Страници

Виенски шницел / Wiener Schnitzel


Една от кулинарните емблеми на Виена е панираното телешко месо, наречено "Виенски шницел".
Съществуват различни истории относно произхода на шницела, но безспорен е факта, че истинският Виенски шницел е измислен във Виена. Характерно за него е, че се приготвя единствено и само от телешко месо, тънко начукано, не по-дебело от 4 мм, панирано в брашно - яйца - галета и изпържен на маслена баня(предимно в бутершмалц). В повечето случаи той наистина е огромен, а за да добиете представа за размера му, погледнете на снимките по-долу(два шницела заемат голямата правоъгълна тава на фурната!).



Традиционно се сервира с лимон, картофена салата, зелена салата или печени/пържени картофи. Добре е зелената салата да е в отделна чиния, за да не навлажнява шницела. Версиите на картофените салати също са различни и тук ще споделя някои от тях.


Рецепта за Виенски шницел



Продукти:
*4 тънки шницела телешко месо (всеки около 150 грама)
2 яйца
сол
черен пипер
брашно
галета
1 лимон

За пържене:
Бутершмалц или смес от масло и олио

*Месото може да е шол, вайсбрат или контра филе. Правила съм с трите варианта и се получава вкусно и месото не е жилаво.


Приготвяне:

Изплакнете тънките шницели телешко месо за кратко под течаща студена вода, подсушете ги с хартиени салфетки.
Поръсете ги от двете страни със сол и черен пипер.
В случай, че месото е малко по-дебело, можете да го замразите за кратко и след това да го разрежете напречно наполовина и да ги отворите(като пеперуди).
Или да поставите телешките котлети между два листа прозрачно фолио и да ги начукате с гладката страна на чукче за пържоли.

  

Пригответе 3 купи и поставете в тях:
- разбитите с вилица яйца с малко сол и малко вода
- брашно
- галета


Потопете телешкото месо от двете страни в брашно, след това в яйцата, накрая в галета. Не натискайте при потапянето в галетата, за да не полепне прекалено много.
Загрейте олио в тиган и поставете бучка масло да се разтопи.
Поставете шницела в маслената баня и по време на пърженето поливайте с лъжица от мазнината върху него и разклащайте тигана.
Обърнете и изпържете от другата страна.
Пържете около 2 минути от всяка страна, до златисто.



Извадете върху хартия, да се отцеди.
Сервирайте с печени, пържени картофи, или картофена салата, или зелена салата.


Картофена салата с йогурт и салата Фелд

Прави се дресинг от йогурт, сол, черен пипер, малко сок от лимет, щипка захар, разбъркват се, добавят се сварени нярязани картофи( тук съм използвала лилави и жълти), и ситно нарязан фелд(една зелена салата с малки листенца). Шницела се сервира с парченце лимон, а салата в отделна купа, за да не навлажнява панираното месо.


Картофена салата с горчица и майонеза

продукти:
900 гр картофи
щипка сол
глава лук
4 с.л. зеленчуков бульон
3 ч.л. олио
4 с.л. оцет
1 с.л. горчица
щипка черен пипер
щипка захар

опция
*250 гр салата листа от глухарче
*майонеза


Сварете картофите в подсолена вода. Обелете ги и ги нарежете на филийки.
Нарежете лука на ситно или на полумесеци и го разбъркайте с картофите. Ако желаете добавете и листа от салата от глухарче.

Направете дресинг:
Ако използвате майонеза - разбийте я с вилица с горчицата и към тях постепенно, с разбъркване добавете оцета, олиото и бульона. Добавете подправките и залейте картофите с полученият дресинг.




11 коментара:

  1. Здравей! Страхотна идея ми даде какво да направя за вечеря, понеже тъкмо се чудех какво ще готвя...а това тук изглежда мнооого апетитно! Хубав и усмихнат ден! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитно ,Кате ! Май и аз ще открадна идеята за вечеря ,нищо ,че е още сутрин :) !
    Хубав ден ,Бонбон ! Целувка !

    ОтговорИзтриване
  3. Кенди, направо огладнях с този апетитен шницел! Хубав ден! :))

    ОтговорИзтриване
  4. şnitsel privi nay veçe kogato si mnogo yadosana,taka dobre şte se oçuka mesoto,taka hubavo şte iztıneye,taka po vkusno şte stane,aaaaa,vremeto za obyad minalo ,miliçka ,edno parçence ,sade edniçko da si vzema,moje da si gi stoplya i sama,çudesni....mmmm....

    ОтговорИзтриване
  5. Това е задължителното меню за Нова година, което си остана традиция още от майка ми!
    Картофената салата е малко по-друга, но живот и здраве, за Нова година ще ги кача в блога си :)
    Кате, благодаря зя споделената рецепта и прекрасните снимки!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. аууу страшно вкусно изглежда!!!
    Кате записвам си рецептата,у дома телешко до сега не се е готвило,така че с удоволствие ще опитам някой ден!
    прегръдки и хубав ден миличка

    ОтговорИзтриване
  7. Като онези набръчканите кученца ми заприличаха.:) Много апетитни са шницелите Бонбонче многоооооо...
    ПРЕГРЪДКИ ЗА ХУБАВА ВЕЧЕР!

    ОтговорИзтриване
  8. CANDY,MİLA ,İSKAM OT TEBE POMOŞT,NE MOJAH DA SE SVIRJA PO MAİL,MOLYA TE PİŞİ NA m24860@hotmail.com.

    ОтговорИзтриване
  9. Много са апетитни, Кате!
    Рядко се случва на хубаво телешко, но случа ли - винаги правя и аз.
    И салатата ти хубава, и точно с такъв дресинг я обичам. Лошото е, че съм сама там.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Неочаквано за мен телешкото наистина е крехко, явно панировката е причина за това. Пробвала съм с три вида телешко и все става, на първата снимка е с шол, и контра филе, на третата снимка е с вайсбрат. Еднакво вкусно е. От шол могат да станат доста големи! Благодаря ви за положителните отзиви! Поздрави!

    ОтговорИзтриване