четвъртък, 7 април 2016 г.

Италиански Великденски пай / Италианска спаначена торта / Torta pasqualina



Тази рецепта е от италианската кухня. Вариантите на изпълнение са различни, може да се използва бутер тесто, кори за баница или блат за тарта, киш. Характерното е, че плънката е със спанак и сварени яйца + сметани, крема сирене, рикота и т.н.

Още идеи и рецепти за Великден в блога: тук.
Други италиански класики за Великден: тук и тук.
Други рецепти от италианската кухня: тук.

Ето моят вариант на Торта Паскуалина:



Продукти:
за малка форма с диаметър 16-18 см.
1 тесто 300 гр за киш (може домашно или готово)
1 голяма купа спанак
100 мл готварска сметана
1/2 топка моцарела
100 гр крема сирене
1 яйце
сол
черен пипер
6 бр сварени яйца
50 мл/гр зехтин/краве масло/
1 жълтък за намазване


Приготвяне:
Спанака се измива, отцежда и нарязва като зелена салата:).
В тиган се загрява малко зехтин или масло и спанака се готви, докато омекне и остане на мазнина. Ако има вода, задължително се отцежда!
Оставя се да се охлади леко.
Към него се добавят нарязаната на кубчета моцарела, крема сиренето, яйцето, сметаната, солта и черният пипер.
Всичко се разбърква добре. Сместа не трябва да е течна, ако е нужно сметаната се добавя по малко, за да се прецени количеството.


(Тъй като моето тесто бе готово, при изрязването се наложи да съставя долната част от две, за да може горната, за похлупването да ми остане цяла. Но това не е проблем.)
Кръгла форма се застила с хартия за печене и върху нея се поставя изрязан кръг от блата, по-голям от формата.
На няколко места се дупчи с вилица. Прави се борд.
Подреждат се сварените яйца и върху тях се изсипва плънката. Разпределя се добре.



Похлупва се с блат, изрязан с големината на формата. Краищата на долната и горна част се притискат с вилица. Отгоре блата също се дупчи на няколко места с вилица и се декорира с изрязани от същото тесто фигурки.


Намазва се с разбит с вилица жълтък и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до златисто - за около 30-40 минути( до готовност). Изважда се и се оставя добре да се охлади във формата, след което ринга се разкопчава и тортата се поднася.



В рецептата съм използвала това тесто:



8 коментара:

  1. Много красиво е отново тук, Кате!! Оригинална и интересна рецепта.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления, Катенце! Фантастична идея за наближаващия Великден!

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересен пай, Кате! Атрактивен и за децата и възрасните! Ще се възползвам от идеята ;) Усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате,
    паят е идея за оползотворяване на варените яйца по Великден.Ще се възползвам по празниците, но ще го направя с коприва.Интересна и вкусна рецепта.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, преди години и аз направих подобен пай, но нещо не се опече тестото като хората и не го споделих в блога си. Така като гледам ти не си имала такъв проблем, изглежда невероятно! Обичам плънката която си използвала и може да опитам с останалите около Великден яйца, но аз ще си омеся тестото.
    Благодаря ти за чудесната идея!

    ОтговорИзтриване
  6. Видях тази красота вчера във фейсбук и направо онемях! Изглежда повече от страхотно, украсата е невероятна, както съм сигурна и за вкуса! Поздрави и слънчев уикенд, Кате! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ново, красиво, ефектно и вкусно предложение, Кате -
    още една чудесна рецепта за празниците!
    Благодаря, поздрави за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотно предложение, Кате, записвам за великденските яйца:), а тези котенца...къде ги намери - не съм виждала от години:(

    ОтговорИзтриване