петък, 19 април 2013 г.

Полъх от миналото - Жеравна и една сладка баклава


Шшшт тихо, ослушайте се и чуйте капките на дъжда... Вдъхнете от чистият планински въздух и тръгнете с мен по каменните улички на Жеравна.
Ето ги и тях - тесни, криволичещи като лабиринти, които ни отвеждат пред красивите къщи, коя от коя по-гиздава.
Какво ли се крие зад ъгъла, а какви ли легенди се носят?...





От години слушах за това място, поглъщах всяка информация за него, разглеждах снимки от фестивали и мечтаех да го посетя.
Това, за което съжалявам е, че не го открих по-рано.



От местата, които се настаняват в сърцето и остават там завинаги, местата, в които човек оставя частичка от себе си, местата, които са вдъхновили поети, писатели, творци, където може да се почустваш истински, да се докоснеш до миналото, да го почувстваш.

"Село ли си, или си картина?
Жива ли си, или си икона?
Кой зографин те е зографисал
от дърво, от камък и самобитност,
та неизтриваема с години
си седиш на синьото на фона?"
Дамян Дамянов


А хората, хората тук са толкова гостоприемни, усмихнати, добросърдечни и времето сякаш е спряло.
Уютът в механите, топлото посрещане, вкусните ястия, ароматът на топъл хляб пренасят назад във времето и сега започвам да си представям какво чувстват участниците на Фестивала, сякаш наистина живееш в друг свят, друго време.



Удивлявам се как хората ценят всичко това, как са съумели да го запазят за поколенията.





Шекерджийницата впечатлява от далече - и вън и вътре всичко е толкова автентично. Интериорът като в чорбаджийска къща, а вкусотиите изкусително подканват.





Жеравна е архитектурен резерват с 330 къщи, музеи и забележителности. За историята на Жеравна може да прочетете тук, www.jeravna.com












Рецептата, с която избрах да придружа днешната разходка е за една много вкусна домашна баклава с кексова плънка, от домашният рецептурник, от сестра ми е. По рецепта ми е дадено да се прави с 2 пакета кори за баница, но аз я изпълних с един пакет. Срещала съм я и в интернет, не знам до колко рецептите ни са сходни, направих я по този начин и стана много вкусна.
* Като почерпих моя близка, ми каза, че нейна позната пък я прави като както корите са навити, ги реже на колелца и след това ги разделя на лентички. Така застиля половината на дъното на тавата и става малко като "рошава".

Баклава с кексова плънка


Продукти:
1 пакет кори за баница
125 гр краве масло

4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. смлени орехи / да се усещат частички/
1 ч.л. канела
1 бакпулвер

сироп:
3 ч.ч. вода
3 ч.ч. захар
1 ванилия


Приготвяне:
Разбийте с миксер яйцата със захарта, добавете постепенно пресятото с бакпулвера брашно, като бъркате с миксер на ниска степен. Не разбивайте много, просто колкото да се усвои брашното.
Добавете смлените орехи, канелата и олиото и разбъркайте добре с шпатула.

Разтопете кравето масло и намажете дъното на тава. Продуктите са достатъчни за тава с размер:
Подредете половината от корите, като между тях мажете с разтопено масло и ако желаете може да ръсите смлени орехи и канела.
Когато подредите половината кори излейте цялата кексова смес равномерно. Започнете да редите останалите кори по същия начин.
Когато сте готови, полейте баклавата отгоре с разтопено масло и я сложете да се пече в предварително загрята фурна, на скара в долната част, на 170 градуса за около 40 минути.
Извадете я, оставете да изстине и я нарежете на квадратни парчета.
Направете сироп:
Сложете водата и захарта в съд на котлон да заврат. Добавете ванилията и разбъркайте добре. Когато захарта се е разтопила полейте с горещият сироп изстиналата баклава.

Оставете да се охлади и сервирайте.





22 коментара:

  1. Прекрасни снимки от селото-икона. Сутрин е, а аз усещам духа на Йовковите Старопланински легенди, вдъхновени от магичната Жеруна /старото име на селото/. Целият този пътепис от снимки е прекрасно съчетан с баклавата. Навремето много често я правех, знаех я като "царска баклава" - някак си по-елегантна и по-ненатрапчиво сладка от стандартната баклава. Поздрави на авторката за идеята да ни направи съпричастни към своето прекрасно преживяване! Ана

    ОтговорИзтриване
  2. Никога не съм посещавала това местенце, но сега поне мислено се пренесох там. А като си хапнах и от баклавата, вече всичко е чудесно.
    Поздрави, Кате!

    ОтговорИзтриване
  3. Изключително приятно ми е да се разходя още веднъж из приказната Жеравна!
    Кате,с тези прекрасни снимки предизвикваш много хубави спомени.
    Има места, които както казваш остават за винаги в сърцето, с неповторимия дух и самобитна атмосфера.Не бих отказала парче вкусна баклава с чаша кафе след една подобна макар и виртуална разходка!
    Благодаря за хубавите емоции!
    Поздрави и слънчев петък! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Красиво, макар и дъждовно, Кате! Баклавата ми е любима. Прегръдка с пожелания за прекрасен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Катя,разходих се виртуално там, благодарение на теб! Много хубави снимки и думи! И баклава :) !Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно място, потопих се изцяло в атмосферата му, благодарение на красивите ти снимки! А като се има предвид, че никога не съм го посещавала, осъзнавам какво съм пропуснала. Баклавичката е невероятна!
    Усмивки! ツ

    ОтговорИзтриване
  7. Кате,идвала си в нашия регион!!!
    другият път да се обаждаш :))
    красотата на Жеравна,както и на околните местности и селища е тъкмо в апогея- пролет,всичко цъфти,птички пеят!!
    Ех !
    Баклавата е супер,опитвала съм на гости,но не съм правила!
    прегръдки мила

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, беше ми изключително приятно да се разходя из Жеравна.Усетих аромата на това място, влажните улици, на дървените огради и врати! И точно както обичам след такава разходка да поседна и да хапна нещо сладичко...
    Благодаря ти!
    Чудесен пост и прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
  9. Няма да коментирам баклавата, тя трябва да се опита, Кате! ;)
    Но, Жеравна ме омагьоса отново - там бих останала поне една година, и бих прописала :) Ако има някой, който от добро сърце да ме приюти в това неземно кътче на България, моля да ми пише, а аз обещавам да не мързелувам! ;))) Страхотни кадри, мила! Имах усещането, че току ще изскочи някой от големите порти, ще затича по мокрите улици, ще се завърне назад да ми помаха... И мириса на дъжд усетих, на дим, примесен с този на топъл хляб, на сушените пиперки под гредите, на вкусно кафе. А как ми се прииска да си резна една подкова... не е истина! :)
    Май тази разходка с теб ще ми стане любима, Кате! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  10. Жеравна съм си я запазила за лятото и един фолклорен фестивал там:)

    ОтговорИзтриване
  11. Пак жестоки снимки, Кате :) и жестока баклава!!! - мама едно време правеше подобна и още помня вкуса й...
    Хубави почивни дни ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря че ми показа дъждовната Жеравна.Аз съм я виждала в страхотен пек и прежурящо слънце!И дъждовна е прекрасна, благодарение на твоите снимки и уникалността на това място! А баклавичката влиза в графата рецепти за правене :) Много усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  13. Цялата ти споделена серия пролетни разходки е впечатляваща -
    много красива, умиляваща и вдъхновена.
    Снимките са чудесни, рецептите също -
    благодаря за удоволствието, Кате,!
    Сърдечни поздрави, пролетно вдъхновение и настроение, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Кате, радвам се , че благодарение на теб отново се върнах в това прекрасно място! Независимо от времето, Жеравна винаги е прекрасна! Много се радвам, че успяват да я запазят!
    Баклава, приготвена по този начин, срещам за пръв път! Ще се опита!
    Хубава петъчна вечер!

    ОтговорИзтриване
  15. Беше ми много приятно да се разходя из Жеравна.Много красиви снимки Кате.Много апетитна баклава.Много ми хареса рецептата,записвам си я за приготвяне.Поздрави и хубав уикенд ти желая!

    ОтговорИзтриване
  16. Невероятна атмосфера! Има хем магическа, хем носталгична нотка. Не съм виждала Жеравна, Кате и ти благодаря за прекрасната разходка! Баклавата също е страхотна! Поздрави и приятна вечер, мила!

    ОтговорИзтриване
  17. Много обичам да ходя в Жеравна, наистина всичко е неповторимо! Баклавата е прекрасна!

    ОтговорИзтриване
  18. É exatamente nas mãos de Jesus que devemos nos colocar quando as coisas não vão bem.
    Se a luta está pesada, busque auxílio nele.
    Somente em Jesus encontramos a verdadeira segurança e a verdadeira paz.
    Agradeço o carinho e compreensão pela demora,
    em retribuir sua visita tão carinhosa.
    Deus abençoe seu final de semana .
    Beijos no coração e meu eterno carinho,Evanir..

    ОтговорИзтриване
  19. Que lugar más agradable me encanta su tarta es una delicia quiero probar se ve muy rico,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  20. Никога не съм била там Кате, благодаря за разходката, много красиво местенце! Грабвам си парченце баклава, обожавам :)
    Прегръдки мила :)

    ОтговорИзтриване
  21. Que lugar lindo!
    Parece com as paisagens dos contos de fada.
    O bolo ... hummmmmmmm!!! Que delícia!

    ♪♫ Boa semana!
    ღ° Beijinhos do Brasil ღ
    ¸.•°♡♡⊱彡

    ОтговорИзтриване
  22. Наистина Жеравна е уникална, очарователна и пленяваща! Има магия, има вдъхновение, има душа! Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване