Страници

Саксонски Коледен щолен / Sächsischer Christstollen


П
роизходът на Саксонският щолен се проследява до Средновековието, когато за пръв път е споменат в документ, като тогава все още е бил под формата на печиво с основни съставки: брашно, вода и мая. По онова време маслото и млякото са били смятани за екзотични продукти и Kатолическата църква забранява използването им. По-късно забраната била вдигната, с писмо, известно като "Butterbrief" и Щоленът можел да се прави и с него. Рецептата за Оригинален Дрезденски коледен щолен е тайна и е защитена със Закона за патент от 1996 г. Само отбрани сладкарници могат да приготвят този щолен, които са получили печат и сертификат за автентичност и качество. Дрезденският щолен е известен и с името "Striezel".
Казват, че идеалното тегло на Дрезденският щолен е 2 кг. Задължително е щоленът да престои от две до четири седмици преди първоначалното му разрязване, за да развие най-добре ароматите си. През този период се съхранява затворен, при температура около 15 градуса  и много висока влажност на въздуха, около 70%.


Както става ясно, всички рецепти в интернет с претенции за оригиналност няма как да бъдат такива, тъй като това е тайна, опазена със закони, но пък при добро желание и малко повече информация, получена от различни източници, човек може да си приготви и домашен такъв. Не съм опитвала оригинален Дрезденски щолен, но домашният нападнахме още топъл. Нямам представа колко още би развил ароматите си, защото и на момента беше превъзходен. Това, което добавих от мен в рецептата е, че използвах разнообразие от плодове, а в повечето рецепти се използват само стафиди. Освен това пробвах една нова техника за оформянето му, като вместо навиване, направих процеп с нож, което видях на доста места. Но всъщност си оставам фен на класическият метод за оформяне, който съм показвала тук. Друго полезно в тази рецепта е поставянето на щолена в алуминиев борд, което запазва формата му при печене. А ново за мен е, отново видяно в няколко различни рецепти е, използването на кондензирано мляко. Интересно също е, че може да се комбинират различни мазнини като Бутершмалц и краве масло.

Саксонски щолен/ Дрезденски щолен /Sächsischer Christstollen



Продукти за 1 бр.:
250 гр брашно
1 пакет суха мая или 1/2 кубче прясна.
60 мл прясно мляко
75 мл кондензирано мляко
50 гр захар + 1 с.л.
90 гр краве масло
35 гр бутершмалц
50 гр смлени бадеми
150 гр стафиди или смес от сушени плодове по избор
75 гр кандирани, нарязани на ситно цитрусови корички
2-3 капки есенция с аромат на масло
1 пакет ванилена захар
щипка сол
щипка мускатово орехче
настъргана кора от 1/4 лимон
2-3 с.л. ром, за накисване на плодовете

за намазване:
100 гр краве масло
100 гр пудра захар


Приготвяне:
Сушените плодове (без кандираните корички)се нарязват на ситно и се поливат с рома.
Брашното се пресява в купа и в него се оформя кладенче.
Млякото се затопля, но не трябва да е горещо. В него се разтваря маята с 1 с.л. захар. Разбърква се и се изсипва в кладенчето. Разбърква се с малка част от брашното. Купата се покрива с фолио и леко одеало и се оставя закваската да шупне за около 20 минути.
Добавят се останалите продукти, без плодовете и без коричките и се замесва тесто. Оформя се на топка, поставя се в купа и се покрива със стреч фолио и леко одеало и се оставя на топло за 40 минути.
След това се омесва заедно с коричките и плодовете и отново се оформя на топка, оставя се в купа, покрива се със стреч фолио и леко одеало и се оставя за още 40 минути.
Изважда се, оформя се, поставя се в тава, върху хартия за печене и около него се прави борд от двойно прегънато алуминиево фолио. Покрива се със стреч фолио и леко одеало и се оставя на топло за 20 минути.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 60 минути. Ако започне да загаря, може да се покрие с хартия за печене.
Щоленът се изважда и още горещ се намазва с разтопено масло и се поръсва с пудра захар през цедка. Както казах, вкусен е топъл, но по традиция трябва да се остави да се охлади, след което да се затвори в кутия, да се прибере на тъмно и хладно място и да не се отваря две седмици.



Може да разгледате и рецептите ми за: Щолен с марципан, Щолен хапки, Щолен в бурканче.

2 коментара:

  1. Кате,
    прекрасен щолен, много ароматичен съдейки по съставките.Изглежда много красиво, запазвам си рецептата за следващата година живот и здраве.Нали все пак трябва да престои.
    Поздрави и весело посрещане на Новата година ! Честити и мирни Рождественски дни !

    ОтговорИзтриване