Страници

Коледни аромати: Коледни трюфели



Бонбони със сушени плодове и ядки
По рецепта от Ginger cookies
Рони, благодаря ти, че ни ги представи!


Продукти:
сушени плодове, използвам равни количества:
смокини
стафиди
фурми
сини сливи

ядки:
лешници, смлени
орехи, смлени

За овалване: кокосови стърготини

Приготвяне:
Накиснете сушените плодове в гореща вода да набъбнат, измийте ги и почистете костилките.
Поставете ги в блендер и ги пасирайте. В моята смес има дребни частички, не е необходимо сместа да е като пюре, все пак правим бонбони.
Добавете смлените ядки и разбъркайте добре.
Оформете малки топчета и ги оваляйте в кокосови стърготини.
Приберете ги в хладилник.





Бонбони с шоколадов блат

Тези бонбони са най-често правените в къщи. Дали с руло, дали с бисквити и ли кекс, блат са любими на моите деца.
Абсолютно винаги са различни, но все така вкусни. От тази смес правим и скалички, а също и кексчета на клечка. Изобщо вариации, импровизации много. Ето и тази:
Този път ги направих с полувин блат, който ми остана от направата на едни пастички и понеже техният крем беше с Маскарпоне, добавих и него + маргарин, прясно мляко, пудра захар и Амаретто. Всичко се смила в блендер и се оформят топчета, които се овалват в смлени орехи.





Амарето трюфели

Рецептата е за класически трюфели с аромат Амаретто. Ето тук, съм показвала вариант с Бейлис:


Продукти:
100 мл течна сладкарска сметана
2 с.л. Амаретто
200 гр черен шоколад
какао за овалване

Приготвяне:
Загрейте сметана на котлон, на слаба степен, без да кипва. Изключете котлона. Добавете Амаретто, разбъркайте и оставете за кратко да се загрее. Добавете натрошеният на парчета шоколад и бъркайте, докато се разтопи.
Отстранете от котлона, покрийте с прозрачно фолио и оставете да се охлади на стайна температура и да се сгъсти. Може да приберете за 1/2 час в хладилника, ако консистенцията е трудна за работа.
Вземете с помощта на лъжичка от сместа, потопете ръцете си в какао и започнете да подхвърляте сместа от едната ръка, в другата. Подредете в хартиени кошнички, или хартия за печене и ги оставете в хладилник.



12 коментара:

  1. Не знам от кои първо да си взема, но със сигурност знам, че искам да опитам всеки вкус :). Празнично ухание, терапия за сетивата ми, се разнася от кухнята ти, Кате! Страхотна публикация! Прегръдки и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна са, Кате!
    И аз в момента имам една сурова трюфел торта
    и знам колко е вкусна!
    Топла предгръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, нямаш спирка:“ Чудни са!

    ОтговорИзтриване
  4. Фантазиите и изкушенията продължават - неуморна си, Кате,
    много ароматно, красиво и сладко начало на деня...
    Благодаря за удоволствието, много усмивки и голяма прегръдка за теб.

    ОтговорИзтриване
  5. Толкова са зкусителни, че ми идва да дръпна няколко от монитора:)

    ОтговорИзтриване
  6. Изкусителни предложения , много красиво представени!
    След твоите публикации ме обзема празнично настроение.
    Благодаря, Кате!
    Весели празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, от кое по-напред да вземе човек, като всяко
    предолжение е страхотно? Честит Игнажден, пожелавам ти добър полазник, здраве, щастие иблагоденствие на дома ви!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате,милост нямаш!Успяват ли твоите дегустатори да оползовторят всичко приготвено,такова изобилие струи от кътчето ти тези дни!Чудя се сега към кой бонбон първо да посегна и решавам да е този с Амарето,ммммм :)

    ОтговорИзтриване
  9. Много изкусителни предложения,Катенце.Да се чуди човек от кое бонбонче да опита първо.Много красиво си ги представила бонбонче.Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  10. Кате, направо си невероятна.Всичките трюфели са прекрасни и си взимам по едно и от трите вида. Ммм, Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Взимам си от всички видове и ти желая тройно вдъхновение, Кате!
    Вълшебна и обична вечер. :)

    ОтговорИзтриване
  12. Любими шоколадови изкушения! Поздрави и весели празници от мен!

    ОтговорИзтриване