понеделник, 14 май 2012 г.

Бисквити за абитуриенти


Тези бисквитки направих за едно пораснало дете!:) Пожелавам му много щастие по пътя на живота! Училището свърши, живота предстои! Успешен старт в живота!
Идеята за бисквитки с вафлена ядлива хартия за пръв път видях при Инчето, с мотиви за влюбени и при Бубето, с Великденски мотиви.
До момента с абитуриентски мотиви не съм срещала, така, че дано ви харесат и моите. Искам да ви кажа, че освен красиви, са и много вкусни.
Благодарности към "Куки-Буки", няма да изписвам за какво, че публикацията ще стане много дълга, важното е, че те си знаят. Само ще споделя, че при тях може да изпратите вашите картинки, а те да ги пренесат върху ядлива вафлена хартия. Също така при тях може да поръчате ядливо лепило или пък роял-айсинг за залепване на картинката към бисквитката.
Или пък да залепите по моя начин.





За бисквитките:
по рецепта за бисквитки на: Миленка

200 гр меко краве масло
200 гр захар
2 яйцa
400 гр брашно
2 ванилии

Яйцата и маслото трябва да са със стайна температура.
Смесете маслото със захарта и ванилията. Разбийте с миксер.
Добавете яйцата, едно по едно, като добавяте следващото, като предишното се е усвоило добре и бъркайте с миксера до получаването на еднородна смес.
Добавете пресятото брашно, на няколко пъти и бъркайте на ниска степен с миксера до получаването на тесто. Направете тестото на топка и го увийте във фолио. Сложете го в хладилника 1 час.
Извадете и разточете върху леко набрашнена повърхност с дебелина 0,5 см. Изрежете сладките. Наредете ги върху хартия за печене и отново ги сложете в хладилник за половин час.
Извадете ги от хладилника и ги изпечете на 180 градуса за около 10 минути.
Извадете ги върху решетка, за да се охладят.


За захарното тесто:
Рецептата за него имам още от дете, даде ми я един сладкар. Много обичах да си похапвам захарни фигурки :), та той ме научи как се правят зайчета, розички, лебеди и патенца.

1/2 к.ч. вода
1 1/2 с.л. маргарин или краве масло
2 с.л. брашно
около 500 гр пудра захар

Сложете водата с маслото на котлона да заври.
Отстранете от огъня и изсипете брашното.
Разбъркайте и върнете на изключен котлон за малко, като бъркате непрекъснато.
Отстранете от котлона и оставете да изстине.
Добавяйте от пудрата захар, докато получите тесто, за моделиране.
Ако ще го използвате след няколко дни, съхранявайте в хладилник, увито в прозрачно фолио, за да не съхне.


Сглобяване:
Разточете захарното тесто на тънко върху прозрачно домакинско фолио или повърхност, посипана леко с нишесте.
Изрежете фигури с големината на бисквитите.
Намажете с четка с мед бисквитката.
Залепете захарното тесто внимателно. Отгоре пак намажете с мед.
С четка с косъм леко навлажнете с вода от към гърба картинката. Съвсем леко, защото бързо поема водата и ще се развали.
Сложете картинката върху захарното тесто и пригладете внимателно с ръка.
Оставете да изсъхне на стайна температура.
Може да ги опаковате във целофан и да завържете с панделки.
Относно времето за съхранение, не препоръчвам повече от няколко дни. Все пак са домашно приготвени сладки.





17 коментара:

  1. Много сладурски бисквитки си направила, Канди!
    Чудесни са за подарък :)
    Много успехи на порасналото дете!
    Прегръдки и пожелания за успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни са! Наистина страхотен подарък - почепрка! Много попътен вятър пожелавам на порасналото дете!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни са бисквитите, Кате! Сигурна съм, че са и много вкусни! Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  4. ЕЕЕ браво Кате,невероятни бисквитки,толкова са сладки.
    Успех и от мен на "порасналото дете"
    прегръдки мила
    хубава и спорна нова седмица

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни са, Кате! Нестандартна и вкусна идея за подарък! Браво!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесни са, Кате! Много закачливи и чудесни за подарък :)
    Хубава нова седмица от мен :)

    ОтговорИзтриване
  7. На добър път в живота на абитуриента ! Бисквитките са чудни за хапване и за подарък ! Кате , винаги си на ниво с рецепти и идеи ! Браво ,мила !
    Хубава нова седмица ! Целувки !

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотни и много весели, браво, Candy! И опаковани са чудесна закачка за предстоящите абитуриентски празнични вълнения, харесват ми много!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате,идеята ти е прекрасна-как си се сетила само.Много щастие на абитуриента!
    Поздравления и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Бравос!Страхотни и много забавни бисквитки,Кате!

    ОтговорИзтриване
  11. Много сладурски бисквитки :)

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте... Бисквитките ви са чудесни ... НО има и друг вариант да ги направите а именно с роял айсинг просто трябва малко повече търпение и стават прекрасни ... Мога да споделя, стига да искате разбира се как точно става роял айсинг с какво се оцветява и общо взето цялата му техника .. С уважение :) Лек и приятен ден

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да споделите, за съжаление виждам коментара Ви малко късно:), за което се извинявам!:)

      Изтриване
  13. Много ме впечатлиха бисквитките ! Много моля за файла с картинките!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Моля, пишете ми на е-мейл mycandykitchen@abv.bg, за да Ви изпратя файла. Но Вие и сами може да си направите Ваш във формат А4 с картинки по избор.

      Изтриване
  14. Здравейте, бисквитките са страхотни, може ли да помоля и аз за файла. Е--мейла ми е marietacvetanova@abv.bg Благодаря предварително и приятна вечер.

    ОтговорИзтриване