Страници

Забавна математика: Денят π и Ябълков пай


Попаднах на интересна статия в "Накратко" за денят на числото Пи, което се случвало веднъж на век. Заинтригува ме и понеже имаше препоръки да отбележим този ден с любимият ни пай, аз като послушен ученик:))) ги спазих.

И така: 14. 3. 2015. година е Денят Пи. Днешният ден в цифри представлява първите пет цифри на числото π - 3,1415. Ако добавим и часът 09:26:53, който пък представлява следващите пет цифри в безкрайното число - 3,14159 2653, ще получим следващото интересно съвпадение.
На този ден през 1879 г. е роден и Алберт Анщайн.

Е, заслужава си да се отпразнува този ден, нали?!:)

Числото π приблизително е равно на 22/7 или ≈3,14 - закръглено до третата цифра. Числовата стойност на π, закръглена до 100-ния знак след десетичната запетая, е:
3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 58209 74944 59230 78164 06286 20899 86280 34825 34211 70679 ...
π е част от много формули в геометрията, свързани с окръжности и сфери.
π е математическа константа, която представлява отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър.
Лицето на кръг се изчислява по формулата S = π.r2
Обиколката на окръжност се изчислява по формулата P = π.d = 2.π.r
И съответно ако разделим обиколката на всяка окръжност S с нейният диаметър d се получава винаги едно и също число, независимо от дължината на диаметъра. Това частно се бележи с буквата π(пи).



Рецептата е за форма за пай с диаметър 23 см, след като знаете, че π ≈3,14, намерете лицето на формата за пай:) За позналите ще има парченце изкусителен пай, а за останалите ще повторим урока с една пица:)))

Тестото е от тук, плънката от тук


Ябълков пай

тесто:
250 гр брашно
125 гр меко краве масло
1 с.л. захар
щипка сол
между 30-60 мл студена вода

Плънка:
2 с.л. галета,запечени в тиган на котлон с масло
70 гр захар
1 ч.л. канелена захар
1 ч.л. захар с аромат на ром / може да замените с няколко капки есенция
10 мл лимонов сок, за поръсване на ябълките
3 големи ябълки, обелени и нарязани


Приготвяне:
Нарязаните ябълки поръсете с лимонов сок да не потъмняват.
Изсипете всички съставки за плънката в купа и ги разбъркайте добре.


Пресейте брашното в купа и към него добавете солта, захарта и маслото, нарязано на кубчета. С пръсти се размесва, така, че да се получат трохи. Постепенно добавете водата да се получи тесто. Имайте предвид, че това тесто е маслено и структурата му се различава от обикновеното. Омесва се добре и се увива в домакинско прозрачно фолио. Прибeрете в хладилник за 30 минути. Извадете, разделете на две части и всяка разточете върху стреч фолио или силиконова подложка на кръг.
Долната кора трябва да е с по-голям диаметър от тавата, за да може да се изтегли и върху стените. А пък на горната кора трябва да направите процепи, за да може да излиза парата при печене. Може да ги изрежете с формички за сладки, или да направите процепи с нoж, а също така вместо кора отгоре може да покриете с ленти тесто.


Намажете с олио и поръсете с брашно форма за пай. Моята е с диаметър: 23 sm.
Покрийте дъното и стените с по-голямата кора. Изсипете плънката, разпределете я равномерно и покрийте с другата кора.
Намажете с разбито яйце, декорирайте с фигурки от тесто и изпечете в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 40 минути.


6 коментара:

  1. Зашеметена съм още от задачата, няма да я реша, на голямо вие сме с математиката, но като добър приятел мога ли и аз да получа парченце! Великолепен пай! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Значи днес е пак ден за задачки, а? Като гледам от къде сте ги почнали, съм убедена, че и Айнщайн би ви завидял. :)
    Чудесен пай, Кате, хрупкав, така вкусен и ароматен!
    Хубава събота! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Повод да има,ще се отпразнува с някаква вкусотия.Може и с този чудесен пай!

    ОтговорИзтриване
  4. Хи, забавна информация:)
    Ама ти си дала и отговора, хитрушке - 415,27 - е лицето:) Чакам си парченцето!
    Може и за закуска.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Запазила съм го! Браво! Шестица по математика за срока:)))

      Изтриване
  5. Страхотен пай, Кате! Взимам си едно парче, не мога да му устоя! Голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване