Страници

Празнично предястие с бутер тесто и сирене


Х
аресвам бутер тестото, защото с него могат да се правят доста креативни рецепти, които всъщност са лесни за изпълнение, а имат красив визуален, а и вкусов ефект.
Предполагам повечето от вас са виждали тази идея в интернет, особено в клипчета, които се въртят във Фейсбук. А тя е: в бутер тесто се завива сирене от рода на Бри или Камембер. Заради периода, в който го правих, реших да го декорирам със снежинки, за да придадат празничност на предястието. У дома почти всеки ден от декември е такъв, с някакъв акцент на наближаващите красиви празнични дни.
Това предястие може да бъде Коледно предястие, което може да бъде поднесено или на всеки индивидуално, или в средата на масата, придружено с плодове и крекери, като общо фондю например. От остатъка на бутер тестото направих и едни солени гризини с друг вид сирене, които са познати тук в търговските вериги. Но домашно приготвени са съвсем различни на вкус.





Приготвянето е лесно, в бутер тесто се увива цяло сирене от рода на Камембер и Бри.
Това, което е важно за рецептата е бутер тестото да е качествено и по възможност прясно. Също така сиренето трябва много добре да се увие в него, а събраните краища на тестото да бъдат залепени с белтък, и да са отгоре. Добре е да се направят гнезда от алуминиево фолио, в които да се постави увитото сирене, защото е възможно да развали формата си или да се разтече( има различни видове сирена, по-меки, по-твърди). Увитото сирене се декорира с изрязани фигурки от бутер тесто, които се залепват с белтък, а цялата повърхност се намазва с жълтък и предястието се пече според инструкциите на опаковката на бутер тестото, задължително в предварително загрята фурна.




За соленките със сирене и бутер тесто: Тестото се разстила, нарязва се на пръчици, поръсва се с настъргано сирене( използвам Бергкейзе), но може да се използва смес от Пармезан и кашкавал или Гауда. Посолява се леко и всяка ивица се усуква. Подреждат се на разстояние в тава, върху хартия за печене и се пекат в предварително загрята фурна според указанията на бутер тестото.





2 коментара:

  1. Кате,
    интересни идеи с бутер тесто, и на мен ми харесва да работя с него.Бързо и много лесно можем да спретнем нещо за хапване.
    Честито Рождество ! Мир и благодат в твоя дом ! Поздрави !

    ОтговорИзтриване