понеделник, 22 юни 2015 г.

Френски понички, по рецепта на Таничка


Тези понички за пръв път видях при Таничка и много ме впечатлиха с формата си. Танче, благодаря ти!:)



Продукти:

250 гр брашно
1 щипка сол

60 мл прясно мляко
1/2 пакетче суха мая Др. Йоткер
3 с.л. захар

1 яйце
2 с.л. зехтин
няколко капки есенция ром Др. Йоткер

олио за пържене
пудра захар за поръсване


Приготвяне:
Маята се разтваря в топлото мляко, добавя се захарта, разбърква се и се оставя да шупне.
Яйцето се разбива с вилица за кратко и към него се добавят есенцията и зехтина.
В купа се пресяват брашното и солта, в средата се прави кладенче.
Сместа с яйцето и маята се изсипват в брашното и се замесва гладко и нелепнещо тесто.
Тестото се оформя на топка и се поставя в купа, намазана със зехтин.
Покрива се със стреч фолио и се оставя да втасва до удвояване на обема.
Тестото се премесва и се разточва на правоъгълна кора с дебелина 5 мм.
Нарязва се на правоъгълници (моите са с размер 5х10 см).
Всеки правоъгълник се цепва в средата по дължина( или по диагонал) и краят му се промушва през отвора.
Поничките се подреждат на плот и се оставят да се отпуснат за 10-15 минути.
В дълбок тиган или касерола се загрява олио и поничките се изпържват на средна степен( иначе изгарят много бързо) до златисто. Изваждат се върху домакинска кърпа да се отцедят от мазнината и се поднасят поръсени с пудра захар или сладко.


2 коментара:

  1. Може ли да ги показваш тези страхотни понички точно в момент, когато съм суупер гладна, въпреки единия килограм сливи, които изядох. Апетита ми се обостри съвсем!
    Отмъквам ти всички до една!
    Прегръдка, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошни са, Кате!! Много се радвам, че си ги приготвила! Благодаря ти!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване