Страници

Шоколадова паста с шоколадов сос


Отдавна търся шоколадова паста и все не откривам. В Италия попаднахме на паста с мастило от сепия, както и на други интересни видове. След дългото търсене:) реших да си я направя в къщи, защо не, след като може да се прави домашна паста, защо и да не е шоколадова? Оказа се ,че не съм първият човек, комуто е хрумнала подобна идея.
Ще използвам публикацията, за да напиша малко повече за пастата, далеч съм от мисълта, че съм специалист, просто това е полезна информация, която ще събера тук, след като изчетох достатъчно материал по темата.

Благодаря на Ева Тонева, която ми вдъхна кураж и ми помогна с насоки да направя първата си домашна паста:), благодаря ѝ също и за емоционалната среща:) и чудесният ден. Еви, мила, далеч съм от твоите кулинарни фотографски възможности, но се получиха нещата:))) Между другото тайничко се надявах да презентираш такава паста, а и нали обеща лазаня:))) та ако ги съчетаеш много ще се радвам.

Сега да се върнем към моите размисли и страсти:)))
Класическата рецепта за паста е в следното съотношение: 1 яйце - 100 гр брашно. В някои рецепти се добавя зехтин, а пък ако е необходимо се добавя и малко количество вода.
От там нататък импровизации безброй. Например ако желаете може да добавяте естествени оцветители като какао, пюрета от спанак, тиква, цвекло, ягоди и т.н., нужно е обаче като добавите суха съставка, да извадите същото количество и от брашното, същото е с течните съставки, като при тях варианта е или да добавите още малко брашно, или да замените количеството на яйцата.
От избраните продукти се замесва тесто, което е твърдо. Тестото не трябва да лепне. След като се замеси се завива със стреч фолио и се оставя да престои за 30-40 минути на стайна температура. Разточва се на кора с желаната дебелина и от нея се изрязват желаните изделия: талятели, равиоли, папардели и т.н.
Готовата паста е добре да се приготви веднага, нали за това се прави домашна паста:), но ако това е невъзможно, може да се остави да изсъхне на стайна температура и да се съхранява в добре затворена кутия в хладилник за няколко дни.
Прясно приготвената паста изисква значително по-малко време за варене. Горе-долу за около 4-5 минути е готова.
Ами това е, след като знаем тези неща вече може да си приготвим различни видове паста:). И моето първо предложение е за:




Шоколадова паста с шоколадов сос
*По принцип пастата въпреки, че е шоколадова може да се поднесе както със сладък, така и със солен сос, например със сос от сирена.

Приготвяне:
150 гр брашно
50 гр какао
2 яйца

за соса:
100 мл прясно мляко или течна сметана
100 гр бял шоколад

банани


Приготвяне:
Пресейте брашното и какаото в купа. Добавете яйцата и замесете тесто. Ако е необходимо добавете 1-2 с.л. вода. Тестото е твърдо.
Увийте го в прозрачно домакинско фолио и го оставете да престои за около 30-40 мин.


Разточете го върху леко набрашнен плот на кора с желаната дебелина, около 2-4 мм. * Моето тесто изобщо не залепваше и дори го разточих върху повърхност без брашно.


Навийте кората на руло и нарежете на филийки, с ширина 1-2 см. Развийте "филийките" и ще получите дълги ленти.



Ако желаете може да оставите част от пастата да се изсуши на стайна температура, а другата да приготвите в момента, като за нея също е нужно да преседи на стайна температура, за десетина минути, да засъхне. Имайте предвид, че тя ще засъхне във формите, в които я направите.




Сложете в съд на котлон вода с малко сол и 1 с.л. зехтин да заври. Когато заври пуснете пастата и варете за около 4-5 минути. Извадете пастата, отцедете я.
Направете соса като загреете млякото или сметаната на котлона до кипване. Отстранете от котлона и добавете парченцата шоколад, разбъркайте до хомогенност. Като се охлади и започне да стяга го изсипете в чиния, отгоре сложете пастата, декорирайте с кръгчета банан и нарязан шоколад.


8 коментара:

  1. А даже може и да я замразиш за 2-3 месеца и после вадиш и вариш (за прясната говоря, но пак изсушена). ;)
    Кате, чудесна публикация! И пак си имаш помощник, да му щипнеш бузките. Прегръдки от мен!
    О, да не забравя... Ева е велика, такова чувство за хумор, толкова да ми пълнят душата двете с Марта, а ако са заедно - чудесия! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, чудесна паста!
    Но без този чаровен помощник, нямаше да е същата ;)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, прекрасна паста!
    Много отдавна се каня да направя паста, като десерт, даже на цяла такава торта съм хвърлила око, ама все не се дореждам до там. Ти ми напълни очите!
    Освен на пастата се възхитих и на масата ти, прелест е, много харесвам този стил.
    И още - да ти е жив и здрав помощника!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. :))Неволята наистина учи:)
    Чудесен десерт и прекрасен помощник сладкар!
    Прегръдки и за двама Ви!

    ОтговорИзтриване
  5. Няма да правя паста, още повече шоколадова. За пенсионирането обаче, като се поосвободя, теб първа ще поканя на такава, защото ще ползвам твоята рецепта;) Прегръдка, Бонбон!

    ОтговорИзтриване
  6. Много хубава рецепта, Кате! А като гледам и помощник си имала. Браво на Ицко!
    Честит празник и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Не ми е и минавало такава мисъл за шоколадова паста! Чудесно предложение и прекрасен помощник!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване