Страници

Вкус от България: Пърленки / Purlenki


П

ърленки съм правила няколко пъти вкъщи. Най-често с тесто за пица. Получаваха се вкусни, да, но някак не бяха като тези в механите. Принципно разликата идва и от начинът на печене, дали ще е в пещ, тиган, скара, барбекю. Реших да тествам рецептата, която видях при Или, и чийто източник е Vens и вече това ще е моята рецепта за пърленки. Или, Vens благодаря ви!


Продукти:
500 гр + допълнително около 200 гр брашно
20 гр. (1/2 кубче)мая за хляб
1 ч.л захар
100 мл хладка вода
1 яйце
200 мл кисело мляко
200 мл вода
1 с.л сол
щипка сода бикарбонат
3 с.л олио

за сервиране:
краве масло
шарена сол
чесън


Приготвяне:
Маята се разтваря в 100те мл топла, но не гореща вода, заедно със захарта, разбърква се добре и се оставя да се активира.
500 гр от брашното се пресяват в купа. Прави се кладенче и в него се изсипват активираната мая и останалите продукти. Замесва се меко, еластично тесто, като при нужда се добавя още брашно. Тестото се оформя на топка, поставя се в чиста купа, покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса до удвояване на обема, за около 1/2 час.
От тестото се правят топки, които след това с намаслени ръце се изтъняват на тънки питки, може и с точилка, но задължително след това се изтеглят и с ръце, все пак целта е да са автентични. Пекат се от двете страни на загрята скара, грил тиган, тефлонов тиган за палачинки, пещ. Ако се използва тефлонов тиган е добре да се маже леко с масло. По време на печенето се надуват, след което спадат, но джобчето вътре си остава. След изпичането се намазват с масло, поръсват се с шарена сол или с пресован чесън. Добре е след като се изпекат ако не се поднасят веднага да се покрият с кърпа, за да останат топли и меки.



3 коментара:

  1. Ох, какво изкушение!
    Благодаря ти, Катенце за доверието!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря за винаги точните и вкусни рецепти, Или!

      Изтриване
  2. О, правила съм тези пърленки на Венс-Веси и са страхотни!

    ОтговорИзтриване