Дата на публикуване: 30.01. 2012 г.
Дата на обновяване: 10.01.2025 г.
Дата на обновяване: 10.01.2025 г.
Разкошният крем карамел е класика, която мнозина обичат, но през годините тази рецепта се преоткрива с нови и интересни вариации. Освен традиционния вариант, крем карамелът може да се приготви с козунак, стар хляб или с кроасани, които му придават пухкавост и всъщност това са чудесни начини да се оползотворят позасъхналите такива.
Крем карамел с кроасани
Този крем карамел знам от позната на сестра ми, преди години го правеше, но накъсваше голям кроасан на парчета и ги поставяше на дъното на тава. Н
Продукти:
за малка правоъгълна форма с размер: 25/11 см
за карамела:
50 гр захар
Приготвяне:
Сложете захарта в съд на котлон. Оставете захарта да се карамелизира до светло кафяво, не трябва да загаря, защото ще горчи.
Изсипете карамела във формата. Отгоре подредете кроасаните един до друг.
Оставете за малко да се охлади.
Направете сместа за крема:
Разбийте яйцата със захарта, може и с миксер, но на ниска степен, за да не се вкарва прекалено много въздух.
Добавете към тях млякото и ванилията.
Разбъркайте добре.
Изсипете внимателно върху кроасаните.
Поставете формата, в друг по-голям съд с вода (водна баня).
Поставете ги в предварително загрята на 150-160 градуса фурна.
Водата не трябва да завира, ако това се случи, добавете малко студена вода.
Печете около 50-60 минути или до готовност (стягане на сместа - като се разклати наподобява желе)).
Оставете да се охлади.
Обърнете върху поднос и съхранявайте в хладилник.
Нарежете на парчета и сервирайте.
Сложете захарта в съд на котлон. Оставете захарта да се карамелизира до светло кафяво, не трябва да загаря, защото ще горчи.
Изсипете карамела във формата. Отгоре подредете кроасаните един до друг.
Оставете за малко да се охлади.
Направете сместа за крема:
Разбийте яйцата със захарта, може и с миксер, но на ниска степен, за да не се вкарва прекалено много въздух.
Добавете към тях млякото и ванилията.
Разбъркайте добре.
Изсипете внимателно върху кроасаните.
Поставете формата, в друг по-голям съд с вода (водна баня).
Поставете ги в предварително загрята на 150-160 градуса фурна.
Водата не трябва да завира, ако това се случи, добавете малко студена вода.
Печете около 50-60 минути или до готовност (стягане на сместа - като се разклати наподобява желе)).
Оставете да се охлади.
Обърнете върху поднос и съхранявайте в хладилник.
Нарежете на парчета и сервирайте.
Любима рецепта :) Вярно ми подслади понеделника, освен с карамел и с награда. Хубав ден! :)
ОтговорИзтриванеКанди , много го обичам този десерт :)...благодаря ти ,мила за наградката , бях и при Мони та си я вземах и от там :)....че кой не обияа награди :),че и от две места :)).... Благодаря !
ОтговорИзтриванеА карамела ти е станал чуден , гладък и сочен ! Хич, не ми се и търсят кроясаните :)))..стига ми само кремчето:)!
Чао ,мила и сладка седмица и на теб :* !
Лелеее, колко обичам този десерт! Отдавна не съм го правила и ще си позволя да си взема от теб едно парченце. Благодаря и усмихната и сладка седмица!
ОтговорИзтриванеИ аз харесвам този десерт! Разкошно изглежда, толкова приканващо в този мразовит ден :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за наградата - сладурска е доста :)
Усмихнат ден :)
КАНДИ, това десертче е уникално и така хубаво си го приготвила,че на човек му иде да си дръпне едно парче през монитора.:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за споделената награда много е сладурска.
Прегръдки най сърдечни!
Канди, много апетитно! Тъкмо приключих с десерта, но не бих отказала и от вкусния ти крем карамел :))
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Отдавна не съм го правила-страхотен е -и какви снимки си направила-трепач!Браво,Канди,все по-вкусни неща приготвяш...
ИзтриванеБлагодаря за наградата и ти желая една спокойна и успешна снежна седмица!
Ох, колко хубаво ми дойде този чудесен десерт със следобедното кафенцеее...
ОтговорИзтриванеБлагодаря за наградата Бонбонке сладка:)
Кате, много го обичам крем карамела с кроасани :)
ОтговорИзтриванеАз го правя и с козунак!
Чудесна награда!
Прегръдки и хубав ден!
ММММ Канди
ОтговорИзтриванеу нас този десерт е на голяма почит ,но се прави в промишлено количество - с 2 л. мляко и 15 яйца :)))
а твоят е толкова сладичък
прегръдки и хубава вечер
Прекрасна идейка, Кенди! Как не съм се сетила! Благодаря и за споделената наградка!
ОтговорИзтриванеcandy, ооооо крем карамелллл, от кога ми се хапва!Да знаеш грабвам го целия, колкото и нагло да звучи!:)Изглежда невероятно вкусен:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много за наградата:)!
Пожелавам ти топла и усмихната вечер!
Бонбон,
ОтговорИзтриванемного го обичам това, а отдавна не съм го приготвяла;)
Благодаря, че подсети!
И честита награда!
Пожелавам ти страхотна нова седмица!
Ей това мога да го ям с голямата лъжица до пръсване-мнооого го обичам!
ОтговорИзтриванеЖесток десерт,Кате,направо ме уцели в единайската!
Прекрасен изглежда и толкова гладък,ммммм,направо запреглъщах!
Аууу,много си лоша,че ми го показа.....но заради наградката ти прощавам и благодаря! :)
Прегръдки,мила!
Пак закъснях с похвалите! Докато намеря време и всички са се удивили!
ОтговорИзтриванеОбожавам крем-карамел с подобни пълнежи-кроасан, домашна юфка или блат. Много вкусно и е пълна наслада за душичката.
Прегръдки и спокойна нощ!
Много идейно и много изкушаващо вкусно!:-)
ОтговорИзтриванеЗнам аз с какво да ви изкуша:), Много сте ми сладки всички! Винаги се радвам на коментарите ви. Дани, благодаря за идеята, ще пробвам и с козунак. Нинче и ти си споделила, че го правиш с юфка, хич не ми е идвало на ум. Хубав следобед от мен!:)
ОтговорИзтриванеАх, каква красота и сигурна съм че е много вкусно. Браво Candy ти си върха. Хайде от мен ще е кафето, взимам си едно парченце и с удоволствие ще му се насладя!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много за наградите, много си внимателна към всички голяма чест е за мен да сме приятелки :)
ОтговорИзтриванеКенди, нямаш милост с тези десерти! Моят мъж ми е забранил да правя сладки неща и аз сега страдам... Добре, че поне ти ми подслаждаш живота и не само с храна, а и с награда! Благодаря!
ОтговорИзтриванеEs una maravillosa receta muy bien elaborada con cortes perfectos,me encantó.
ОтговорИзтриванеFelicitaciones por su premio muy merecido tiene excelentes recetas y gracias por nombrarme a mi lo tendré guardado en mi corazón,el aplauso es para ud,abrazos y abrazos.
Катенце, много мил, приятелски жест ми даряваш с тази награда! За мен чест и с радост я приемам! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриване