета за нетърпеливите:).
Кезекухена се пече в долната част на предварително загрятата на 170 градуса фурна до готовност. Проверява се дървена клечка. За този малък сладкиш времето за печене е до 1 час. За по-голям сладкиш може да отнеме 1 и 1/2 - 2 часа. Изпеченият Кезекухен се изважда от фурната и се оставя във формата на стайна температура, докато се охлади. Може да се поднесе след като се охлади, или след няколко часа престой в хладилник.


2 коментара:

  1. Много обичам десерти с извара.По свежи са ми и донякъде по-леки.Сложено в отметки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, чудесни са, Светле! Споделих рецептата и на Кезекухен с ябълки, лично на мен ми допада още повече. Поздрави!

      Изтриване