Страници

Карамелена торта


В българските рецепти я срещнах "Кодрит Кадир" , но в чуждите сайтове я намирам като карамелена торта:   http://byan.top-me.com/t1221-topic , без значение как е правилното име, ще ви кажа, че си заслужава да се направи!
Ето тук я има стъпка по стъпка: www.bghelp.net

Аз направих половин доза и използвах малката си правоъгълна форма, но следващият път ще използвам кръглата форма за кекс. Ето и самата рецепта цялата доза:




за крем- карамела:
800 мл прясно мляко
5 яйца
200 гр захар
1 ванилия
Разбийте с миксер яйцата със захарта, добавете ванилията и прясното мляко. Разбийте отново.

за блата:
1 яйце
100 гр захар
100 мл прясно мляко
100 мл олио
1 ч.л. бакпулвер
100 гр брашно
2 ч. л. какао




Разбийте яйцето със захарта. Добавете млякото и олиото. Разбъркайте и добавете бакпулвера пресят с брашното и какаото. Разбъркайте добре с дървена лъжица или миксер, но не прекалявайте.

Карамелизирайте 5 с.л. захар във форма за кекс.
Изчакайте да се втвърди, да не е горещ карамела и изсипете крем- карамела / чува се пукане /.
След това в средата на формата/ако е кръгла/ изсипете сместа за блата, всъщност каквато и да е формата, сместа за кекса се изсипва в средата/ освен ако не е с дупка/ кръглите кексови форми:):):)/.
Не разклащайте!

Сложете тавата със смесите във друга тава с 2 см гореща вода/водна баня/.
Печете за 50 - 60 мин на 180 градуса, като следите водата да не завира! Ако това се случи добавете 1-2 с.л. студена вода при водата!:). Това е с цел да няма шупли. Така, че и да заври не е фатално!

Като извадите тавата със сладкиша отстрани до стената на съда леко бръкнете с нож и погледнете дали крема отдолу се е изпекъл - да не остане течен!
Ако всичко е наред оставете да се охлади във водната баня, след което го преместете в хладилник за 1 нощ / 12 часа/, за да стегне. Ако го обърнете предварително рискувате всичко да се разпадне!
Сервира се като се обръща в поднос!

Ето тук я направих в силиконова форма, малко трудно е пренасянето от плота до фурната, понеже не трябва да се разклаща, но все пак успях, като поставих силиконовата форма в тава:)



18 коментара:

  1. Прекрасна е тази половин доза , Кенди! Много сочна и изкусителна. А аз направих твоето покривче с налични продукти и никой не чака да стегне в хладилника!:) Получи се прекрасно руло, макар и не с вид на покрив, но... здраве да е, другият път!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. ЕЕЕЕ с тези карамелени торти ме разбихте днеска ...мммм направо незнам как ще изтрая до утре ...
    Ще се прави ...страхотно се е получила твоята ..
    Прегръдки миличка!

    ОтговорИзтриване
  3. Кенди, определено сме на една вълна :) Много интересна е твоята торта и определено се спестява отделното печене на блат. Определено ще опитам и по твоя начин :) Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Траяна, благодаря, че сподели. Наистина е вкусно! Зиче, Благодаря! Ще очаквам вариант и от теб!:)
    Габи, твоя вариант много ми допадна и ще го пробвам. Освен това ти се е получил много добре, прекрасно. Но при теб всичко е перфект. Благодаря, ви дами, че се отбихте!

    ОтговорИзтриване
  5. Кенди,ама страхотва е тази тортичка-направо си е супер.Толкова сочна-не мога да и устоя и скоро ще я направя...
    Приятен ден,мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Candy обожавам този десерт и честичко си го правим в къщи. Перфектен ти е сладкиша, а и снимките са много вкусни :))
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Няма да гледам повече, че много ми се дояде, а не ми се ще да тичам до хладилника по това време! Обаче, това нещо изглежда убийствено вкусно!!!

    ОтговорИзтриване
  8. В момента и аз я правя. Притеснявам се дали ще стане. Постарах се много защото мъжът ми има рожден ден :)))Пожелайте ми успех.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стискам ти палци и пожелавам успех! Със сигурност ще се получи, просто я оставете задължително 12 часа в хладилника, за да стегне! И също така като изсипете смесите, не разклащайте тавата. Общо взето, който я е правил, казва, че времето за печене е толкова между 55-60 минути. И да почерпиш!:) Весел празник, сигурна съм, че ще си изкарате добре!

      Изтриване
  9. Днеска за първи път ще правя такава торта .Четох рецепта ,която първо да се запече карамела и тогава се изсипва блата ,но реших да е тази.Сега обаче ме притеснява дали ще стане след като я изсипах в тавата.Направох всичко стъпка по стъпка без промени.Изсипах тестото точно в средата и то си остана там.Направи едно кръгче с тесто и това.Ще се качи ли отгоре и ще се разлее ли навсякъде?Използвах кръгла тава.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не би трябвало да има проблем, надявам се да нямате. ако сте спазили всичко. Най-честия проблем е при печенето - не се изпича и като се обърне на следващия ден - провал. За това, проверете дали е изпечен, ако е необходимо с нож бръкнете отстрани, защото под блата трудно се се разбира, ако е течно, оставете да се опече. Но по принцип досега ми се е изпичал за толкова време, колкото съм написала в рецептата, но задължително проверявам. Успех и се надявам всичко да е ок! Не съм имала проблеми досега, правила съм я няколко пъти. Приятна вечер!

      Изтриване
    2. Стана чудесно.Даже мъжете го нападнаха доста по-рано,все пак беше стегнал.Много ме притесняваше дали плата ще се разлее в цялата тава,защото като го изсипак си стоеше в средата.Изпече се за 55 мин. на 180С.

      Изтриване
    3. Забравих да попитам ако го направя във форма за кекс с дупка, къде да изсипа тестото?Сега го правих в кръгла тава.

      Изтриване
    4. Страхотно, браво! Радвам се, че всичко е ок! Няма проблем да се хапне по-рано, ако пък не го обръщате може и директно от тавата да се хапва след 1 час престой в хладилника:), изпечен е, нали е вид крем карамел. Ако е в тава с дупка в средата , изсипете сместа за кекса на разстояние примерно в средата между дупката и стените на тавата, в кръг. Поздрави и приятна неделя!

      Изтриване
  10. Здравейте, прекрасен блог с много хубави рецепти и страхотни снимки. Бихте ли ми казали как да излея кексовата смес върху карамелената, ако използвам форма с дупка. Ако е в друга форма трябва да се изсипе в средата, а ако формата е с дупка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, благодаря ви! Ами излива се в средата като кръг, дано ме разберете. Рисувате все едно кръг между външните стени на формата и дупката в средата. Горе долу разстоянието да е еднакво. И задължително когато изпечете сладкиша бръкнете отстрани с нож или нещо друго, за да проверите как е отдолу сместа, ако е течна, изпечете още. Хубава неделна вечер!

      Изтриване
  11. Благодаря много за бързия отговор. Още днес ще изпробвам рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Супер, само да ви предупредя, че ако формата ви е от тези със падащият ринг има възможност да тече. На много места съм срещала коментари, в които се казва, че сместа изтича, явно тези форми не са за толкова течни смеси. Пробвах и аз и при мен е същата работа. Затова го правя или в дълбока тава, или в правоъгълна форма, но полувин доза, или пък в силиконова, но при силиконовата пренасянето е малко трудничко:). Общо взето тортата е много лесна, важно е да спазите инструкциите. Хубав ден!

      Изтриване