Страници

Тиквен пай с орехи и сметанова заливка


Т
ози тиквен пай е наистина много вкусен и традиционно почти всяка година го приготвям през есента. Хрупкавата основа, нежният тиквен и ароматен пълнеж, обогатен с орехи и подправки, сметаново-яйчната заливка, всичко това така добре се обединява, че за толкова години все още това е любимият ни тиквен пай. Най-популярен е за Хелоуин, но всъщност това е един великолепен есенен сладкиш. В публикацията добавям снимки от пайове, които съм правила през годините.






Тиквен пай с орехи и сметанова заливка

Адаптирано от: тук.



Продукти:

тесто:
250 гр брашно
125 гр меко краве масло
1 с.л. захар
щипка сол
между 30-60 мл студена вода

плънка:
тиквено пюре 1 голяма купа / получава се от сварена намачкана тиква/ Не се притеснявайте за количеството, може да е повече или по-малко, но да е достатъчно за разстилане по цялата повърхност на тестото.
подправки по желание: канела, индийско орехче, джинджифил

100 гр счукани орехови ядки

заливка:
2 яйца
100 мл сметана заквасена
3 с.л. захар
3 с.л. брашно

  

За блата: Брашното се пресява в купа и към него се добавят солта, захарта и маслото, нарязано на кубчета. С пръсти се размесва, така, че да се получат трохи. Постепенно се добавя водата да се получи меко тесто. Омесва се добре и се увива в домакинско прозрачно фолио. Прибира се в хладилник за 30 минути.
За плънката: Ако намачканата тиква е пуснала много сок, може да го изцедите. Тиквеното пюре се размесва с подправките.
За заливката: Яйцата се разбиват със захарта с телена бъркалка и към тях се добавят сметаната и брашното. Разбива се до получаване на еднородна гладка смес.


Тестото се разточва върху набрашнено домакинско фолио или силиконова подложка.
Прехвърля се в тава, намазана с олио и поръсена с брашно.
Придърпва се хубаво по стените на тавата.
Надупчва се леко на няколко места с вилица.
Върху кората се изсипва тиквената смес, като се изравнява.
Тук има две възможности за подредба- първо може да се изсипе течната смес, след това орехите; или първо орехите, след това течната смес.
Пробвала съм и двата начина, все е вкусно, но повече ни допада, когато орехите са в средата.
Паят се пече в предварително загрята на 170-180 градуса, за около 30-40 минути.
Изважда се от фурната и се оставя да изстине добре, след което се поръсва с пудра захар и се нарязва.

          





Няма коментари:

Публикуване на коментар