сряда, 12 февруари 2014 г.

Шкембе чорба варианти


До скоро си мислех, че шкембе чорба има само в България, обаче научих, че е доста популярна на Балканите, а и в Европа: wikipedia-Tripe soups
И за да я популяризираме още малко реших да направя една малко по-подробна публикация за нея:).




В различните държави съответно е и с различни имена:

България: Шкембе чорба (shkembe-chorba)
Сърбия: Шкембић (Škembići)
Кроатия: Tripice
Босна: Škembić
Чехия: drštková polévka
Германия: Kuttelsuppe, Flecksuppe, Saure Kutteln, or Saure Flecke
Гърция: patsás (πατσάς), skembés (σκεμπές)
Унгария: pacalleves, pacal
Полша: flaki or flaczki (which can also be literally translated to "guts")
Румъния: ciorbă de burtă; from ciorbă 'sour soup'
Словакия: držková polievka
Турция: işkembe çorbası

Не съм разглеждала подробности около приготвянето на рецептата по света, но със сигурност бих искала да опитам всяка от тях на местна почва:).

Днес ще презентирам българският вариант. Вече съм показвала рецепта в блога.
Ще започна с това, че вариантите, които знам за тази чорба са два.
Единият е с варената застройка, която знам от сестра ми, а другият - застройка с прясно мляко, която знам от моят Бонбон.
И така в къщи я приготвяме и по двата начина и всеки от тях ни допада много. Аз разбира се предпочитам варианта, когато ми я приготвя Бонбончето:))). Понякога от свареното шкембе отделяме и го правим в масло.
Този път направих два варианта чорба и шкембе в масло.
Ето и рецептите:

продукти:
1 1/2 кг телешко шкембе

Приготвяне:
Почистете шкембето, измийте го и го сложете в тенджера с вода да заври. Аз го варя в тенджера под налягане за около 1 час от момента на завиране. В обикновена тенджера е нужно повече време.
Изхвърлете водата и отново налейте студена вода. Водата е хубаво да е повече, т.е. използвайте по-голяма тенджера. Варете до готовност.
Извадете го и го нарежете на ситно.


Варена застройка:



2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
4-5 с.л. брашно

черен пипер
червен пипер
сол

Разбийте яйцата с киселото мляко и брашното, добавете 1/2 от бульона и оставете да заври на нормален котлон при непрекъснато бъркане. След това излейте на тънка струя към бульона и разбъркайте. Добавете сол и черен пипер.
В тиган на котлона разтопете масло и запържете шкембето. Добавете червеният пипер и отстранете от котлона. Изсипете го в супата.
Поднесете със стрито сухо люто чушле и оцет + счукан чесън.



Застройка с прясно мляко:


Ние добавяме прясно мляко, наполовина от количеството на бульона.
За 1 л бульон - 1/2 л прясно мляко, по възможност нисък процент масленост.
черен пипер
червен пипер
сол


След като шкембето е сварено и сте го нарязали:
В бульона налейте прясното мляко, солта и пипера, разбъркайте добре и оставете на котлон да заври, нека се вари 1-2 минути.

В тиган на котлона разтопете масло и запържете шкембето. Добавете червеният пипер и отстранете от котлона. Изсипете го в супата и разбъркайте.

Поднесете със стрито сухо люто чушле и оцет + счукан чесън.


Шкембе в масло:


Свареното и нарязано на дребно шкембе запържете в масло, добавете червен, черен пипер и сол, разбъркайте и отстранете от котлона, за да не загори пипера.
Изсипете в чиния и поднесете с оцет със счукан чесън.


Други подобни рецепти в блога може да видите в категория: Ястия с Дреболийки.

15 коментара:

  1. Кате, с такава застройка с кисело мляко правят ишкембе чорбата в Турция, не знаех че и тук се прави така. А виж, аз правя шкембе.чорба по 3-ти начин, хихи, май колкото домове-толкова рецепти....
    С усмивка
    МАрия

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Мария, промених заглавието, да не вземе някой да оспори произхода:))) Но по принцип в Плевенско, поне хората, които познавам така правят агнешката и шкембето, с такава застройка. Значи и в Турция е по същият начин. А твоят вариант има ли го в блога?

      Изтриване
  2. И за закуска става, много я обичам. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, допадат ми и двата варианта, въпреки, че май най-често я хапваме с прясно мляко тази чорбица. А с кисело застройвам агнешката чорба, поне така знам от баба и мама. Прегръдки! А, скоро съпругът разказваше за страхотната чорба в Босна, сервирана в саханче с капак.

    ОтговорИзтриване
  4. Много обичам и аз тази чорбичка, много! Кате, прекрасна е във всичките й варианти при теб. Да ви е сладко! Желая ти най-вкусния и усмихващ ден! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Обичаме я много тази чорба:) Само в масло не съм правила, но ще непременно ще опитам.

    ОтговорИзтриване
  6. Кате,ако е останала малко чорбица ми сипи моляяяяяяяяяяяя!!!!!!Прекрасен ден:)!

    ОтговорИзтриване
  7. За мен шкембе с масло, Кате :) чорбица често си хапваме, но виж за шкембе в масло няма други желаещи у нас.
    вкусен и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Това още не съм се осмелила да пробвам, но когато около мен си хапват, уханието определено ме привлича. Ако някога се осмеля, знам къде ще надникна за подробности :)
    Хубаво представяне си направила, Кате! Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Huuuuuuuummmmmmmmm... Eu bem que queria um prato fundo com essa Delícia de Sopa!!!!
    Beijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil)
     
    http://decolherpracolher.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  10. Кога ли ще се наканя да пробвам шкембе чорба... Чисто теоретично й се мръщя от дете. Събира ми се една супена лъжица в живота :) Трябва да призная, че с тези снимки, направо ми се дояде! Ти като най-веща, ще ми подадеш паничката с по-интересната за начинаещ :)
    Усмивка от мен и лека нощ, Кате :)

    ОтговорИзтриване
  11. Кате,как я обичам,но няма шанс да направя у дома,моите изобщо няма да споделят удоволствието :) .И в двата варианта е много съблазнителна,чудни,апетитни снимки!
    В Румъния аз лично не опитах,но изглеждаше малко по-различно от нашата.
    Прегръдка и хубав ден,мила!

    ОтговорИзтриване
  12. Кате, много вкусно и красиво поднесено. Усмихнат ден, мила!

    ОтговорИзтриване
  13. Кате, обичам такъв вид познавателни публикации,
    а твоята е и още колоритна, апетитна и изкушаваща...
    Хубав, влюбен и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  14. У дома майстор на такава супа е дъщерята, свекърва ѝ я научи. :)
    Кате и двата варианта са изкушаващи. А пърженото шкембе е нещо ново и апетитно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване